Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 16.05.2025, 13:03:12 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Problem z oczami - po raz kolejny!  (Przeczytany 11879 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peppapigo

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 2
Problem z oczami - po raz kolejny!
« dnia: 06.05.2014, 22:19:54 pm »
Witam.

Część użytkowników może będzie mnie kojarzyć z tego wątku: http://forum.zolw.info/choroby/zapalenie-pluc/

Przejdę od razu do sedna - znowu mam ogromny problem z oczami Leona. Nie wiem nawet, czy nie jest gorzej niż rok temu. Żółw jedno oko ma całe przysłonięte białą powieką, z drugim też nie jest najlepiej. Po chwili czasami mu się to drugie otwiera, ale cały czas jakby chciał je podrapać łapką. Terrarium ma spore - 80 cm, lampa grzewcza jest, UVB też. Podłoże - niedawno robiłam porządek, teraz jest sam torf, wcześniej był torf z gliną i piaskiem. W rogu jest wielki kawał darni, poza tym jest też basenik. Temperatura - 30 stopni, wilgotność - z tym jest problem. W dzień niska, około 40-50, w nocy po spryskaniu 80-90. Dieta - wszystko, co rośnie na dworze. Apetyt ma. Ospały też nie jest.

Problem nie pojawił się wczoraj, od jakiegoś czasu widziałam, że coś zaczyna nie grać, ale mówiłam sobie, że za chwilę dam go na balkon, to tam zaczerpnie promieni słonecznych i ogólnie odżyje. Ale kilka dni temu stan się pogorszył. I kompletnie nie wiem, czym to może być spowodowane. Do weterynarza będę jutro dzwonić, żeby się umówić na wizytę, ale może Wy wiecie, od czego to może być... To już drugi raz, więc jestem załamana. Dbam o niego, a coś się znowu z nim dzieje...  :(

Z góry dziękuję...

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
Odp: Problem z oczami - po raz kolejny!
« Odpowiedź #1 dnia: 07.05.2014, 09:43:03 am »
A jakaś fotkę możesz zrobić? Bo poprzednio to miał brzydkie, jasne obdwódki wokół oczu, a teraz błonę?
Temp. i wilgotność jest OK.
A nie ma w terro jakiś ostrych elementów, żeby mógł się w oko ukłuć? Nie ma gdzieś pleśni (np. w domku) ?
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline peppapigo

• **
« Odpowiedź #2 dnia: 07.05.2014, 10:25:57 am »
Nie ma ostrych elementów (żadnego siana etc).

Tak wyglądają te oczy. Ma takie jak na pierwszym/drugim zdjęciu i cały czas je tak zamyka jak na drugim/czwartym. To obfotografowane oko jest gorsze, prawe ciut mniej opuchnięte, choć też je mruży.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #3 dnia: 07.05.2014, 10:36:26 am »
Wiesz co - lepsze zbliżenie by się przydało, bo nie mogę zdjęć powiększyć.
Ale tak z tego co widać to dramatu nie ma. Otwarte wygląda normalnie, przy zamknięciu jakby powieka była lekko podpuchnięta. Może sobie czymś je zatarł i podrażnił. Kup w aptece świetlik i kąp w naparze z niego żółwia z raz dziennie po 15-20 minut polewając mu tym świetlikiem oczy. Jeśli nie pomoże to trzeba by się do weta wybrać i zakupić krople Gentamycin vet albo pokazać żółwia. Podobno wybróbowany wet przyjmuje w Zwierzętarni na Włókniarzy (dr Tomasz Jóżwik): http://www.zwierzetarnia.pl/

Offline peppapigo

• **
« Odpowiedź #4 dnia: 07.05.2014, 22:46:47 pm »
Zdjęcia w większej rozdzielczości:

http://i62.tinypic.com/2nstkc4.jpg
http://i60.tinypic.com/21jsos3.jpg

Kurczę, sama nie wiem... On jak się budzi, to z pół godziny nie może tych oczu otworzyć. Siedzi cały czas z tymi białymi błonami. Dopiero po dłuższej chwili coś mu się otwiera. No ale tak jak mówię - co jakieś 30 sekund/minutę zamyka oczy + czasem przeciera łapką.

Świetlik dzisiaj kupiłam, ale dopiero dotarłam do domu, więc już jutro go wykorzystam. Będę go w tym kąpać do weekendu, jeśli później nie przejdzie, to pójdę do weterynarza. Ale powiem szczerze, że wzbraniam się przed tym, bo znowu będzie dostawał zastrzyki z nie wiadomo czym...

Tego pana weterynarza nie znam, w tamtym roku byłam w lecznicy "Pod koniem". Ale skoro mówisz, że jest sprawdzony, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się tam wybrać.

Offline miliko88

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #5 dnia: 08.05.2014, 18:31:11 pm »
Ja bym od razu szedł do dobrego weterynarza, naprawdę te oczy nie wyglądają dobrze. Wrzucisz zdjęcie terrarium? Może jest coś tam takiego, co źle wpływa, podrażnia mu oczy? Wrzuć zdjęcie terrarium, zobaczymy, może to wina podłoża.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #6 dnia: 08.05.2014, 21:22:56 pm »
Obejrzałam fotki i naprawdę nie jest z nimi źle. Ta biała błona widoczna przy przymkniętym oku wygląda mi na trzecią powiekę.
Pokąp go z tydzień w świetliku i zobaczysz. Może jednak zatarł je sobie ziemią albo coś Ci jednak pyli w terro i stąd podrażnienie.
Jak się nic nie poprawi to dobrze jednak by do weta podejść coby jakiś krople czy maść przepisał. W tej lecznicy było kilka osób z forum i sobie pana doktora chwaliły. Wykonują tam też badania krwi, jakby były potrzebne.

Offline peppapigo

• **
« Odpowiedź #7 dnia: 09.05.2014, 16:09:26 pm »
Wrzucam zdjęcie terrarium:

http://i59.tinypic.com/noek9c.jpg

Do weterynarza idę dzisiaj. Wolę być nadgorliwa niż później żałować, że nie poszłam wcześniej. Zobaczymy, co pan doktor powie. Przy okazji powinnam się dowiedzieć, jakiej płci jest mój gad. W świetliku go kąpię tak czy siak.

Offline ןคภ ๒z

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #8 dnia: 09.05.2014, 20:47:43 pm »
Terra jest ok...  ;) Może ten żółw ma na coś uczulenie? Można spróbować zmienić podłoże na ziemię z jakiejś łąki. A jak na wybiegu?
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline peppapigo

• **
« Odpowiedź #9 dnia: 09.05.2014, 21:52:30 pm »
Na wybiegu na razie nie był, bo temperatura nie rozpieszcza.

Jestem świeżo po wizycie (2,5 godziny czekania) u weterynarza. Pojawiła się trzeci powieka i w jednym oku możliwe, że jest drobny uraz na rogówce. Leon (ka - jak się okazuje) dostał zastrzyk z witaminami i zastrzyk przeciwzapalny. Dostałam tez krople (gentamicin), których mam używać 2-3 razy dziennie. Będę go tez kąpać w tym świetliku. Dam mu tydzień, zobaczymy, co z tego wyjdzie. Jak nie, to wtedy pomyślę nad zmianą podłoża, bo to też jest jedna z możliwych przyczyn...

Offline ןคภ ๒z

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #10 dnia: 09.05.2014, 22:31:13 pm »
Ok. Fajnie, że lekarz profesjonalny. Życzę zdrówka. :)
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #11 dnia: 09.05.2014, 23:36:42 pm »
Terro masz w porządku. To podłoże to sama ziemia czy ziemia z gliną? Spryskaj je może teraz częściej, żeby nie pyliło i przy okazji większa wilgotność też na oczy będzie dobrze działać.
Z trzecią powieką nic nie zrobisz. To taki defekt. U mnie u jednego z żółwi się pokazywała jak był mały, potem jak urósł to problem zniknął. U najmniejszego w kącikach oczu ta powieka cały czas wychodzi.
Swoją drogą od tej powieki też mogą się robić stany zapalne oczu. Tak jest u psów i kotów i jeśli nachodzi ona na dużą część oka to się ją usuwa operacyjnie.
A czemu gadzina dostała zastrzyk z witamin? Lekarz stwierdził jakieś niedobory?

Offline peppapigo

• **
« Odpowiedź #12 dnia: 10.05.2014, 14:47:27 pm »
Podłoże to sama ziemia. Glinę miał wcześniej. I pryskam, pryskam - zawsze pod wieczór.
Tyle że ta trzecia powieka zasłania mu całe oko i biedny chodzi ślepy! Dlatego zobaczymy, czy da się to choć trochę zminimalizować.
A ten zastrzyk witaminowy, to była tylko witamina A. Źle się wyraziłam. Z takiej ogólnej kontroli wyszło, że rozwija się w porządku. Przypakował ostro i waży teraz 119 gram.  :D

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #13 dnia: 13.05.2014, 12:52:29 pm »
Jak vit. A to OK. Ona jest na oczy i skórę.
I jest jakaś poprawa po kroplach i kąpielach?

Jak on taki malutki i młody to jest szansa, że z czasem mu ta trzecia powieka sama się trochę z oka cofnie, w miarę wzrostu.

Offline peppapigo

• **
« Odpowiedź #14 dnia: 16.05.2014, 13:43:35 pm »
Tak, jest zdecydowana poprawa. Oczka otwiera w sumie od razu po przebudzeniu, takie mruganie też zdecydowanie rzadziej. Za tydzień mamy jeszcze kontrolę, no ale myślę, że będzie OK.

Dziękuję za pomoc.  :)