Forum o żółwiach lądowych - żółw stepowy i grecki, hodowla, terrarium, nasze żółwie
Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
09.09.2010, 05:10:03

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

II Zlot Forumowy - 18-19.09.2010 Wrocław
Zapraszamy wszystkich chętnych.
Szczegóły: http://forum.zolw.info/zloty-forumowe
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Doradźcie przed zakupem...  (Przeczytany 153 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Molak
Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
*

Reputacja: 0

« : 29.07.2010, 19:36:49 »

Witam jestem nowy jeśli chodzi o wychowywanie żółwi. Jeszcze nie mam żadnego, ale w ciągu tygodnia kupuje, a dokładniej zamawiam żółwia lądowego, ale nie wiem czy grecki czy stepowy... doradźcie proszę.
 Czytałem już wiele, ale nie mogłem jakoś znaleźć konkretnych informacji. Jaka jest różnica pomiędzy greckim, a stepowym?
 I sprawa terrarium czy żółwie lądowe potrzebują do niego grzałki, czy coś? Co trzeba w nim robić aby miał przyjemne miejsce, chodzi mi o takie tunele, kryjówki, itp.
  Fundusze na pewno mi wystarczą, a chcę mu zrobić wspaniały dom...
 Czy żółw musi zimować i jak?
Jeśli macie konkretne informacje i konkretne linki do zadanych przeze mnie pytań. to piszcie, bo chcę zadbać o żółwia i zrobić mu prawdziwy dom...
tomaszw
Żółw grecki (Testudo hermanni)
**

Reputacja: 2

Gatunki: 2 ż. stepowe, 1 ż. obrzeżony i 1 ż. ? :)

« Odpowiedz #1 : 29.07.2010, 20:04:26 »

Zamiast czekać na odpowiedzi na podstawowe pytania (a takie zadajesz) wystarczy, że zerkniesz na stronę główną oraz na forum.Tam wszystko znajdziesz.Są to rzetelne i sprawdzone informacje.Wystarczy poszukać. Cheesy

Sądzę, że najpierw powinieneś zdobyć nieco wiedzy na temat hodowli żółwia (na tej stronie ją znajdziesz), a dopiero potem zastanawiać się nad wyborem gatunku.Żółw to nie zabawka i nie może być traktowany jak chwilowa zachcianka.Wierzę, że w Twoim przypadku tak nie jest.

Swoją drogą to najłatwiej pojawić się na forum i napisać: "Jestem! Chcę mieć żółwia. Napiszcie mi tu zaraz jak go hodować.Czekam".
« Ostatnia zmiana: 29.07.2010, 20:09:57 wysłane przez tomaszwojtowicz » Zapisane
Marekpro2
**

Reputacja: 3

« Odpowiedz #2 : 29.07.2010, 21:30:40 »

Myślę że stepowe od greckich głównie różnią się wyglądem i ceną a terytorium i żywienie rest podobne tak samo z zimowaniem trzeba je zimować a żadnych grzałek sie nie stosuje tylko 2 rodzaje oświetleń UVB i grzewcze czyli zwykłą żarówkę lustrzankę a co do terytorium to masz tu link jest pare zdjęć jak jest urządzone i możesz zrobić podobne  http://forum.zolw.info/pierwsze-kroki/poczatek-hodowli-zolwia-stepowego/?PHPSESSID=300a0b2498d8cff4994c530e4e680bf5 a co do kryjówki to jest raczej niezbędna w terra masz też link czym sie karmi takiego żółwia http://www.zolwie.net/index.php/mywienie-ladowe-147/162-ropliny-jadalne-dla-i-lpdowych.html Najlepiej wszystko zrobić ręcznie albo kupić ale nie z tworzywa sztucznego np. kryjówki z plastiku. najlepiej drewniane. I jakiś duży kamień na który będą nakierowane lampki żeby mógł sie wygrzewać. A na podłoże w terra możesz zastosować ziemie z ogródka nie nawożoną i drań czyli wykopaną trawę z korzeniami świetnie sie spisuje w hodowli żółwia.
tomaszw
**

Reputacja: 2

Gatunki: 2 ż. stepowe, 1 ż. obrzeżony i 1 ż. ? :)

« Odpowiedz #3 : 29.07.2010, 21:35:51 »

Stepowe od greckich różnią się przede wszystkim tym, że te pierwsze mają tylko cztery pazury na łapach.
witia
Główny Moderator
Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
*

Reputacja: 68

Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni

« Odpowiedz #4 : 29.07.2010, 22:37:34 »

Witaj na forum,

a ja się tak zastanawiam, czy to czasem nie będzie za zbyt pochopana decyzja z tym żółwiem?! Z tego co sam piszesz wynika
bowiem jasno, że póki co nie masz zielonego pojęcia ani o hodowli, ani o gatunkach, a mimo to już koniecznie chcesz mieć jakiegoś w tym tygodniu. No ja bym Ci na początek radził czytać, czytać i jeszcze raz czytać, a dopiero potem brać się za hodowlę, bo inaczej takim żółwiem długo się niestety nie nacieszysz.

Pytania typu: jaki żółw jest lepszy, grecki czy stepowy? też nie są do końca przemyślane.... Poczytaj sobie najlepiej na temat i jednych i drugich, a wtedy będziesz wiedział, który byłby dla Ciebie łatwiejszy w hodowli - któremu mógłbyś zapewnić najlepsze warunki. 

Ja tego Tobie nie pisze po złości (bo sam wiem jak to jest jak się czegoś pragnie Wink), ale jednak zwierzę to poważna rzecz, która wymaga nie tylko przemyślenia, ale i odpowiedniego przygotowania. Poza tym zakładam, że i Tobie zależy na tym, żeby taki żółw czuł się u Ciebie dobrze?! To z kolei będzie tylko wtedy możliwe, jeśli się dobrze do tego przygotujesz, i przede wszystkim miejsce, w którym żółw najprawdopodobniej spędzi resztę swojego życia.

Na stronie głównej serwisu (www.zolw.info) znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje dotyczące zarówno żółwi stepowych, jak i greckich. Poczytaj sobie je wszystkie na spokojnie (jeśli trzeba to nawet i parę razy), potem to przemyśl i dopiero zakup żółwia Wink

Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl
Agut
**

Testudo hermanni boettgeri

« Odpowiedz #5 : 29.07.2010, 22:46:11 »

Molak chyba juz wszystko przedmówcy napisali!
Ja zanim zakupiłam zółwika jakieś 2 miesiace czytalam o gatunku ... i jak widac i tak to za malo bo jeszcze popelniam błędy. Zółwik to wbrew pozorom gadzinka bardzo wymagająca i moim zdaniem trzeba dobrze przemyslęc zakup zanim sie zdecydujsz.  
Hmmm a jeślii juz zamówiłes żólwika i ma byc na dniach..... to spiesz sie z tym terrarium bo dobrze by bylo zeby to ono było pierwsze.
« Ostatnia zmiana: 29.07.2010, 22:55:31 wysłane przez Agut » Zapisane
Molak
Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
*

« Odpowiedz #6 : 30.07.2010, 10:55:11 »

Heh dziękuje wszystkim za wypowiedzi Smiley

Żółwia jeszcze nie zamówiłem, bo właśnie czytam czy sprostam zadaniu, itp. bo chcę mu stworzyć dobry i miły dom, albo w ogóle go nie mieć. Przede mną jeszcze parę dni czytania, myślenia, itp. A potem zapadnie decyzja, czy jestem w stanie sprostać wymaganiom żółwia.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS! Dilber MC Theme by HarzeM
Strona wygenerowana w 0.046 sekund z 26 zapytaniami. (Pretty URLs adds 0.014s, 2q)