Forum o żółwiach lądowych - żółw stepowy i grecki, hodowla, terrarium, nasze żółwie
Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
30.07.2010, 11:54:51

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Żółtolice+Czerwonolicy?  (Przeczytany 543 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Viktoria
Żółw lamparci (Geochelone pardalis)

Reputacja: 24

« Odpowiedz #30 : 19.01.2010, 22:08:26 »

Prawda jest taka, że różne są na ten temat opinie. Żółwie wodne w naturze mniej korzystają z promieni UV bo większość czasu spędzają pod wodą, przez którą te promienie nie przechodzą. Niekóre gatunki wodniaków w ogóle nie wykazują żadnych problemów przez brak UVki, ale do trachemysów są raczej polecane. A myślę, że zwłaszcza do takich osobników po przejśćiach, które mają na pewno jakieś niedobory. Jeżeli dieta jest bardzo urozmaicana i żółw w zdrowiu od początku to myślę, że u wodniaka UV przez cały rok nie jest niezbędne. Chociaż jak już się decydujemy na ziwerzaka to myślę, że powinniśmy się starać zapewnić jak najlepsze warunki... Smiley
rainok
Żółw promienisty (Geochelone radiata)
**

Reputacja: 4

FrAnKa :P

« Odpowiedz #31 : 19.01.2010, 22:12:30 »

Ja sie staram , moja franka ma już godne warunki dla tego teraz zapewniam je wodniakom ..
Prawda taka że żółwie były tylko zwierzętami a teraz zmieniły się w hobby .. A TO WASZA WINA Cheesy

Dodano 20.01.2010, 19:08:04
Serpentin mógł byś coś więcej napisać o tych żółwiach bo nie ukrywam że był bym tym zainteresowany .
« Ostatnia zmiana: 20.01.2010, 19:08:04 wysłane przez rainok » Zapisane

Serpentin
Żółw obrzeżony (Testudo marginata)

Reputacja: 8

« Odpowiedz #32 : 20.01.2010, 22:55:11 »

Mam dla Ciebie superowego samczyka czerwonolicego (Trachemys scripta elegans) wielkości ok 11cm długości pancerza, ale musisz mi przesłać na e-maila zdjęcia akwa-terrarium żebym miał 100%pewność, że trafi w dobre ręce Wink

Pozdrawiam
PS Z tym, że one po przejściach to chodziło mi zarówno o ubytki jak i zwyczajnie to, że mają za sobą różne historię zanim trafiły do tego zbiornika w którym teraz się znajdują.
rainok
Żółw promienisty (Geochelone radiata)
**

Reputacja: 4

FrAnKa :P

« Odpowiedz #33 : 20.01.2010, 23:05:25 »

Czyli powiadasz że już go masz ? SUPER ale ja dopiero jak przyjdzie mi ten filtr grzałka to go wezmę .
Na razie pracuje nad wysepką z pleksy ..
A na początek nie będzie on w akwarium tylko wielkiej misce <na kwarantannie jakis czas> A potem dopiero do akwarium z tamtymi ..
Zdjęcia moge wysłać ale nie dziś ..

Dodano 20.01.2010, 23:23:15
A no i gdzie bym mógł go odebrać jak by co ?
Na razie daty nie ustalam bo muszę pogadać z ojcem .. On się zgodzi ale muszę go poprosić żeby pojechał po niego.
No i wolał bym już mu powiedzieć gdzie ma po niego podjechać ..
A no i czego zdjęcia ci na maila wysłać akwarium ?
Na razie to wszystko jest złe dla tego żółwia wezmę za 2 tygodnie bo powoli wszystko składam do kupy .. No i myślę że jutro już filtr będzie i grzałka a ta wyspa w next tygodniu .
żółwik będzie miał dobrze ... Do niego na razie mam miskę taka okrągła o promieniu około 30 cm ..
Czyli jest szeroka na 60 cm Moge jutro zdjęcie pokazać tej miski.
Do niej włożę kamyki i taki z plastiku podest żeby mógł sobie wyjść .. Dodatkowo lampke grzewczą
No i tak na jakieś 3 miesiące , żółwik będzie karmiony suszonymi krewetkami,gammarusem i filetami z ryb ...
Więc co można do szczęścia więcej Smiley
Potem go dodam do tamtych i zobaczymy .. Jak się nie uda to kupie mu nowe akwarium albo wezmę od dziadka bo on ma jakieś ..
No i u moich teraz będe zmieniał akwarium na jakieś 150x50 ..Bo na razie jest małe dawaniej starczało takie 70x30 ale teraz rosną no i trzeba większe ..

Serpentin ty już masz tego żółwia jeśli tak to podeślij mi fotki na rainokkubix@o2.pl
Albo wstaw tutaj .

I jeśli możesz to napisz mi wymogi do wstąpienia do zootechniki .. Bo ja miał bym takie plany lecz nie wiem czy z moimi ocenami jest to realne Smiley

Dodano 21.01.2010, 17:24:50
Serpentin zdjęcia przęsle ci jeszcze w tym tygodniu bo teraz mam zabiegany tydzień ..
No i rodzice już poinformowani o żółwiu .
Dziś wyjeżdżam do rodziny no i wróce w niedziele około to wtedy te fotki zrobię i jak tylko będzie ci na ręke mogę go odebrać.. Za tydzień nawet
« Ostatnia zmiana: 21.01.2010, 17:24:50 wysłane przez rainok » Zapisane

Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS! Dilber MC Theme by HarzeM
Strona wygenerowana w 0.112 sekund z 24 zapytaniami. (Pretty URLs adds 0.017s, 2q)