Viktoria
Żółw lamparci (Geochelone pardalis)

Reputacja: 24
|
 |
« Odpowiedz #45 : 14.01.2010, 23:33:44 » |
|
wpisz sobie na allego exo terra repti glo 10.0 . za 45zł powinnaś znaleźć w internecie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rainok
Żółw promienisty (Geochelone radiata)

Reputacja: 4
FrAnKa :P
|
 |
« Odpowiedz #46 : 14.01.2010, 23:35:28 » |
|
Ale przesyłka 10 zł no i już jest 55  Na allegro może i taniej ale przesyłki drogie .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jagla5
Żółw grecki (Testudo hermanni)

Reputacja: -1
Posiadane gatunki: Żółw grecki
|
 |
« Odpowiedz #47 : 15.01.2010, 11:49:16 » |
|
Kupiłem lampę 40w przy 15cm nad żółwiem doradzaliście mi 13w ale teraz jak mam 40 to żólw pod lampą ma 25 stopni co jest ?
|
|
|
|
|
|
Gaja pozdrawia!
|
|
|
rainok

FrAnKa :P
|
 |
« Odpowiedz #48 : 15.01.2010, 11:52:28 » |
|
Ale o jakiej lampce mowa? Uv? Jeśli chodzi ci o UVB no to ona nie daje ciepła tylko Promienie UVB. A jeśli chodzi ci o grzewczą <zwykła> 40W no to moje jest właśnie 40 W i pod lampką jest 35-40 stopni około i jest ona na wysokości 30 cm ..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jakub

Reputacja: 20
Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
|
 |
« Odpowiedz #49 : 15.01.2010, 16:57:13 » |
|
w lampce UVB nie chodzi o emisję ciepła tylko promieni UVB które są namiastką prawdziwego słońca 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Jakub
|
|
|
Jagla5

|
 |
« Odpowiedz #50 : 25.02.2010, 18:25:04 » |
|
Wiem że trochę długo ale nie mogłem wcześniej... Zmieniłem siano i piasek na drewienka bukowe a lampę na inną. Co najciekawsze nie to że żółw mógł mieć alergie to przez to że było dużo wody i ciepła to siano zaczęło pylić i tak nie żółw ale ja nabawiłem się alergii na siano...
|
|
|
|
|
|
Gaja pozdrawia!
|
|
|
zolwik
Żółw obrzeżony (Testudo marginata)

Lila :]
|
 |
« Odpowiedz #51 : 25.02.2010, 19:51:25 » |
|
daj zdjęcia nowego terra. drewienka bukowe w całym terra też nie są dobrym rozwiązaniem , ponieważ nie utrzymasz w nich odpowiedniej dla żółwia wilgotności .Może zmień miski żółwika na odrobinę mniejsze wtedy bedziesz miał więcej miejsca do urządzenia. Założyłeś lampę uvb? jeśli tak to dobrze  no ale terra troche malutkie bo żółwik nie ma za bardzo gdzie połazić po nim i ma za jasno od tej żarówki którą miałeś na zdj. mam nadzieje ze nowe terra jest lepsze powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jagla5

|
 |
« Odpowiedz #52 : 25.02.2010, 20:36:08 » |
|
nowe terra mam zamiar zrobić lub kupić na lato ale to tymczasowo. Nie miął bym kasy na żółwia i docelowe terra a i jeśli chodzi o pochodzenie to ona narazie chętnie wędruje po moim biurku ( o ciepło się nie martwie bo jest przy grzejniku)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 25.02.2010, 20:38:48 wysłane przez Jagla5 »
|
|
Gaja pozdrawia!
|
|
|
Alicja
Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
Reputacja: 9
żółw stepowy-Piękna
|
 |
« Odpowiedz #53 : 25.02.2010, 20:44:32 » |
|
To styczniowy wątek , może już nieaktualny. Widzicie bo to nie jest wszystko takie proste. Tak doradzają. I mówią,że wystarczy. Ktoś wydaje pieniądze. I teraz co ? A pewno pieniądze są od rodziców. I nie oczekujmy ,że rodzice tak o zrozumieją,że ktoś się w sklepie pomylił. W naszych sklepach chcą sprzedać zwierzątka. Ludzie przychodzą z dziećmi i pytają , a ile to wszystko wyniesie. I ten sprzedawca może i wie, że za chwilę trzeba wyrzucić to terrarium, ale podaje mniejsze wartości. Chłopak chciał dobrze. Uważał ,że kupuje co trzeba i żółwik ma mieć komfort.
Najważniejsze pytanie : czy to terrarium musi teraz , narazie zostać ?
Dodano 25.02.2010, 20:53:33 Jednak aktualne. Rozminęły się wiadomości. To nie ma wyjścia , trzeba w tym zrobić co się da. Koło grzejnika stoi , a mierzysz czymś sobie temperaturę w terrarium ? I może kąp więcej żółwika, jak jest tak sucho.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 25.02.2010, 20:53:33 wysłane przez alcia »
|
|
Alicja
|
|
|
ankan
Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
Reputacja: 82
Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x2
|
 |
« Odpowiedz #54 : 25.02.2010, 21:15:45 » |
|
Cóż - to najpierw trzeba kupić terra a potem żółwia.
A tak w ogóle to tymczasowe terro można zrobić za grosze - niekoniecznie trzeba kupować full-wypasione w zoologiku. Jak żółw jest mały, a kasy brak to można kupić kastrę budowlaną w Castoramie za 20 zł. Wsypać grubszą warstwę ziemi, włożyć parę kamieni, jakąś doniczkę na domek, podstawkę na basen i jest terro. Koniecznie za to trzeba zainwestować w lampy. Jak się uzbiera grosza lepiej zrobić od razu większe, z płyty meblowej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alicja
Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
Reputacja: 9
żółw stepowy-Piękna
|
 |
« Odpowiedz #55 : 25.02.2010, 22:07:51 » |
|
Zgadza się Ankan , masz rację. Ale w rzeczywistości jest w większości przypadków tak ,że idzie się do sklepu zoologicznego , o - podoba mi się to zwierzątko , zbieram na nie pieniążki i kupuję. Ewentualnie pytam w sklepie co potrzeba jeszcze i za ile. Tyle. Kupuję i mam. A potem czytam , najczęściej jak mam jakiś kłopot. Coś mnie martwi , np. w zachowaniu zwierzątka. Ja czytałam przed zakupem tyle i tak mam błędy. I wszystko było wcześniej robione - a żółw inny kupiony. A rodzice od dzieci wymagają ,żeby pieniążki szanowały i nic nie wyrzucały. Fajnie się doradza - mogąc samemu decydować o wydatkach.
Uważam ,że w tej sytuacji trzeba w tym terrarium dać najtańszą ziemię ogrodniczą , bez nawozów ! Na 2/3 powierzchni. Na reszcie drewienka bukowe duże. Nad nimi zawiesić żarówkę grzejną, jakąś małą i położyć płaski kamień, ciut większy jak żółwik.I przypiąć drugą z UVB.Wejście kryjówki obrócić od światła.Kryjówka na części z ziemią.Mały basenik z wodą musi być. I kąpać żółwia. No i mierzyć wilgotność i temperaturę. Obserwować żółwika. No i zbierać pieniążki na coś większego. Spacery nie zalecane , ale w tej wyjątkowej sytuacji dla rozruszania kości, po czystej , nie zimnej powierzchni troszeczkę. Lepiej tyle zrobić niż nic. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Alicja
|
|
|
Jakub

Reputacja: 20
Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
|
 |
« Odpowiedz #56 : 26.02.2010, 10:55:59 » |
|
tak trzeba zająć się najpierw terrarium a potem zwierzątkiem ale wiedza o tych zwierzątkach jest tak mała że czasami ktoś chce stworzyć wspaniałe warunki swojemu żółwiowi ale źle mu doradzono i tak na prawdę robi żółwiowi krzywdę
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Jakub
|
|
|
Jagla5

|
 |
« Odpowiedz #57 : 26.02.2010, 18:26:47 » |
|
po kupieniu żółwia dopiero mnie zdziwiło że może tyle jeść ( w zoologu mi powiedzieli że może jeść liście, owoce, warzywa) i sprawdziłem a tu bum!. Tylko wszedłem a wy zareagowaliście jakby żółw miał zdechnąć po dwóch dniach w tym terrarium. Z kasą to też nie jest chop siup to chyba do kwietnia mu starczy a na lato zbuduje nowe. Niech chociaż to terra trochę pobędzie jak wydałem za nie 100zł!
|
|
|
|
|
|
Gaja pozdrawia!
|
|
|
|