Fausto
Żółw obrzeżony (Testudo marginata)

Reputacja: 6
|
 |
« Odpowiedz #150 : 03.02.2012, 11:21:41 » |
|
No więc dzisiaj było tak..Zrobiłem im sałatkę.. Skład: liść hibiskusa, grubosz, trzykrotka, cykoria, roszponka, rukola, ogórek. Ogórek około połowa objętości, druga połowa pozostałe roślinki. Czas przygotowania: 15 min. Porcja: nieco za duża dla dwóch żółwi lamparcich. Stopień trudności: najwyższa szkoła jazdy  Kapsel trochę zjadł, ale tylko trochę. Korek nawet nie spróbował. Biorę trochę poprawkę na to, że one nie jedzą teraz każdego dnia jednakowo a wczoraj trochę zjadły. Może potrzebują z dzień lub dwa dni przerwy..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dorcia
Żółw promienisty (Geochelone radiata)

Reputacja: 33
|
 |
« Odpowiedz #151 : 03.02.2012, 16:42:26 » |
|
Fausto, a ja dzisiaj kupiłam dynię  w sklepie ze zdrową żywnością. Szukałam kilku nasion a tutaj niespodzianka, znalazłam dynię przypadkiem, dodatkowo fajnie bo z uprawy ekologicznej  Przedostatnia dostawa, więc warto się pospieszyć. Muszę się jeszcze tylko upewnić czy będzie dobra dla żółwika, ta to akurat odmiana Hokkaido, jest trochę słodsza. Jak dobra to można jeszcze zapasy małe zrobić. Podobno jest wyjątkowo smaczna  Myślicie że też będzie dobra?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Martin

Reputacja: 2
|
 |
« Odpowiedz #152 : 04.02.2012, 13:58:39 » |
|
Nie mam pojecia czy bedzie dobra. Ale ciesze sie ze ci sie udalo ja znalezc. Osobiscie nie przepadam za dyniami. Jedyne co z nimi robie to wykrawa wnetrza, oczy itd i robie z tego dekoracje na Haloween  Nigdy nie jedlem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fausto

|
 |
« Odpowiedz #153 : 04.02.2012, 14:18:47 » |
|
Dzisiaj zrobiłem im sałatkę ale lekko zmodyfikowaną. Był ogórek ok. 1/2 objętości plus rukola i roszponka razem, ok. 1/2 objętości. Kapsel zjadł dużo i latał po terrarium jak pershing a Korek tylko skubnął, trochę połaził i poszedł spać. A dynię podobno można kupić mrożoną w Makro, pojadę sprawdzić..O świeżej nikt nic nie wie..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
an_na

Reputacja: 19
|
 |
« Odpowiedz #154 : 04.02.2012, 14:35:49 » |
|
Świeża dynia to się chyba nie uchowa do lutego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ankan
Pomocnik adopcyjny
Żółw żabuti (Geochelone denticulata)

Reputacja: 117
Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
|
 |
« Odpowiedz #155 : 04.02.2012, 15:56:07 » |
|
Świeżej na pewno się nie kupi. Ale mrożona też może być - byle bez konserwantów. A samemu też można zjeść - tata z takiej mrożonej zupy gotuje...  Dobrze, że Kapslowi smakuje, może Korek z czasem też zaskoczy z żarełkiem... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dorcia

Reputacja: 33
|
 |
« Odpowiedz #156 : 04.02.2012, 21:55:40 » |
|
Fausto, a ja dzisiaj kupiłam dynię  w sklepie ze zdrową żywnością. Szukałam kilku nasion a tutaj niespodzianka, znalazłam dynię przypadkiem, dodatkowo fajnie bo z uprawy ekologicznej  Przedostatnia dostawa, więc warto się pospieszyć. Muszę się jeszcze tylko upewnić czy będzie dobra dla żółwika, ta to akurat odmiana Hokkaido, jest trochę słodsza. Jak dobra to można jeszcze zapasy małe zrobić. Podobno jest wyjątkowo smaczna  Myślicie że też będzie dobra? Dzisiaj było dokładnie wczoraj, tzn 03.02 więc szanse na dynie są. Dynia była świeża i z uprawy ekologicznej. Semiramida poszperała i dynia ta też będzie ok
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fausto

|
 |
« Odpowiedz #157 : 05.02.2012, 12:23:34 » |
|
Dzisiaj całkiem fajnie. I Kapsel i Korek sporo zjadły. Ogórek mniej więcej połowa objętości. Druga. połowa to roszponka, rukola i cykoria. Jak już wcześniej pisałem Kapsel je regularnie i w sporych ilościach. Korek po prostu robi sobie przerwy. Wczoraj i przedwczoraj tylko skubnął jedzenie a dzisiaj zjadł dużo. A oto dwa zdjęcia z dzisiejszego śniadania dla naszych forumowych przyjaciół. Tutaj chłopaki przy wspólnym stole. Muszą jeść z kamienia, z miski nie ruszą.  A tutaj chciałem Wam pokazać jak Korek-niejadek pałaszuje. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oliwkaa 660
Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
Reputacja: 14
Żółw stepowy-Frania ;)
|
 |
« Odpowiedz #158 : 05.02.2012, 12:53:46 » |
|
Śliczne te żółwiki są 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Oliwia 
|
|
|
KamilJ

Reputacja: 10
|
 |
« Odpowiedz #159 : 05.02.2012, 12:57:23 » |
|
Fajnie, że jedzą. Martwię się tylko, żeby za bardzo nie przyzwyczaiły się do tego ogórka, ale skoro inaczej jeść nie chcą to wyboru nie ma... Najważniejsze, że jest poprawa, a wiosną zwiększy się ich aktywność i pewnie już będą jadły wszystko  Zdjęcia super!!
|
|
|
|
|
|
Posiadam dwa żółwie stepowe:D
|
|
|
|
|
ankan
Pomocnik adopcyjny

|
 |
« Odpowiedz #161 : 07.02.2012, 11:12:37 » |
|
Fausto - najważniejsze, że jedzą...  Nawet jak w jeden dzień zjedzą mniej. Ta dynia wygląda dobrze - najważniejsze, że jest nienawożona. Swoją drogą ciekawa jestem, gdzie je teraz uprawiają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fausto

|
 |
« Odpowiedz #162 : 07.02.2012, 13:09:02 » |
|
semiramida, dzięki za dynię, zaraz zamówię. ankan, w notatce piszą, że dynia z Polski, może zjedzą.. Więc, jeśli chodzi o jedzenie to trochę się uspokoiłem bo jedzą już coś oprócz tego ogórka. Dodaję cykorii, roszponki i rukoli. Wynalazków typu liście hibiskusa i grubosza nie chcą jeść. Na początku trochę skubnęły a później przestały. Teraz daję im połowę objętości ogórka, połowa reszta roślinek. Spróbuję delikatnie zmniejszać ogórka na korzyść zieleniny choć trzeba z tym bardzo uważać bo ogórek to podstawa i jak będzie za mało to znowu może się zrobić bunt na pokładzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ankan
Pomocnik adopcyjny

|
 |
« Odpowiedz #163 : 07.02.2012, 14:29:35 » |
|
Grubosza moje też nie jedzą. Musi mieć podły smak - bo jak ugryzą to nim plują. Spróbuj może dawać mniej tego ogórka a więcej cykorii....A jak się któryś zbuntuje...to za pokład z nim.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
merry99
Żółw grecki (Testudo hermanni)

Reputacja: 0