Forum o żółwiach lądowych - żółw stepowy i grecki, hodowla, terrarium, nasze żółwie
Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
19.05.2012, 01:39:41

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 9   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zbyt późne i zbyt wczesne witam :)  (Przeczytany 1733 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dorcia
Żółw promienisty (Geochelone radiata)
**

Reputacja: 33

« Odpowiedz #30 : 27.01.2012, 11:54:01 »

Faktycznie na rtg robaki nie wyjdą. To w końcu z reguły maleństwa i ich jaja więc bez oględzin kupy pod mikroskopem się nie obejdzie.
Chwilami się zastanawiam czy w fazie mocno rozwiniętej można by je dostrzec na zdjęciu, ale trudno mi to sobie wyobrazić a i nie spotkałam się z takim sposobem diagnostyki.
Istnieje natomiast możliwość, iż na zdjęciu mogą wyjść pasożyty układu oddechowego.

A łażenie po ścianach?
Samica jest już u mnie trochę i nigdy nie wykazywała chęci ucieczki z terra. Owszem zdarzało się, że dobijała do rogu i tam z uporem się zakopywała, ale nigdy nie szalała w pionie. Trochę mnie to zaskoczyło, bo ona właściwie wspinała się tak najczęściej pod uv-kę czy grzewczą. Jak wyszły pasożyty to się nawet zastanawiałam czy one jej nie łaskotały po przewodzie i stąd to łażenie, szczególnie że po leku się uspokoiło.
Z drugiej strony zbiegło się to z pojawieniem się samca w okolicy i przesadnym wygrzewaniem się pod lampą, więc istnieje możliwość iż babie odbiło na starość i jajek zachciało.
an_na
**

Reputacja: 19

« Odpowiedz #31 : 27.01.2012, 12:11:18 »

A już myślałam ,że jest jakieś logiczne wyjaśnienie chęci samobójczych Wink
Dorcia
**

« Odpowiedz #32 : 27.01.2012, 15:00:20 »

Tak coś właśnie podejrzewałam, że jest jakiś haczyk w pytaniu Wink
Myśli samobójczych to bym się nie doszukiwała, może to po prostu taka miłośniczka aktywnego życia i sportów ekstremalnych Wink a może ma chęć sprawdzić czy wyżej też jest tak fajnie jak na dole Wink
gosiunia
Żółw obrzeżony (Testudo marginata)

Reputacja: 3

« Odpowiedz #33 : 28.01.2012, 02:11:46 »

Nie miałam na myśli by parazyty wykrywać poprzez  rtg  Smiley, choć nicienie faktycznie za małe by uwidoczniły się na zdjęciu , może glista ? A jak wykrywa się pasożyty układ pokarmowego?
Dorcia
**

« Odpowiedz #34 : 28.01.2012, 11:53:34 »

Z reguły w badaniu mikroskopowym próbki kału.
Dorcia
**

« Odpowiedz #35 : 30.01.2012, 15:33:42 »

W tym wszystkim to człowiekowi się już całkiem miesza i staje się niepewne :/
A dodatkowo moja samica jest niemiarodajna.

Powiedzcie mi jaka jest prawidłowa częstotliwość oddawania moczu u żółwia?
Tak dla pewności Wink
semiramida
Pomocnik adopcyjny
**

Reputacja: 38

Kubusia - żółw stepowy

« Odpowiedz #36 : 30.01.2012, 17:08:13 »

U McArthura takie stwierdzenia:
(strona 250): większość żółwi lądowych przebywających u nich w klinice wydala mocz przynajmniej raz na trzy dni. Te jedzące sukulenty i w dobrym zdrowiu załatwiają się częściej, codziennie lub co drugi dzień. W klinice podają rutynowo płyny każdemu hospitalizowanemu żółwiowi w ilości 0,5-1% wagi ciała, aby zagwarantować prawidłowe funkcjonowanie nerek.
(strona 364): jeśli pomimo tej aktywnej terapii płynami, wydalanie moczu odbywa się rzadziej niż raz na pięć dni i pojawiają się przy tym objawy zatrzymania płynów, autor sugeruje że może być to choroba nerek, i wymienia też podskórne guzki dnawe.

To pokrywa się z moimi obserwacjami, jeśli Kubusia nie robiła siku przed trzy-cztery dni, zaczynałam się poważnie niepokoić i moczyłam ją w balii. Jednak takie sytuacje się zdarzały gdy było zimniej albo pochmurno i żółwica spała na wybiegu w kryjówce, nie był to objaw choroby.

A, i przed zimowaniem na przykład, jak zwalniała, to tylko raz zrobiła siku przez miesiąc! Bardzo to sprzęgnięte z temperaturą i porą roku..
« Ostatnia zmiana: 31.01.2012, 20:47:15 wysłane przez semiramida » Zapisane

Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM
Dorcia
**

« Odpowiedz #37 : 31.01.2012, 00:36:29 »

Niezastąpiona Semiramida Smiley jejku, Ty chyba znasz tę "biblię" na pamięć i w środku nocy można Cię odpytywać? Smiley I jeszcze język.
Mi trudności sprawiają medyczne terminy po polsku :/

Potwierdziło to niemiarodajność mojej samicy, ona naprawdę cierpi na nadprodukcję Wink
Maluch, przy wszystkich swoich zawirowaniach, jako tako się mieści.

Z racji, że do dziś nie było odzewu grzecznie wróciłam wcześnie z pracy, przygotowałam termoforek, nagrzałam transporter i jak już wszystko było gotowe ... maluch zrobił mi niespodziankę Smiley Do weta pojechał tylko materiał do badania.

Tuptek będzie dostawał jakiś wspomagacz zdrowotny a ja ... nervosol mam zapisany Wink
semiramida
Pomocnik adopcyjny
**

Reputacja: 38

Kubusia - żółw stepowy

« Odpowiedz #38 : 31.01.2012, 00:54:08 »

Cieszę się, że mogłam pomóc. Nie znam na pamięć, jeszcze nie przebrnęłam, ale mam takie dziwne hobby: szukanie Grin
A najbardziej się cieszę z tuptkowej kupy, HA!! Cheesy  a Ty się może meliski napij.. Smiley

Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM
Dorcia
**

« Odpowiedz #39 : 31.01.2012, 01:05:46 »

Oj pomogłaś Smiley i bardzo lubię Twoje hobby Smiley

Tuptkowa kupa to ostatnimi czasy szczyt szczęścia Smiley ... ale przy takich marzeniach melisa to niewystarczające lekarstwo Lips Sealed
Dorcia
**

« Odpowiedz #40 : 06.02.2012, 00:12:40 »

No i maluch znów strajkuje, oby znów się opamiętał.
A jeszcze ostatnio dość agresywnie gryzł swoją łapę.

Na szczęście żółwiowe odruchy stają się coraz częstsze. Trochę więcej chodzi po terra i wygrzewa się z lubością Smiley
Martwi mnie dodatkowo walka z jedzeniem. Są dni że zjada wszystko jak leci, nawet jak w misce ma masę suszków i inne mniej lubiane bez cykorii.
W piątek rzucił się na jarmuż z suszkami, w sobotę nic nie ruszył a dziś wyjadł tylko cykorię z sałatki, a było jej malutko.

Zbliża nam się 7 dzień i znów maluch mlaska i chowa się częściej do kryjówki.

Teraz ostatecznie niewiedzę może wypełnić CT, ale znów musiałby jeść i trochę sił nabrać.
Z drugiej strony w Polsce trochę pewności brak a czas na wyjazd kiepski.
Dorcia
**

« Odpowiedz #41 : 11.02.2012, 02:52:22 »

Jak w zegarku, dzień dziesiąty, godziny popołudniowe - maluch zawiesił strajk Smiley

Tak z radości, kilka ulubionych miejsc Tuptka - ulubiony kamień, ulubiony cyprys i ulubiony dołek wykopany "własnołapkowo" Smiley
Ale ten szkrab ma cudnie zadarty nosek Smiley

* maluch1.jpg (230.5 KB, 1200x900 - wyświetlony 14 razy.)

* maluch2.jpg (261.79 KB, 1200x900 - wyświetlony 12 razy.)

* maluch3 .jpg (356.55 KB, 1200x900 - wyświetlony 12 razy.)
an_na
**

Reputacja: 19

« Odpowiedz #42 : 11.02.2012, 18:35:06 »

Na ostatnim wygląda jakbyś go nakryła na czymś niecnym  Cheesy
Dorcia
**

« Odpowiedz #43 : 11.02.2012, 18:51:26 »

On często ma taką minkę Wink Może ma myśli niecne  Roll Eyes

A dziś to mnie tak rozbawił, bo odwrócił się tyłkiem, wyciągnął maksymalnie szyję do góry i próbował zobaczyć co się za nim dzieje  Cheesy wariat
KamilJ
**

Reputacja: 10

« Odpowiedz #44 : 11.02.2012, 19:29:54 »

A te podłoże cyprysowe kupowałaś w zoologicznym czy zamawiałaś gdzieś przez neta?

Posiadam dwa żółwie stepowe:D
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS! Dilber MC Theme by HarzeM
Strona wygenerowana w 0.191 sekund z 26 zapytaniami. (Pretty URLs adds 0.054s, 2q)