Witam,
Jestem tutaj nowy, ale czytam Wasze forum już od wielu miesięcy. Postanowiłem założyć konto i ten wątek "ku przestrodze", bowiem mam małe obawy o kolor karapaksu mojego żółwia.
Zacznę od początku:
Od grudnia 2014 roku posiadam 1.5 rocznego Testudo hermanni. Ostatnio zastanawiać zaczął mnie kolor łączenia brzegowych płytek karapaksu. Wygląda to jak taka jasna (biała linia). W dniu zakupu aż tak ta linia nie była widoczna. Oglądając zdjęcia Waszych podopiecznych nie dostrzegam takiego wyglądu karapaksu.
Czy to poprawne? Młode osobniki rosną i tak rozszerza się karapaks? Czy jednak to jakieś schorzenie? Choroba? Niedobór czegoś?
Co mogę rzec więcej... za dziecka posiadałem dwa stepowce, miałem je dobre 5 lat, kiedy brak czasu spowodował, że sprzedałem. Teraz moja pasja z dzieciństwa powróciła i dlatego nabyłem greka. Żółw oczywiście ma to co niezbędne, UVB 13W 10% na wysokości 27 cm licząc od podłoża do najniższej części żarówki. 40W lustrzankę, akwa o rozmiarach 80x70x40 cm. Podłożem jest ziemia bez nawozu, zasiana rzeżucha i melisa. Gdy na dworze dodatnie temp, zrywam mu mlecze, w innych dniach je głównie cykorie, sałatę rzymską i endywię. Nie rusza bazylii, roszponki ani rukoli. Dwa razy w tygodniu pokarm posypuje mu skruszoną sepią. Codziennie rano obficie spryskuję podłożę i podlewam rośliny, raz na tydzień 30 minutowa kąpiel i jednodniowa głodówka. Martwi mnie także jego apatia. Gdy ma pokarm, jego cykl dnia wygląda następująco: pobudka poranna około 8-9, żerowanie, pod żarówkę i sen, żerowanie, i z powrotem pod żarówkę i sen. W godzinach popołudniowych zabieram mu pokarm, to dalej się wygrzewa, a w godzinach wieczornym podkopuje ziemię koło kamienia i idzie spać. Gdy ma jednodniową głodówkę, całe akwaterrarium jest jego, chodzi i grzebie wszędzie, mało śpi. Dostęp do wody ma codziennie, ale na miesiąc posiadania go, raz dostrzegłem, aby pił. Wypróżnia się chyba normalnie, raz na dwa dni, zawsze podczas kąpieli. Odchody są zwięzłe i wilgotne. Zdarza mu się je podjadać, więc gdy tylko je dostrzegę, wyciągam je.
PS. Zapewne od wielu osób otrzymam uwagi odnośnie akwarium. Tylko jego przednia szyba jest eksponowana, tylne stoją przy ścianie, będącą tłem. I o dziwo nie zdarza mu się skrobać w przednią szybę. Miałem w zamiarze okleić na wysokość 10 cm przednią szybę półprzezroczystą folią, ale uznałem to za zbędne.
Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam