Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.08.2025, 11:22:50 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Zmiana koloru skorupy u żółwia  (Przeczytany 7900 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Joanka

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Zmiana koloru skorupy u żółwia
« dnia: 27.05.2020, 12:54:45 pm »
Cześć, założyłam konto, ponieważ potrzebuję porady odnośnie mojego żółwia lądowego.
Żółwia mam w spadku po starszej siostrze- ma on już ok 30 lat. Niestety muszę przyznać, że nie był poprawnie hodowany-
od kiedy mam go pod swoją opieką, zmieniłam mu dietę na lepszą i staram się,żeby nie popełniać błędów poprzedniej właścicielki,
jednak hodowca ze mnie średni (bo z przypadku...). 
Ponad rok temu żółw przeszedł kontrolę, weterynarz stwierdził,że mimo błędów hodowlanych żółw jest bardzo ładnie rozwinięty.
Od jakiegoś czasu mam wrażenie,że skorupa żółwia zmieniła kolor- jest jakby bardziej wypłowiała? Wczoraj zostałam w tym utwierdzona-
osoba widząca go pierwszy raz od 2 miesięcy stwierdziła,że rzeczywiście kolor jest inny.
Oprócz tego żółw normalnie je, od kiedy jest ciepło- przebywa dużo na słońcu.
Wybieram się do weterynarza, jednak pomyślałam, że może tu ktoś może mi pomóc.
Poczytałam trochę o chorobach skorupy i zaczęłam martwić się martwicami i innymi nieprzyjemnymi rzeczami.
Będę bardzo wdzięczna za kilka słów od doświadczonych hodowców.

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1270
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
Odp: Zmiana koloru skorupy u żółwia
« Odpowiedź #1 dnia: 27.05.2020, 18:57:58 pm »
Wyślij zdjęcia to łatwiej będzie napisać czy coś dolega twojemu żółwikowi. Samo blednięcie nie jest niczym niepokojącym ale zmiany martwiczne już tak.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem. Bez wysiłku lasi łapie. Grawitacja jest jego bronią. Wszechświat w jego zasięgu.

Offline Joanka

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 28.05.2020, 10:08:16 am »
Załączam zdjęcie- uprzedzam pytania, nie traktuję tak żółwia, podniosłam go do lepszego światła,żeby pokazać wam o co mi chodzi.
Mam wrażenie, że środek skorupy (góra) zrobił się jaśniejszy,a dookoła na dole została ciemniejsza obwódka. ALBO na odwrót- dół pociemniał, a środek został taki,jaki był, zgłupiałam już, nie umiem powiedzieć. W każdym razie widać wyraźną różnicę między kolorem dołu i góry skorupy. Na pewno jest też wysuszona...

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1270
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
« Odpowiedź #3 dnia: 28.05.2020, 23:49:27 pm »
Skorupa żółwia wygląda bardzo ładnie. Pewnie jest z odłowu i to dlatego. Nie widać nic niepokojącego, być może żółw zakopał się w ziemi i jego skorupą zrobiła się taka matowa bo jest ubrudzona. A wierzch jest jaśniejszy bo wystawiał ponad podłoże. Taka jest moja hipoteza.
Dodatkowo pazurki ma zbyt długie. Przydałoby się obciąć.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem. Bez wysiłku lasi łapie. Grawitacja jest jego bronią. Wszechświat w jego zasięgu.

Offline Joanka

• *
« Odpowiedź #4 dnia: 29.05.2020, 10:37:22 am »
Cześć, dziękuję za odpowiedź. Byłam właśnie u weterynarza- na pierwszy rzut oka ocenił żółwia jako "w dobrej kondycji", natomiast możliwe, że ma grzybicę (skorupa jest sucha i się łuszczy), zbadaliśmy jeszcze krew i zrobimy pozostałe badania.