Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 20.06.2025, 16:41:02 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Coś chyba nie tak...  (Przeczytany 6452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cleo404

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Coś chyba nie tak...
« dnia: 01.08.2012, 21:02:29 pm »
Witam wszystkich!
Mam dwa zolwiki. Jeden z nich wyglada mi na zdrowego, ale tego drugiego skorupa jest wysuszona i .... zolwiki jedza mlecz,pokrzywe,liscie poziomek,skubia lawende, maja terarium ( swiatla sa wlaczane tez bardzo rzadko, bo zolwiki przebywaja prawie cale dnie na dworzu)
Czy moglibyscie napisac co o tym myslicie?
dziekuje

edycja: poprawiono linki
« Ostatnia zmiana: 02.08.2012, 14:12:59 pm wysłana przez semiramida »

TomaszW

• Gość
Odp: Coś chyba nie tak...
« Odpowiedź #1 dnia: 01.08.2012, 21:11:30 pm »
Za mało informacji.
Trudno wyrokować. :-\

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #2 dnia: 01.08.2012, 23:02:15 pm »
Jak TomaszW napisał , opowiedz coś więcej. One naprawdę spędzają lato na wybiegu? Jedzą chwasty i przegryzają sepią? Mają spore piramidy co może świadczyć o dużych niedoborach, zwłaszcza że to male chyba gadziny. Długo je już masz?

Offline rumek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #3 dnia: 02.08.2012, 09:39:50 am »
Mi na oko to one wyglądają jak mój mały ale piramidy to mają kosmos...a co ma znaczyć stwierdzenie "skorupa jest wysuszona i ...." ?? bo nie bardzo wiem o co kaman...robisz im kąpiele?? jaką konkretnie mają dietę?? żółwie normalnie się wypróżniają??
Mylić się to rzecz ludzka , nie słuchać rad to głupota.

Offline cleo404

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #4 dnia: 02.08.2012, 20:21:08 pm »
Dziekuje za opinie!!
Mam zolwiki od paru miesiecy.
Jedza mlecze, rukole-najczesciej, liscie poziomki, powoje, pokrzywy, troche bazylii, lawendy, stokrotki.
Juz nawet maja przygotowane suszonki na zime.....
Teraz jak zaczelam przegladac forum wiem,ze mam za male terrarium (zdjecia ponizej) i wybieg,niewlasciwe podloze! :/
Nie robie im kapieli,same wchodza do baseniku(ale bardzo rzadko), wyprozniaja sie prawidlowo....
Czy ja powinnam wsadzac je do tego baseniku??
Moze za malo jedza?? acha i czasami sypie im jedzenie calcium firmy Nutrobal.
Maja sepie...moze maja za malo swiatla....zazwyczaj sa w domu do okolo 5, potem na ogrodku do okolo 9....
Pozniej lub jutro zrobie im zdjecia tak zeby bylo widac je lepiej... :((    dziekuje

edycja: poprawiono link
« Ostatnia zmiana: 02.08.2012, 21:37:20 pm wysłana przez semiramida »

Offline Viktoria

• Moderator
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • *
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #5 dnia: 02.08.2012, 20:31:36 pm »
Najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie im całodobowego wybiegu zewnętrznego zabezpieczonego przed podkopywaniem się i z góry siatką przed drapieżnikami. Skoro masz ogród to świetnie :)
Jeśli chodzi o kąpiele to tak raz w tygodniu mogłabyś zrobić im kąpiel, zwłaszcza jak są takie upały.
Rukole im ogranicz, mlecze, pokrzywy, babki mogą jeść do woli, ale niektóre rośliny nie nadają się do codziennego skarmiania. Na forum i stronie głównej znajdziesz dużo informacji na temat jadalnych roślin  także będziesz mogła urozmaicić maluchom diete :)
Terrarium faktycznie nie zachwyca, ale tragedii też nie ma także na spokojnie czytaj i zmieniaj co trzeba :) powodzenia