Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 02.05.2025, 15:26:16 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Biała plamka na oku  (Przeczytany 14447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline inett1

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Biała plamka na oku
« dnia: 08.12.2010, 23:00:58 pm »
Witam wszystkich!
Chciałabym zapytać co to za zmiana na oku mojego żółwia i czy można ją jakoś wyleczyć?
« Ostatnia zmiana: 12.12.2010, 16:49:18 pm wysłana przez Viktoria »
Per aspera ad aspra

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
Odp: Jak wyleczyć oko?
« Odpowiedź #1 dnia: 08.12.2010, 23:30:25 pm »
hmm, może przemywać to czymś??? np. rumiankiem, lub czarną herbatą... nie jestem pewny. Moja malutka greczynka miała takie oczko, jak się siankiem ukuła...
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline neo

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 15
  • Posiadany gatunek Stigmochelys pardalis
« Odpowiedź #2 dnia: 09.12.2010, 07:10:37 am »
rumiankiem nie można przemywać oczu zwierzętom ponieważ ten wysusza spojówki
można przemyć np. czarną herbatą ale najlepiej skontaktuj sie z weterynarzem
In The Lap Of The Queen

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #3 dnia: 09.12.2010, 09:58:59 am »
No właśnie... Ja też się trochę bałem tego rumianku, przemywałem w herbacie ''saga'' bardzo mocną esencją...
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline inett1

• *
« Odpowiedź #4 dnia: 09.12.2010, 13:43:53 pm »
Z weterynarzem od żółwi to u nas ciężko. Żółw jest u mnie 3 tygodnie - został znaleziony w ogródku u ciotki na kilka dni przed "atakiem" zimy. Miał katar, więc poszłam z nim do weta i dostał antybiotyk - 10 dni kąpieli w wodzie z antybiotykiem, bo inaczej nie chciał pić. Katar przeszedł, ale oko ciągle takie samo. Teraz żółwince schodzi skóra - przypuszczam że po tych kąpielach, ale mogę się mylić.
Per aspera ad aspra

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #5 dnia: 09.12.2010, 13:46:08 pm »
Możesz przemyć czarną herbatą albo świetlikiem.
Ale to oko w ogóle wygląda na podpuchnięte - jakby żółwikowi brakowało witamin, albo miał uczulenie na coś pylącego.
Jeśli go znalazłaś - to mógł jeść różne rzeczy, może mieć też niedobór wit. A.

Najpierw spróbuj wykluczyć czynniki zewnętrzne. Pomyśl, czy nie masz w terro czegoś pylącego (siano- szczególnie takie ze sztywnymi źdźbłami, podłoże). Sprawdź wilgotność, bo moze jest za niska. I dlatego też mu skóra może schodzić.
I napisz coś więcej o warunkach gadzinki - czym ją karmisz, jakie masz lampy itp.
Łatwiej będzie pomóc.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline inett1

• *
« Odpowiedź #6 dnia: 09.12.2010, 13:59:19 pm »
Żółwik mieszka tymczasowo w pojemniku 30x30cm (jego karapaks liczy 9cm). Pojemnik wyłożony darnią z ogródka wykopaną jeszcze przed mrozami. Ma tam posadzoną poziomkę, mlecza i babkę, teraz kiełkuje tam też pszenica. Jeśli chodzi o lampy to mam lustrzankę 40W i ReptiGlo 10.0 UVB 13W. Ma kryjówkę z doniczki ceramicznej i wodę wymienianą codziennie. Jeśli chodzi o jedzenie, to korzystam ze strony http://hubpages.com/hub/Edible-Plants-for-Tortoises
Ostatnio Dziunia je głównie aloes, agawę, poziomkę, pokrzywę, nagietek, trzykrotkę, liście jeżyny i dzikiej róży. Nie chce w ogóle jeść sepii.
Per aspera ad aspra

Offline neo

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 15
  • Posiadany gatunek Stigmochelys pardalis
« Odpowiedź #7 dnia: 09.12.2010, 14:06:48 pm »
wiem że trudno od razu zmienić na wiekszy zbiornik < tym bardziej  że nie planowałeś zwierzaka tylko go uratowałeś ale postaraj sie zmienić mu jak najszybciej na wieksze , dużo większe by żółw miał w nim 2 strefy < by miał w czym wybierać > zółw w tak ciasnym pomieszczeniu może stać się apatyczny u wczesniejszego własciciela mógł np. chodzić po całym domu < co jest oczywiście złe > a teraz siedzi w małym ciasnym pojemniku
In The Lap Of The Queen

Offline inett1

• *
« Odpowiedź #8 dnia: 09.12.2010, 14:16:37 pm »
Wiem, że za mały ten pojemnik. Przymierzamy się do budowy czegoś większego, mam nadzieję, że przed Świętami będzie terrarium gotowe. Jakie wymiary terra proponujecie dla mojej żółwinki?
Per aspera ad aspra

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #9 dnia: 09.12.2010, 14:30:25 pm »
To je dobrze i podłoże też ma odpowiednie.

Terro - to zawsze im większe tym lepsze, i bardziej dla żółwi odpowiednie są takie kwadratowe niż mocno wydłużone. Myślę, że dla takiego jak Twój żeby na czas jakiś starczyło to ok. 120x80 cm.

Żółwik może mieć niedobór wit. A. Jesli po przemywaniu przez 2-3 dni oczy się nie poprawią to kup witaminę A+D3 w aptece i daj mu z 1-2x w tygodniu po 1-2 krople na jedzenie. Jak lepiej po 2 tygodniach nie będzie to niestety do weta.
A z jedzenia możesz mu jeszcze dać - ale też z 1x w tygodniu trochę potartej marchewki, labo dynię (zawierają dużo wit. A).

Offline inett1

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 09.12.2010, 14:54:02 pm »
OK, dziękuje bardzo :)
Per aspera ad aspra

Offline Viktoria

• Moderator
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • *
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #11 dnia: 10.12.2010, 14:28:50 pm »
wydaje mi się że tu chodzi nie o spuchnięte oczy, ale o coś białego co na oku widać, tak? Jeżeli rzeczywiście żółw ma coś na oku to najlepiej zabierz do weterynarza, albo chociaż wyślij jakiemuś mądremu dokładne zdjęcie ;) taki biały obiekt na oku z tego co wiem może oznaczać wrzód, a wetdy nie ma co zwklekać bo może się sprawa skomplikować, a teraz byłby czas na antybiotyk, jeżeli to rzeczywiście to.
 Nie mam oczywiście zadnej pewności czy w przypadku Twojego gada to jest problemem, ale tak czy inaczej przydało by się żeby obejrzał to wet.

Offline inett1

• *
« Odpowiedź #12 dnia: 10.12.2010, 15:12:14 pm »
Chodzi właśnie o to białe coś na oku. Byłam już u weta jak żółwinka miała katar, oglądał to oko, ale powiedział, że po antybiotyku powinno przejść - nie przeszło. Ten wet po prostu nie jest od gadów. Dziuni skóra dalej schodzi, wygląda koszmarnie. Dziś pochłonęła duuuuużo mlecza i nic innego nie chce jeść. Martwi mnie też to, że nie chce jeść sepii - w żadnej postaci - ani w kawałkach, ani skruszonej, ani na jedzeniu, ani w wodzie już nie wiem jak ma jej to podawać.
Per aspera ad aspra

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #13 dnia: 10.12.2010, 18:48:34 pm »
Myslałam, że to odblask od lampy.
A zaobserwowałaś czy to się zmienia? Tzn. zmniejsza lub zwiększa? Czy cały czas tak samo wygląda? Jest płaskie czy wypukłe?

Z sepią to spróbuj tak - że namocz liść i posyp delikatnie - tak żeby się dokładnie przykleiło i przestało pylić. Można też wymieszać z czymś mokrym - np. opuncją, czy dynią.

A pod tą schodzącą skórą jest nowa? Jeśli tak to wystarczy kąpać żółia i utrzymaywać mu wilgotność w terra na poziomie 50% dzień i 65-70% noc i powinno przejść.

Offline Viktoria

• Moderator
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • *
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #14 dnia: 11.12.2010, 10:05:46 am »
A jaki to był antybiotyk? Ja miałam dla mojego krople i maść do oka, nazwy teraz nie pamiętam, jak będę w domu to napisze co to było.
A co do sepii to niekóre żółwie są bardziej wybredne i uparte i potrzebują więcej czasu żeby się z tym oswoić :)