Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 04.05.2025, 08:06:30 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Kokcydioza  (Przeczytany 16359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline neo

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 15
  • Posiadany gatunek Stigmochelys pardalis
Kokcydioza
« dnia: 25.03.2014, 16:23:25 pm »
Postanowiłem rozpocząć ten temat aby ułatwić sobie jak być może w przyszłości innym użytkownikom forum walkę z tym paskudztwem .
Waga żółwi : Dankan 410 g. Arusha 707 g. Tanga 859 g.
Podany lek : Baycox dla Dankana 0,05 ml. A dla pozostałej dwójki po 0,1 ml
Żółwie za chwilę zostaną przeniesione do tymczasowego szklanego terrarium o wym . 120 x60 x60 w którym jako podłoże będą reczniki papierowe i będą w nim minimum 2 tygodnie .
Muszę się również zająć nowym terrarium usunąć z niego korek jak i pozostałe dekoracje , kamienie uprażę w piekarniku i będą się nadawały do dalsze eksploatacji .
Terrarium  jutro zdezynfekuję kwasem nadoctowym a za kilka dni wrzątkiem z octem co o tym myślicie ?
Niestety straszne dziadostwo to jest ale będę wszystko robił co w mojej mocy żeby pomóc moim dzieciaczkom .
Dzisiaj nawet do pracy nie poszedłem żeby to wszystko przygotować
Proszę o komentarze / jakieś podpowiedzi aby nic nie zmasciłem
In The Lap Of The Queen

Offline Lulka

• **
  • Reputacja: 34
Odp: Kokcydioza
« Odpowiedź #1 dnia: 25.03.2014, 21:49:43 pm »
Witaj  ;D
Wujku, Neo moje dzieciaki również mają to paskudztwo. Leczenie zacznę jak dostanę pojemnik tymczasowy. Ankan zadeklarowała pomoc z kastą budowlaną. Wege uważa, że będzie ją najłatwiej dezynfekować. Do odkażania najlepszy jest virkon. Do kupienia w necie za 20 zł paczka 200g. To taki proszek do rozpuszczania.
Też się martwię ale jestem dobrej myśli. Damy radę :-)

Offline sunlela

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #2 dnia: 26.03.2014, 00:06:34 am »
A w jaki sposób dochodzi do zakażenia tym pasożytem i jak można tego uniknąć?
Pozdrawiam Ania

Offline Lulka

• **

Offline neo

• **
« Odpowiedź #4 dnia: 26.03.2014, 10:25:26 am »
Żółwie rozrabiają już w nowym terrarium , dzisiaj podałem im drugą dawkę leku , aby jeszcze jutro i mają 10 dni spokoju . Jak rozwiązać problem z wodą ? Wstawiać do tego tymczasowego terra chyba nie wchodzi w grę . Czy lepiej każdego codziennie kąpać ? W wodzie to najwięcej bakterii może być i bardzo łatwo idzie przenosić z jednego na drugiego  :-

Dodano 26.03.2014, 11:14:42 am
udało mi się przyłapać Tangę na robieniu klocka więc ją szybko wyjąłem i dokończyła w " powietrzu " strasznie na mnie fukając podwozie jak i ogonek od razu zdezynfekowałem jej Tribacticem i nagle w terra rozesrał mi się Dankan więc uczyniłem z nim podobnie . każdego żółwia dałem do misek tymczasowych a kastrę budowlaną wyparzyłem wodą z octem . No własnie nie napisałem wczesniej żółwie siedzą w kastrze budowlanej która jest w tym szklanym terrarium co pozwoli mi na zadbanie o jeszcze lepszą higienę . Nic teraz tylko czekać na kupę Arushy
« Ostatnia zmiana: 26.03.2014, 11:14:42 am wysłana przez neo »
In The Lap Of The Queen

Offline Marta_Marciniak

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #5 dnia: 26.03.2014, 17:34:46 pm »
Co do odkażania, najlepiej sprawdza się wrzątek z octem w proporcjach 3 części wody na 1 część octu, przetestowane na setkach agam;) Niestety Virkon nie bije kokcydiów, na bakterie, grzyby i wirusy działa świetnie, natomiast na kokcydia nie. To chyba najbardziej hardcorowy pasożyt jakiego "znam". Polecam osłonowe kąpiele w Sodiazocie podczas całej kuracji i po skończeniu- w sumie 2-3 tygodnie. Sodiazot osłoni nerki i wątrobę oraz podniesie apetyt. Ciekawe, bo kokcydia są rzadkością u żółwi.
Pomogłam? Wesprzyj darowizną na cele statutowe Fundację EGZOTYKA
60 2130 0004 2001 0600 2927 0001
os. Leśne 16/29, 62-028 Koziegłowy. Dziękuję!
lek. wet. Marta Marciniak

Offline zafra.adax

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #6 dnia: 26.03.2014, 19:19:43 pm »
to u mnie wszystkie sie pozarażały... ale kompletnie nie wiem jak to sie stało. Stepy też to mają a nigdy nie były razem z lampartami. A nie wie Pani skąd sie biorą te kokcydia?

Offline Lulka

• **
« Odpowiedź #7 dnia: 26.03.2014, 20:44:03 pm »
Może to  i głupie pytanie? Gdzie dostanę ten sodiazot? I jak mam stosować?

Offline natalijka

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #8 dnia: 26.03.2014, 20:58:57 pm »

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 26.03.2014, 21:04:23 pm »
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #10 dnia: 26.03.2014, 23:51:47 pm »
Sodiazot stosujemy najczęściej 5ml na 1l wody, choć ja daję zawsze więcej sodiazotu.
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline neo

• **
« Odpowiedź #11 dnia: 27.03.2014, 09:05:27 am »
Dzisiaj gadziorki otrzymały trzeci raz lek i mają przerwę 10 dni ! Apetyt im dopisuje , lek dla nich jest paskudny , strasznie się po nim krzywią ale dzielnie każdy przyjmuje swoją dawkę . Pod względem higieny u żółwi jest stosowany reżim . Za kilka dni stare terra zacznę odbudowywać na nowo po wielkiej wojnie z kokcydiami
In The Lap Of The Queen

Offline Marta_Marciniak

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #12 dnia: 27.03.2014, 09:09:29 am »
http://www.avistar.pl/SODIAZOT_zdrowe_nerki_i_watroba_100ml-230.html
Sodiazot powinien być dostępny u lekarza, aczkolwiek wiem, że poza WWa niektórzy weci robia wielkie oczy jak klient prosi o sodiazot;)
Kokcydia "łapią" żółwie z karmy, która została skażona odchodami zwierząt niżej usystematyzowanych np owadów, mięczaków (ślimak). Bardzo prawdopodobne jest to, że pasożyty te zostały zawleczone do stada z hodowli, ze sklepu, gdzie zwierzę miało z nimi wcześniej styczność. Najczęściej przekazywane są ze zwierzaka na zwierzaka, dlatego apeluję i tu BADAJCIE KAŁ OD RAZU PO ZAKUPIE i róbcie co najmniej miesięczną kwarantanne na ręcznikach papierowych zanim połączycie gady. Co najbardziej frustrujące kokcydia nie zawsze wychodzą w kale, stąd warto badać kał 2-3 krotnie w odstępie paru dni.
Pomogłam? Wesprzyj darowizną na cele statutowe Fundację EGZOTYKA
60 2130 0004 2001 0600 2927 0001
os. Leśne 16/29, 62-028 Koziegłowy. Dziękuję!
lek. wet. Marta Marciniak

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #13 dnia: 27.03.2014, 14:30:37 pm »
Życzę powodzenia w walce z tym dziadostwem.. temat dał mi do myślenia o tyle, że skoro to tak trudno wykryć, chyba przebadam ponownie i mojego Bączulę zanim przyjdzie nowe terra.
A co do pytania o dostępność wody - to myślę, że przez te kilkanaście dni muszą wystarczyć dorywcze kąpiele.
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline neo

• **
« Odpowiedź #14 dnia: 28.03.2014, 11:19:03 am »
kupa żółwi jest niezwykle śmierdząca . dobrze że mam drugie zmiany i jak na razie wszystko mam pod kontrolą przynajmniej tak mi się wydaje , w przyszłym tygodniu żona musi się wszystkim zająć .
Pani Marto dziękuję za rady , dziękuję również wam forumowicze !
In The Lap Of The Queen