Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 27.04.2025, 16:05:18 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Miękki brzuch żółwia obrzeżonego  (Przeczytany 5676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukant

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 1
Miękki brzuch żółwia obrzeżonego
« dnia: 11.03.2013, 13:17:13 pm »
witam, jestem tu nowy, prosiłbym więc, aby od razu mnie nie zjedzono negatywnymi komentarzami :P od tygodnia jestem właścicielem malutkiego, 9 miesięcznego żółwika obrzeżonego, i niestety od samego początku był to żółwik z problemami- już u hodowcy nabawił się nicieni oraz kataru, gdy poszedłem z nim do weterynarza 3 dni po zakupie to miał objawy kataru, a dodatkowo badania kału wykazały nicienie-te choroby powoli zwalczam, na nicienie mam preparat, na wzmocnienie organizmu też, robię mu również kąpiele w rumianku-katar praktycznie ustąpił, nosek juz ma prawie odetkany, apetyt ma bardzo duży, jest aktywny, martwi mnie jednak jego miękki spód skorupy-już weterynarz to zauważył, mam lampę UVB 10.0 Repti Glo, mam również żarówkę grzewczą, dieta żółwika to rukola, bazylia i jako dodatek kapusta pekińska oraz ogórek sporadycznie, ale żółwik zdecydowanie woli zioła. jedzonko ma posypywane wapniem firmy ZOO carnivorous reptile calcium powder, dodatkowo ma obok miseczki z jedzeniem miseczkę, w której jest wapno w proszku a także mam sepię, ale żółwik jest malutki, i niechętnie, a właściwie wcale z niej nie korzysta.warunki termiczne w terrarium są książkowe, czyli pod żarówką 35 stopni,w najbardziej oddalonym od niej miejscu 25, problem mam jedynie z utrzymaniem wilgotności,ponieważ jako podłoże mam kostkę bukową, a ona szybko odparowuje wodę, nawilżam ją 2 razy dziennie, prócz tego mam dwie miseczki z wodą, jedną mniejszą, w drugiej żółwik może się spokojnie kąpać-czy możecie coś doradzić, ponieważ minął prawie tydzień,a spód skorupki niezbyt się zmienił, jest nadal miękki. Proszę wszystkich doświadczonych hodowców o pomoc :)

Offline she

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 11
Odp: Miękki brzuch żółwia obrzeżonego
« Odpowiedź #1 dnia: 11.03.2013, 13:28:01 pm »
Twój żółwik jest jeszcze bardzo młodziutki miękka skorupa- plastron to raczej normalna sprawa. Nie panikowałabym na chwilę obecną. Utrzymywanie dobrze zbilansowanej diety w tym wapno (sepia) co drugi posiłek powinny ustabilizować sytuację.

Offline Curcuma43

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 2
  • zolw grecki BUBU
« Odpowiedź #2 dnia: 11.03.2013, 13:33:04 pm »
witaj na forum i pokaz nam malenstwo :)
pozdrawiam ;]

Offline Viktoria

• Moderator
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • *
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #3 dnia: 11.03.2013, 14:17:42 pm »
Kapustę i ogórka odstaw, dietę na pewno trzeba urozmaicić, wiosną i latem będzie łatwiej bo na dworze będzie wielka różnorodność, ale teraz spróbuj dokupić ziółek, wysiać rzerzuchę, kiełki, kupić roszponkę, ew. cykorię, w zoologicznym dostaniesz suszone roślinki, próbuj mieszać mu ze świeżymi i posypuj jedzonko skruszoną sepią. Podłoże zdecydowanie przyda się wymienić na ziemię ( zwykła, bez nawozów, np z ogrodniczego) + glina ( dostaniesz w sklepie wędkarskim). Możesz też poszukać w sklepach takich roślin jak opuncja, aloes, trzykrotka, zielistka, hibiskus, echeveira, kaktus wielkanocny itp. Bardzo ważne żeby urozmaicać diętę zwłaszcza dla tekiego maluszka który się rozwija. Wilgotność też jest bardzo ważna a na drewienkach odpowiedniej nie utrzymasz więc radzę zmienić podłoże. Poza tym wszyscy chętnie zobaczymy zdjęcia maluszka no i terrarium, może uda nam się jeszcze coś doradzić :)
Młodziutkie żółwie mają miękkie skorupki na  plastronie, zazwyczaj gdzieś pośrdoku, zacznie twardniej z czasem, musisz dbać o odpowiednią ilość Ca w posiłkach i promieniach UV :)

Offline lukant

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #4 dnia: 12.03.2013, 20:21:53 pm »
dziękuję Wam bardzo za odpowiedź, zdjęcia dodam najszybciej jak się da, tylko powiedzcie, w jakim miejscu tutaj można się pochwalić żółwikiem :) co do podłoża to wiem, że nie jest ono dobre, jeśli chodzi o wilgotność, ale jestem początkującym hodowcą, więc ten wybór nie wynikał z jakiegoś lenistwa, tylko obawy o to, jak to inne podłoże utrzymywać, aby nie przeschło-i wtedy nie pyliło, co spowoduje kolejne choroby, ale też żeby nie przemoczyć tego podłoża, bo zacznie gnić, no i potrzecie boje się, że żółwik może próbować zjeść trochę podłożą, i to też mu zaszkodzi, poza tym w ziemi lub korze mogą znajdować się pasożyty, z którymi już mamy problem, a właśnie na podłożu typu ziemia+kora żółwik był wcześniej. Ale dlatego zarejestrowałem się tutaj na forum, abyście moje lęki wybijali mi z głowy :) dziękuję raz jeszcze :)

Offline Curcuma43

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 2
  • zolw grecki BUBU
« Odpowiedź #5 dnia: 12.03.2013, 20:41:46 pm »
wszyscy popelniamy bledy, ale po to jest forum, by wymieniac sie doswiadczeniami i skoro wszyscy mowia , ze ziemia sie sprawdza to dlatego, ze  wiedza z wlasnych doswiadczen  :) :) zastosuj sie do zalecen a bedzie ok ,  ja tez mam zolwia od  roku,dzieki zyczliwym osoba, moj zolw ma sie wspaniale.
Zycze powodzenia w hodowli :)
pozdrawiam ;]