Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 19.06.2025, 17:53:06 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Problem z oczkami/ nie wiadomo czym  (Przeczytany 30043 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MissGreenification

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 1
Odp: Problem z oczkami/ nie wiadomo czym
« Odpowiedź #30 dnia: 19.07.2011, 16:13:08 pm »
uff.. a wiec wlasnie odebralam wyniki kalu, i nic nie wyszlo. krew nie zostala mu pobrana. zolwik spi calymi dniami, na szczescie pije, sile ma, zaczyna cos tam jesc, ale jego jedzenie polega na raz na pare dni sie najem, a potem po dwa keski na dzien zrobie. cuduje, szukam mu najladniejszych kwiatkow, listkow, juz nawet probowalam mu banany, jablka i pomidory dawac - nie podobalo mu sie i swoim zwyczajem podeptal. nie mam juz sily, za 2 tygodnie wybieram sie na urlop do Polski i zobacze jak mu w Polsce bedzie - bardziej mu odpowiada rodzimy klimat, zupelnie inny zolw, wiecej je, jest bardziej ruchliwy, inaczej sie zachowuje, weselszy jest, wiec licze ze mu sie poprawi. ale swoja droga i tak chcialabym mu zrobic wszytskie mozliwe badania i tu moje nastepne pytanie - czy gdzies w okolicy wloclawka znacie jakiegos dobrego gadziego weterynarza ?
Staszek :)

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #31 dnia: 19.07.2011, 17:21:53 pm »
W spisach na tcp w kujawsko-pomorskim jedynym zweryfikowanym gadzim wetem jest doktor Suchecki z Torunia, polecam również z racji osobistych doświadczeń, robiłam u niego badania krwi mojej żółwicy. Zabieg odbył się w znieczuleniu a wyniki podesłano mi na maila, organizacyjnie nie było z niczym problemu. Link do kliniki --> http://www.klinikawet.torun.pl/
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

• **
« Odpowiedź #32 dnia: 20.07.2011, 18:56:42 pm »
DOBRA, mam lek, plynny w strzykawce do podania. i teraz problem jest taki, ze nie wiem jak zmusic zolwia do otworzenia buzki... za chiny nie chce, chowa glowe i tyle.. probowalismy podwadzic mu, ale boimy sie ze zrobimy mu krzywde, zreszta i tak nie wchodzilo.. gdzies widzialam juz kiedys jakis instruktarz, ale nie moge go juz teraz znalezc.. :( zestresowany teraz jest, w ogole sie schowal i dzisiaj to juz i tak nici z podawania leku..

Offline Tortuga

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
« Odpowiedź #33 dnia: 20.07.2011, 20:18:22 pm »
Dołączam się do pytania.
Znalazłam takie coś:
By otworzyć żółwiowi paszczę skutecznie i bezpiecznie, po prostu mocno chwyć zwierzę za uszami i szczęką kciukiem i drugim palcem tej samej ręki i mocno otwórz dolną szczękę za pomocą kciuka i pierwszego palca drugiej dłoni.
Nie wiem na ile jest to faktycznie bezpieczne i skąd wziąć trzecią rękę do włożenia strzykawki do pyszczka ;p
A próbowałaś podać mu coś do jedzenia i w momencie, gdy otwiera buźkę niepostrzeżenie zaaplikować mu strzykawkę do buźki?
« Ostatnia zmiana: 20.07.2011, 20:22:06 pm wysłana przez Tortuga »

• **
« Odpowiedź #34 dnia: 20.07.2011, 20:26:01 pm »
Dołączam się do pytania.
Znalazłam takie coś:
By otworzyć żółwiowi paszczę skutecznie i bezpiecznie, po prostu mocno chwyć zwierzę za uszami i szczęką kciukiem i drugim palcem tej samej ręki i mocno otwórz dolną szczękę za pomocą kciuka i pierwszego palca drugiej dłoni.
Nie wiem na ile jest to faktycznie bezpieczne i skąd wziąć trzecią rękę do włożenia strzykawki do pyszczka ;p
A próbowałaś podać mu coś do jedzenia i w momencie, gdy otwiera buźkę niepostrzeżenie zaaplikować mu strzykawkę do buźki?

bajer z jedzeniem nie przechodzi, takiego czegos to tutaj niestety nie ma..
kurde, probowalam trzymac mu glowe i wlasnie podwadzic szczeke, problem jest taki ze moj zolwik ma jakies 4 latka i mierzy sobie niecale 10 cm, jest maly i problem jest zeby mu zlapac ta glowke, z drugiej strony boje sie ze mu cos zrobie.. mala cholerka jest nieugieta, nie da sobie nic zrobic..

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #35 dnia: 20.07.2011, 20:33:05 pm »
gdzies widzialam juz kiedys jakis instruktarz, ale nie moge go juz teraz znalezc.. :(

Link do takowego instruktażu pojawił się w wątku http://forum.zolw.info/choroby/technika-podawania-leku-albo-karmienia-przymusowego/
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

• **
« Odpowiedź #36 dnia: 20.07.2011, 20:37:09 pm »
DZIEKUJE!  wlasnie o to mi chodzilo :) jutro przystepuje do akcji, dzisiaj moj zolw juz mnie nienawidzi..  zyczcie mi powodzenia! :)

Edit:
 UDALO SIE!!! wzielismy go ostatni raz no i sie udalo :) zal mi go strasznie, wyrywal sie, piszczal.. :(
pare babelkow wyszlo mu noskiem, chyba nie ma tragedi z tego powodu ?
« Ostatnia zmiana: 20.07.2011, 20:50:23 pm wysłana przez MissGreenification »

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #37 dnia: 20.07.2011, 21:01:19 pm »
Dobrze, że się udało.

A nie ma takiej opcji, żeby mu jakiś ulubiony pokarm nadziać tym lekiem ? Ja np. podaję w startej dyni, aloesie, czy agawie.

A co za lek dostał skoro badania nic nie wykazały?
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

• **
« Odpowiedź #38 dnia: 20.07.2011, 23:35:34 pm »
zapomnialam dopisac, ze dostalam jeszcze telefon, ze jednak znaleziono jakies jajeczka i lekarz zadecydowal dac mu ten lek. sa to kropelki no i niestety moj zolw jest nieugiety, nie da sobie nic wcisnac do jedzenia na sile, mozna caly dzien za nim chodzic, on musi sam z siebie i juz. a tak to ja nie upilnuje ilosci tego specyfiku podanego. no nic, w przyszlym tygodniu wybieram sie do Polski, mam nadzieje ze tam mu sie poprawi.. sprobuje znalezc we wloclawku weterynarza ktory mu pobierze krew i porobie mu badania wszytskie, chyba tak narazie bedzie najrozsadniej.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #39 dnia: 21.07.2011, 12:01:55 pm »
Ja nie wciskam nic żółwiom. Daje im rano do miski tylko ciut tego co lubią nadziane lekiem. I dopiero jak zjedzą to wykładam normalną porcję. W ten sposób mam pewność, że lek został spożyty.

• **
« Odpowiedź #40 dnia: 21.07.2011, 14:08:58 pm »
Ja nie wciskam nic żółwiom. Daje im rano do miski tylko ciut tego co lubią nadziane lekiem. I dopiero jak zjedzą to wykładam normalną porcję. W ten sposób mam pewność, że lek został spożyty.
.. ale on jesc wlasnie nie chce.. raz zrobi ze dwa keski, raz w ogole.. jedyna mozliwoscia otwieranie mu na sile buzki i ze strzykawki mu tego dawanie. pozatym to jest plynne, pewnie by splynelo z lisci. nie wiem, najwazniejsze ze udalo mi sie mu to dac, gdyby tylko zaczal jesc :(

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #41 dnia: 21.07.2011, 14:57:28 pm »
Przy leku na odrobaczanie musi jeść. Inaczej podawanie nie ma sensu. Musi trawić i wydalać - żeby się robali pozbyć.

Z liścia by spłynęło - dlatego dobrze jest zrobić papkę - np. miks z dyni, czy aloesa - wycisnąć sok, wcisnąć lek i tak podać.
Jak gadzior nic nie je - to i tak należy mu podać papkę ze strzykawki.

• **
« Odpowiedź #42 dnia: 25.07.2011, 18:53:27 pm »
kochani!
chyba nareszcie dowiedzialam sie co bylo przyczyna oslabienia i niecheci Staszka. dzisiaj zrobil kupke, w ktorej byl jakis dlugi kawalek czegos twardego.. jakies takie.. drewienko ? galazka ?
w kazdym razie od razu po zrobieniu kupki, zrobil rowniez siku, od razu zaczal inaczej sie zachowywac, rozgladal sie, znowu mu sie podobalo jak go glaskalam po glowce. teraz go zostawilam w spokoju, poszedl sobie juz w swoj kacik, zobaczymy czy bedzie jesc..
ucieszylabym sie niezmiernie gdyby to bylo to..

Offline zuzu5

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 4
  • żółwik grecki x2, żółw stepowyx1
« Odpowiedź #43 dnia: 25.07.2011, 19:54:24 pm »
To bardzo dobrze, cieszymy się razem z Tobą i zdrówka życzymy dla gadzinki :)

• **
« Odpowiedź #44 dnia: 25.07.2011, 20:00:14 pm »
.. jestem prawie pewna ze to od tego. juz zaczal powoli jesc i ze tak powiem "gupotka" go zaczela meczyc :)

dziekuje bardzo :)