Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.06.2025, 23:46:52 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Pytanie  (Przeczytany 7861 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SZUSTI

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Pytanie
« dnia: 25.03.2010, 13:19:27 pm »
mam pytanie ile dni najwięcej wasz żółwik sie nie załatwiał ?? kurcze mam wrażenie że moj juz 5 dzień je normalnie rukole rzeżuche liscie rzodkiewki a nie załatwia sie kapie go robi tylko siusiu hmmm troszke dziwne mozecie mnie oswiecic??? lub co moge mu podać moze jakies naturalne sposoby są ??

Offline Beata

• Administrator
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
Odp: Pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 25.03.2010, 14:19:11 pm »
To zależy od wielu czynników - pory roku, aktywności żółwia, ilośc pokarmu, temperatury. Żółw zimowany po wybudzeniu ma rozkręcony metabolizm ale zanim zrobi pierwszą kupkę trwa to ok 7 dni. Czy Twój żółw był zimowany?

W sezonie jak żółw je dużo kupkę można znaleźć codziennie, ale czasem łatwo ją przegapić, przy czym są to kupki z jedzenia które żółw zjadł ok tydzień temu lub nawet wcześniej.
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline SZUSTI

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 25.03.2010, 14:40:54 pm »
nie żółw nie był zimowany poniewaz jutro mija tydzień jak go kupiłam :) jest młody ma 8 cm jest to żółw grecki i zauważyłam ze od niedzieli sie nie załatwia hmmm a apetyt mam straszny ale nie daje mu duzo  lisci zeby go nie przekarmic ile moza takich maluch zjesc i pomieścić hehe pozdrawiam

Dodano 25.03.2010, 14:44:59 pm
jedyny fakt może być taki ze przegapiłam w terrarium gdzieś pomiędzy kostka bukowa, kokosowa i siankiem kupkę, aha mam pytanie odnośnie aktywnosci żółwi czy wasze też zasypiają o 16 i budzą sie rano juz o 7 i dają czadu w terra ehhe moj tak robi i jest aktywny z 7 godzin i potem zasypia ehhe
« Ostatnia zmiana: 25.03.2010, 14:44:59 pm wysłana przez SZUSTI »

Offline majka7412

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 3
  • ;D
« Odpowiedź #3 dnia: 25.03.2010, 17:50:05 pm »
może przegapiłaś, ale mi się wydaje że to nic poważnego. Ważne, że ma apetyt 
pozdrawiają hela i parys

Offline anna-daria

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 10
  • Geochelone pardalis
« Odpowiedź #4 dnia: 25.03.2010, 19:03:16 pm »
mój żółw robi kupkę raz na tydzień - tak było od samego początku i do dzisiaj tak jest, najkrótszy czas jaki minął od jednej do drugiej to było 5 dni. Dieta póki co głównie suszkowa i sukulentowa.
aha mam pytanie odnośnie aktywnosci żółwi czy wasze też zasypiają o 16 i budzą sie rano juz o 7 i dają czadu w terra ehhe moj tak robi i jest aktywny z 7 godzin i potem zasypia ehhe

jesienią i zimą mój żółw budził się ok 6 i szedł spać ok 11 ;) później był aktywny coraz bardziej i teraz chodzi spać też ok 16-17, (w dzień ucina sobie drzemkę pod lampą), więc myślę że jest to normalne zachowanie.
Stefanka

Offline SZUSTI

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 25.03.2010, 21:20:16 pm »
troche mnie uspokoiliście z tym załatwianiem obejrze go jutro tzn terra ehhe i wykapie w ciepłej wodzie moze go ruszy małego zbójnika  :laugh:

Dodano 26.03.2010, 08:59:24 am
z żółwikiem ok załtwił sie ale dzis rano wstał i nie wiem co on w nocy robił hehe ale ma przy pyszczku miedzy okiem a pyszczkiem  kawałek (listwy rogowej chyba tak to sie nazywa wyglada jak łuska mu odstaje mam nadzieje ze odpadnie  albo samoistnie sie zagoi  i ze to nic powaznego pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 26.03.2010, 08:59:24 am wysłana przez SZUSTI »

Offline majka7412

• **
  • ;D
« Odpowiedź #6 dnia: 26.03.2010, 12:40:30 pm »
 Co te żółwie wyprawiają :P  A mocno się uszkodził? Bo jak nie to samo się powinno zagoić.
pozdrawiają hela i parys

Offline SZUSTI

• *
« Odpowiedź #7 dnia: 26.03.2010, 13:09:05 pm »
juz mu samo odpadło i nic nie widac ale zuważyłam ze po tej stronie gdzie to miał łzawi mu oczko tzn widze taka lekka jakby pianke w kąciku czasami je przeciera łapkami myslicie ze może to być od kostki kokosowej  dwa dni temu zmieniałam podłoże, dodałam kostke kokosową prędzej miał bukowa i sianko ale miałam wrazenie że czasami skupie tą bukową wiec zmieniałm na kokosową hmmm może jest uczulony

Offline majka7412

• **
  • ;D
« Odpowiedź #8 dnia: 26.03.2010, 16:22:51 pm »
uczulony, raczej nie! może mu do oczka wpadło coś po prosu 
pozdrawiają hela i parys

Offline SZUSTI

• *
« Odpowiedź #9 dnia: 26.03.2010, 22:24:31 pm »
zobacze rankiem jak wstanie czy cos się poprawiło przed snem przmyłam mu oczko herbata lipową tylko taka miałam w domu poczekam do rana czy nie bedzie gorzej juz mam rumianek wiec bede działać oj ten mały rumcajs rozrabiaka tydzień mam go a ciągle szaleje i cos  sobie robi hehe pozdrawiam

Offline Jakub

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
  • Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
« Odpowiedź #10 dnia: 27.03.2010, 11:03:09 am »
bardzo dobrze przemywaj rumiankiem
Pozdrawiam Jakub

Offline SZUSTI

• *
« Odpowiedź #11 dnia: 27.03.2010, 13:47:33 pm »
rumianek pomaga juz dzis oczko nie pieni się :) naprawde te domowe sposoby są świetne na wszystko a do tego jaki dobry do picia jest rumianek ale to dla nas ludzi :)

Offline majka7412

• **
  • ;D
« Odpowiedź #12 dnia: 27.03.2010, 18:36:20 pm »
No, bo żółwie niezbyt rumianek lubią. Znaczy herbaty nie lubią, moje syczały jak je w niej kąpałam, oczywiście ostudzonej.
pozdrawiają hela i parys

Offline SZUSTI

• *
« Odpowiedź #13 dnia: 27.03.2010, 22:31:19 pm »
mój chyba lubi nawet nie syczy ani się nie chowa jak mu przmywam oczka sama jestesm zdziwiona duzym zaufaniem jakie ma moj maluch do mnie heheh po tygodniu przebywania u mnie piękny mały szkrab  ;)

Offline majka7412

• **
  • ;D
« Odpowiedź #14 dnia: 28.03.2010, 16:10:41 pm »
wie że mu krzywdy nie zrobisz, przywiązał się! moje też się szybko przywiązały do mnie
pozdrawiają hela i parys