Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 27.04.2025, 15:05:35 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Skorupa  (Przeczytany 26205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miki253

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Skorupa
« dnia: 31.05.2012, 20:11:05 pm »
Witam,

Od pewnego czasu zauważyłem zmiany na skorupach moich żółwi. Wydaje się jakby była wysuszona. Żółwie mają basenik z wodą, mają lampkę, karmione są codziennie. Posmarowałem skorupy balsamem, ale to nic nie dało. Czy to jest jakaś choroba?

Dodam, że mały ma miękką brzuszną skorupę. Być może to dlatego, że jest jeszcze młody.

Zamieszczam kilka zdjęć.

Offline KamilJ

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 19
Odp: Skorupa
« Odpowiedź #1 dnia: 31.05.2012, 20:14:36 pm »
Skorupy niczym nie smaruj.
Opisz coś o warunkach w terrarium.
Mają może wybieg zewnętrzny?
Czym je karmisz?
U większego żółwia widać sporo przyrosty, których za bardzo nie powinno być widać.
Ile mają lat? I jakie mają wymiary?
Posiadam dwa żółwie stepowe:D

Offline miki253

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 31.05.2012, 20:26:39 pm »
Terrarium jest duże, na szerokość ma 80 cm, w nim jest basen, lampa, mały termometr, kilka kamieni, pokrywka na jedzenie i piasek. Ostatnio pod moim domem zaczęły rosnąć mlecze, więc zrywam codziennie i daje żółwiom jeść. Do tego teraz daje suchy pokarm, ale mały nie chce go jeść. Przed mleczami dawałem na przemian sałatę pekińską, marchew, jabłko i oczywiście suchy pokarm. Wybiegu nie mają za dużo. Wypuszczać je często na podłogę? Boję się, że gdzieś wejdą pod łóżko, narobią tam i będę musiał przestawiać meble w pokoju żeby posprzątać pod łóżkiem. :D Chyba rzadko korzystają z basenu w terrarium, bo nie widzę żeby tam wchodziły. Myję je raz w tygodniu. Lepiej żeby woda była zimniejsza czy cieplejsza? Zawsze staram się żeby temperatura była umiarkowana.

Duży ma ok. 6 lat (dł. 12cm szer. 10cm), a młody ok. 3
« Ostatnia zmiana: 31.05.2012, 20:35:46 pm wysłana przez miki253 »

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31.05.2012, 20:29:29 pm »
Witaj na forum! :)

Wydaje mi się, że wysuszona skorupa nie jest jakimś poważnym objawem choroby.Proponuję zwiększyć wilgotność w terrarium.Wyrzuć piasek.

Zastanawiają mnie jednak inne rzeczy.Przede wszystkim miękka skorupa u mniejszego z żółwi....Moim zdaniem to niepokojące.Z kolei drugi z żółwi na zbyt duże i bardzo jasne przyrosty.

Uważam, że problem leży w pielęgnacji - nieodpowiednie żywienie, brak składników mineralnych (w tym wapnia na pierwszym miejscu) i światła słonecznego lub (jak już nie ma innego wyjścia) specjalnej lampy.

Napisz nam czy podaje sepię lub ostercal, czy mają wybieg na balkonie lub w ogrodzie, jak duże są Twoje żółwie, jak długo je masz....?

Na zdjęciu zauważyłem też zbyt długie pazurki u tego mniejszego żółwia.

Offline KamilJ

« Odpowiedź #4 dnia: 31.05.2012, 20:30:05 pm »
 :-X :-X :-X :-X :o :o :o :o

Wyposażenie terra na pierwszy rzut oka, ok, ale podłoże fatalne.

Dieta katastrofa :(

Nigdy nie wypuszczamy żółwi na podłogę.

Temperatura wody około 30-35 stopni.

Będziesz musiała drastycznie zmienić dietę żółwiom i podłoże.

Czy mają lampkę UVB i grzewczą?

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #5 dnia: 31.05.2012, 20:34:15 pm »
Cześć, Miki! Żółwiki masz śliczne, mają piękne, wypukłe skorupki. Pewna miękkość plastronu jest normalna u młodych żółwików, więc nie ma w tym niczego niepokojącego. To wysuszenie skorupy jest charakterystyczne dla żółwi przebywających w mieszkaniu, gdzie powietrze jest przesuszone. Po kilku tygodniach na wybiegu zewnętrznym wygląd skorupki powinien zupełnie się zmienić. Miałam okazję obserwować to samo na jednym z moich żółwików stepowych, Antolce.
Natomiast, jak napisał już Kamil, nie smaruj niczym skorupki. Doraźnie taki balsam poprawia wygląd, ale w rzeczywistości raczej szkodzi niż pomaga. Tłuszcz zbiera się w rowkach skorupki, a tam namnażają się bakterie i grzyby.

Offline KamilJ

« Odpowiedź #6 dnia: 31.05.2012, 20:36:18 pm »
Nie napisałem nic, bo się zakręciłem, ale faktycznie bardzo ładne masz żółwiki.
Witamy na forum, pytaj o wszystko, bo każdy Ci chętnie pomoże :D

Offline miki253

• *
« Odpowiedź #7 dnia: 31.05.2012, 20:41:40 pm »
@Kamil jakie podłoże proponujesz? Jak często je wymieniać? Jaką dietę zastosować?

Mam lampę UVB

Dziękuję bardzo :D bałem się, że jakoś zaniedbałem żółwiki i dlatego mają takie skorupy, a okazuje się, że mam ładne żółwie. Tego się nie spodziewałem
« Ostatnia zmiana: 31.05.2012, 20:43:26 pm wysłana przez miki253 »

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 31.05.2012, 20:43:06 pm »
Pewna miękkość plastronu jest normalna u młodych żółwików, więc nie ma w tym niczego niepokojącego.  

Sądzę, że w tym przypadku jednak to jest niepokojące - zważywszy na warunki, jakie mają żółwie i stan drugiego z nich.

Proponuję poczytać forum i przede wszystkim zmienić podłoże, dietę i dać żółwiom możliwość kontaktu ze słońcem tak długo jak tylko się da.Nadchodzi lato, więc jest okazja (a raczej konieczność), aby podreperować kondycję Twoich żółwików.

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #9 dnia: 31.05.2012, 20:46:58 pm »
Miki, przeczytałam teraz o podłożu z piasku i suchym pokarmie, pewnie masz na myśli Biorept L?
Piasek to najgorsze z możliwych podłoże dla żółwi, bo pyli, podrażnia oczy i drogi oddechowe, osuwa się pod łapkami nie dając pewnego oparcia, co po latach prowadzi do zwyrodnień stawów. A najgorsze, że razem z jedzeniem dostaje się do przewodu pokarmowego. W skrajnych przypadkach może spowodować zaczopowanie jelit i śmierć żółwia. Nie daj się zwieść różnym specjalistycznym podłożom oferowanym w sklepach zoologicznych. To czyjś biznes, nie dobro zwierząt stoi u podstaw reklamowania takich produktów. To my, opiekunowie zwierząt, musimy tu być mądrzejsi nie dać się brać na lep twierdzeń o atestach i potwierdzeniach rozmaitych instytucji. To samo dotyczy Bioreptu L. Ta karma jest fatalna dla żółwi, ponieważ nie uwzględnia faktycznego zapotrzebowania zwierzęcia na składniki pokarmowe. Na naszej stronie głównej jest cały artykuł na ten temat: http://www.zolw.info/hodowla/zywienie/gotowe-karmy/biorept-l

Offline KamilJ

« Odpowiedź #10 dnia: 31.05.2012, 20:49:11 pm »
@Kamil jakie podłoże proponujesz? Jak często je wymieniać? Jaką dietę zastosować?

Mam lampę UVB

Dziękuję bardzo :D bałem się, że jakoś zaniedbałem żółwiki i dlatego mają takie skorupy, a okazuje się, że mam ładne żółwie. Tego się nie spodziewałem

Żółwie są ładne, większy ma trochę przyrostów (te białe miejsca na skorupie).

Podłoże najlepiej wykopać z ogródka/łąki/trawnika darń, ziemia z trawą, mleczem i innymi chwatami, które żółwiki sobie będą podgryzać.
Jeśli nie masz skąd takiej darni wykopać, to najlepiej zakupić zwykłą czarną ziemię (nienawożoną) i wymieszać ją z gliną, tak 2/3 ziemi i 1/3 gliny, po to żeby podłoże było w miarę twarde.

Co do żywienia tu masz bardzo dużo roślin dostępnych na łąkach i polach, które możesz podawać żółwiom
http://www.zolw.info/hodowla/zywienie/rosliny-polne-dla-zolwi
Poczytaj także to:
http://www.zolw.info/hodowla/zywienie/zywienie-zolwi-ladowych
To są takie podstawy, jeśli poczytasz forum tak jak sugeruj Tomasz to wszystkiego się dowiesz, a gdy będziesz miała wątpliwości to śmiało pisz.
Tak na początek wyeliminuj z diety wszelkie warzywa i owoce ;)

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31.05.2012, 21:01:13 pm »
miki253 słuchaj Kamila!On wie, co pisze.

Dodam jeszcze, że podłoże w terrarium należy zraszać, aby zachowało odpowiednią wilgotność.

Oprócz zmiany diety w tej chwili skupiłbym się na zorganizowaniu żółwiom wybiegu.To ważne!

Offline KamilJ

« Odpowiedź #12 dnia: 31.05.2012, 21:06:39 pm »
A sam swoją wiedzę czerpałem między innymi od Tomasza i od innych świetnych forumowiczów, których wiedza jest przeogromna.
Nie wiem czy kiedykolwiek im dorównam ;)

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 31.05.2012, 21:12:43 pm »
Dziękujemy Kamil!
Buźka od wszystkich! :-*
 ;)
Już nam dorównałeś! ;)

Ale słodko zrobiło się na forum.... :P

Offline KamilJ

« Odpowiedź #14 dnia: 31.05.2012, 21:14:20 pm »
Dziękujemy Kamil!
Buźka od wszystkich! :-*
 ;)
Już nam dorównałeś! ;)

Ale słodko zrobiło się na forum.... :P

Faktycznie słodko  :-* :-* :-*

Jeszcze mi trochę brakuje, ale staram cały czas poznawać nowe fakty o hodowli żółwi.