Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 19.06.2025, 18:12:02 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Skorupa  (Przeczytany 26915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miki253

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: Skorupa
« Odpowiedź #15 dnia: 31.05.2012, 23:02:29 pm »
Dziękuję za pomoc :-) jutro idę kupić ziemie

Offline KamilJ

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #16 dnia: 31.05.2012, 23:05:04 pm »
Bardzo się cieszę, że chcesz poprawić warunki życiowe swoich żółwiki  :D Oby tak dalej :)
Posiadam dwa żółwie stepowe:D

Offline rumek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #17 dnia: 01.06.2012, 12:25:15 pm »
z dodatków do tego co chłopaki napisali to zrób jeszcze dwie strefy w terrarium :) zastosujesz się do rad - będziesz widział wyraźną poprawę :) Powodzenia :)
Mylić się to rzecz ludzka , nie słuchać rad to głupota.

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 01.06.2012, 19:39:11 pm »
I jak sprawy się mają miki253 ?

Offline miki253

• *
« Odpowiedź #19 dnia: 02.06.2012, 19:41:26 pm »
Ziemia już kupiona :) zastanawiam się czy lampa nie jest teraz za nisko (13 cm nas podłożem, jak wyciągnie głowę to lampa będzie bardzo blisko). Mam problem z żywieniem, bo większość roślin rosną na polach. Mieszkam w centrum miasta i na pola mam kawałek drogi. Natomiast obok mnie jest park, ale na pewno nie będą tam wszystkie roślinny. Nie wiem co z tym zrobić. Na razie karmię żółwie mleczami.

Zastanawiałem się nad tym czy nie pojechać na pola i pozbierać do pojemnika wszystkie te rośliny i w domu wsadzić do lodówki, ale wtedy te rośliny nie będą już świeże.

Dodano 02.06.2012, 19:58:35 pm
Wie ktoś dlaczego żółw je ziemie? Wcześniej czasami jadł piasek
« Ostatnia zmiana: 02.06.2012, 19:58:35 pm wysłana przez miki253 »

Offline margherita

• Reputacja: 23
« Odpowiedź #20 dnia: 02.06.2012, 20:00:25 pm »
doskonale cie z tym zywieniem rozumiem :) ja tez musze jezdzic kilometry zeby wyzywic skorupki...sprobuj znalezc cos wartosciowego dla gadziny w parku.jesli natomiast masz balkon,mozesz sprobowac zrobic podobnie jak ja.wykopuje z laki odpowiednie roslinki z kozeniami i wsadzam do doniczek.najczesciej sie przyjmuja i mam jedzonko na balkonie.mozna tez wysiac w doniczkach kwiatki i ziola odpowiednie dla zolwi
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline KamilJ

« Odpowiedź #21 dnia: 02.06.2012, 20:05:33 pm »
Często się zdarza, że żółwie mają ubogą dietę i mają jakieś braki w mikroelementach i wtedy wcinają ziemię.
Faktycznie żarówka jest za nisko.
Wiadomo, że nie każdy ma dostęp codziennie do łąk i pól, ale w parku te kilka różnych chwatów znajdziesz.
Jakbyś dwa razy w tygodniu pojechała i coś pozbierała to te 3 dni w lodówce roślinki mogą spokojnie leżeć ;)

Offline miki253

• *
« Odpowiedź #22 dnia: 02.06.2012, 20:12:52 pm »
Lampę mam teraz na wysokości 20 cm, taka wysokość jest dobra?

Offline KamilJ

« Odpowiedź #23 dnia: 02.06.2012, 20:15:02 pm »
Musisz zmierzyć temperaturę pod lampkę, ale mierz ją na wysokości takiej jakiej jest żółw. I jak będzie koło 33 stopni to wtedy będzie najlepiej.
A jaką moc ma żarówka?
Przy 40W żarówce, myślę, że na wysokości 20cm uzyskasz taką temp.

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 02.06.2012, 20:43:09 pm »

Wszystko zaczyna układać się w logiczną całość.Tak jak myślałem - żółwiowi brakuje mikroelementów, stąd ta sytuacja ze zjadaniem piasku.Najlepiej jak najszybciej zacznij podawać sepię lub ostercal.Ja dodaje do tego zmielone w młynku skorupki jajek lub małży morskich.

Z pewnością znajdziesz w parku coś, co będzie odpowiadało żółwiom.Jeśli masz balkon to posadź jakieś chwasty w doniczkach. :)

Offline Przyjaciel_Pandy25

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 8
  • Rypcia
« Odpowiedź #25 dnia: 02.06.2012, 22:12:07 pm »

Wszystko zaczyna układać się w logiczną całość.Tak jak myślałem - żółwiowi brakuje mikroelementów, stąd ta sytuacja ze zjadaniem piasku.Najlepiej jak najszybciej zacznij podawać sepię lub ostercal.Ja dodaje do tego zmielone w młynku skorupki jajek lub małży morskich.

Z pewnością znajdziesz w parku coś, co będzie odpowiadało żółwiom.Jeśli masz balkon to posadź jakieś chwasty w doniczkach. :)

Lepiej przyswajalnym źródłem Ca są produkty pochodzenia roślinnego, a nie szpiki mątw. Niejednokrotnie pisane było w różnych artykułach o tym, że sepia jest słabo przyswajalna jako źródło Ca. Największy stosunek Ca:P mają człony opuncji, z dostępnych na rynku (w handlu) opuncji, opuncja ficus indica posiada jedne z najmniejszych cierni usytuowane w areolach, dzięki czemu łatwo się ją "obiera", uwagę zwrócić jedynie trzeba na to, aby roślinka zakupiona np. w marketach (a służąca nam jako pożywka) cięta była dopiero po upływie około 2-3 tygodni od dnia zakupy, mamy wtedy pewność, że nie podajemy żółwiowi sztucznie dostarczanych przez wodne roztwory pierwiastków, chociaż pochłonięte przez roślinę nie są groźne dla zdrowia zwierzęcia, to zalecam podawać rośliny na 2-3 tygodnie po podaniu nawozów. I mała uwaga, kaktusów, które chcielibyśmy uprawiać jako pasze dla zwierząt, np. żółwi nie uprawiamy na BIOHUMUSIE gdyż, nawóz ten źle wpływa na kaktusy, po prostu w naturalnym środowisku nie mają one nigdy kontaktu z próchnica, więc nie są przystosowane do pobierania składników z niej. Nawozimy normalnymi nawozami sztucznymi, ale nie częściej niż raz na miesiąc.
Z polskich roślin bogatych w Ca wyróżnić można mlecz, mniszek, babkę, pokrzywę, chrzan, pietruszkę (natka)
Najpierw dieta bogata w Ca a potem (jak to zwykł mawiać Robert Burneika) "suple". Zobaczysz, że żółwie które mają dostateczną ilość Ca, rzadko kiedy sięgają po nie w innej postaci, dobrym rozwiązaniem są również kamienie, które zawierają w sobie wapń. Niejednokrotnie spotkałem się z przypadkami kiedy żółwie próbowały obgryzać (lizać) kamienie, nie bójmy się tego, uważajmy jedynie, aby nie połykały ich, gdyż zbyt duże mogą powodować zaczopowanie jelit.
Czasami lepiej nic nie mówić i wydawać się być głupim, niż odezwać się raz i rozwiać wszelkie
wątpliwości.

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 02.06.2012, 23:30:44 pm »
Ja jednak uważam, że w przypadku niedoborów składników mineralnych należy podawać sepię lub ostercal.Żółwie, o których mowa mają takie niedobory.

Dla żółwi w dobrej kondycji i odpowiednio żywionych rośliny rzeczywiście są dobrym źródłem m.in. wapnia.Ale czy to wystarczy? :-\

Offline miki253

• *
« Odpowiedź #27 dnia: 03.06.2012, 14:32:47 pm »
Co to jest ten ostercal? Jak się go podaje? To samo z sepia :-)

Offline Viktoria

• Moderator
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • *
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #28 dnia: 03.06.2012, 14:42:24 pm »
Ostercal to tabletki które można kupić w aptece, są źródłem wapnia i witaminy D3, rozkrusza się je i posypuje nimi jedzenie.
Sepia dostępna jest w sklepach zoologicznych, jest to zazwyczaj szkielet mątwy, także jets źródłem wapnia.

Offline miki253

• *
« Odpowiedź #29 dnia: 03.06.2012, 18:47:54 pm »
Dałem dzisiaj żółwiom mokre liście mlecza i babki. Przez to, że są mokre ziemia "przykleiła się" do liści. Coś się stanie jeśli zjedzą troszkę ziemi z zielskiem?
« Ostatnia zmiana: 03.06.2012, 18:51:38 pm wysłana przez miki253 »