Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.06.2025, 21:31:01 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Dziwna zmiana na skorupie  (Przeczytany 19558 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline oliwka660

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
Odp: Dziwna zmiana na skorupie
« Odpowiedź #15 dnia: 16.08.2012, 11:14:57 am »
Poprawka, igły  ;D
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline haker

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #16 dnia: 16.08.2012, 17:53:08 pm »
chodziło mi o liście brzozy :P
Czy jeśli dobrze rozumie to jedna żarówka Exo Terra repti glo 10.0  10W wystarczy + 1 - 40w do ogrzewania??

Offline oliwka660

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #17 dnia: 16.08.2012, 18:34:51 pm »
A liście brzozy, w takim razie jest ok  :D
Lampka UV jest ok, żarówka grzewcza też chyba jest dobra ale pewności nie mam. ::)
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline haker

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #18 dnia: 16.08.2012, 19:33:38 pm »
wiem ,ze moje pytania mogą się wydać trywialne ale wole 10x zapytać i zrobić coś dobrze niż to spie....  .Ile czasu taka  Exo Terra repti glo 10.0  10W dziennie musi być włączona ?No i oczywiście czy codziennie?

Offline attra

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 11
  • Żółw stepowy Rico
« Odpowiedź #19 dnia: 16.08.2012, 19:54:05 pm »
Tak, UVB powinna grzać codziennie, conajmniej tyle czasu ile gadzior jest aktywny. Jak już pójdzie spać do kryjówki, to można wyłączyć UVB.
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.

Kliknij:
http://www.polskieserce.pl/

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #20 dnia: 02.09.2012, 15:26:03 pm »
Śliczny żółw, choć niestety widać po stanie skorupy i opuchniętym ciałku, że ostatnio nie miał najlepszych warunków.

Intryguje mnie, co to za dziwny obiekt widać w żółwim poidełku? Na tych zdjęciach przedstawiających terrarium.

Nie ma świetlówek o mocy 10 W, jeśli chodzi o kompaktowe świetlówki (wyglądają jak spiralne żarówki) to dostępne są dwa rodzaje, o mocy 13 W lub 26 W. Dla stepków polecamy kompakty 26 W. Żarówka grzewcza o mocy 40 W jest dobra, o ile nie jest zwykłą okrągłą żarówką, a tzw. lustrzanką (do kupienia w zwykłym sklepie, bez wielkiej różnicy cenowej), i bezpośrednio pod nią temperatura wynosi 30-35 stopni (optymalnie 32/33), a w najdalszym kącie terrarium nie ma już porównywalnej smażalni a utrzymuje się temperatura pokojowa.

Tym niemniej skoro żółw nie miał dotąd żarówki grzewczej, lepszym rozwiązaniem byłoby zorganizować skrzynkę/kastrę budowlaną (do kupienia w marketach w cenie poniżej 40 zł), nasypać ziemi wykopanej z łąki i wystawić na balkon na naturalne słoneczko. Ważne, by unikać szoku termicznego: spod lampy w warunki plenerowe.

Dodam jeszcze, że Twój żółw koniecznie potrzebuje kryjówki, można takową łatwo sklecić z odwróconej doniczki, kawałka kory, deseczek, tymczasowo: z kartonu lub kawałka materiału rozpostartego nad jednym z rogów terrarium.

Jak widzę trochę czasu minęło od ostatnich porad, daj więc może w ogóle znać, co tam u szkraba :)

« Ostatnia zmiana: 02.09.2012, 15:28:28 pm wysłana przez semiramida »
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM