Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.08.2025, 14:11:43 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Śmierć żółwia stepowego 2 tygodnie od zakupu  (Przeczytany 46678 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Suunshine

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Śmierć żółwia stepowego 2 tygodnie od zakupu
« dnia: 14.12.2023, 22:46:57 pm »
Kupiliśmy żółwia za pośrednictwem sklepu zoologicznego, z dokumentów wynika że przyjechał z Łodzi. Od początku maluch był bardzo ospały,nie jadł, nie wypróżniał się. Po konsultacji z weterynarzem (nie miał wycieków, innych objawów) uzgodniliśmy że zrobimy badania kału (nawet w kąpiele nie pomogły pozyskac próbek) za mały był na pobranie krwi, nie zdazylismy bo odszedł... Obstawialismy że mógł być przechowywany w warunkach/lub przez transport w niskich temperaturach ich zmiana były na tyle duża że żółw przeszedł w tryb przygotowania do hibernacji, lub był z niej wybudzony w celu sprzedaży? utrzymywałam więc standardową temp w terrarium 27 stopni i 32 pod lampą, pod którą nie chodził, ukrywał się w rogach terrarium. Czy zabiłam go przez to że nie zmniejszyłam
temperatury i nie pozwoliłam mu na dokończenie procesu?
Jest mi tak strasznie przykro, czy to możliwe żeby w tak krótkim czasie mogło umrzeć zdrowe zwierzę nawet zakładając że popełniłam gdzieś błędy?

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1270
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
Odp: Śmierć żółwia stepowego 2 tygodnie od zakupu
« Odpowiedź #1 dnia: 15.12.2023, 12:25:24 pm »
Witaj na forum!
Przykra sytuacja ale nie ma tu Twojej winy. Żółw był widocznie chory lub miał jakieś wady genetyczne. Zimowanie bez odpowiedniego przygotowania to też=pewna śmierć. Albo błędy popełnił hodowca albo sklep zoologiczny.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem. Bez wysiłku lasi łapie. Grawitacja jest jego bronią. Wszechświat w jego zasięgu.

Offline Suunshine

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 15.12.2023, 22:24:08 pm »
Ona przyjechała z Uzbekistanu, do Włoch albo za pośrednictwem włoskiej firmy , w dokumentach pojawiaja się Czechy a potem Polska, wg dat do Polski trafiła 25.10 , więc miesiąc była u sprzedawcy z giełdy i kilkanaście dni u mnie .
Na dokumentach było że sprowadzają 200 żółwi, czy to legalne żeby w takich ilościach to robić?

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1270
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
« Odpowiedź #3 dnia: 16.12.2023, 10:51:43 am »
A widzisz. Czyli sprowadza z daleka.
Tak to może być z takim żółwiami. Lepiej kupić od polskiego hodowcy albo adoptować.
A czy to legalne? Jeżeli miała Cites to tak, chociaż etyczne na pewno to nie jest
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem. Bez wysiłku lasi łapie. Grawitacja jest jego bronią. Wszechświat w jego zasięgu.