Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.08.2025, 14:12:11 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Zapadnięte lewe oczko ? Czy wszystko jest okej ? + ocena stanu skorupy.  (Przeczytany 12199 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Patrol

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Witam, moja około 7 letnie stepówka (600g) od jakiegoś czasu ma taką jakby schodzącą skórę wokół oczu, jednak niepokoi mnie wygląd jej lewego oka, wydaje mi się zapadnięte, czy mam rację ? Od czego może to być ? Ostatnio miała trochę sucho ale zwiększyliśmy częstotliwość zraszania i piasek już tak nie pyli, czy częstsze kąpiele rozwiążą problem?

Kiedyś pisałam już post na tym forum : https://forum.zolw.info/zolwie-stepowe/t7369/

Zmieniłam diametralnie warunki żółwia, latem siedzi na balkonie w skrzyni + wyjazdy na działkę, dieta wyłącznie roślinna - zwiększyła się też różnorodność zieleniny którą dostaje, zmiana akwarium na terrarium z ziemią z pola zamiast drewienek, jedzenie raz dziennie + sepia i muszle ślimaków do dyspozycji. Chciałabym zapytać czy widać poprawę ? według mnie tak, wiem, że te zmiany krzywicy które się pojawiły już się nie cofną jednak dbamy żeby nie rosła za szybko, czy jeszcze coś zmienić ? Co jeszcze poprawić żeby było ok ? U weterynarza badania wychodzą dobre, chociaż nie pobieraliśmy krwi bo pani wet stwierdziłą, że nasz Maluszek jest za mały, skorupa jest twarda, żółw aktywny i chętnie je, brak jakichkolwiek problemów z wypróżnianiem.

Bardzo proszę o porady !

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1270
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
Dla mnie oko wygląda normalnie zdrowo bez żadnych objawów chorobowych.
Jakie badanie wychodzą dobrze skoro nie miała pobieranej krwi?  Siedmioletni żółw nie jest z młody na pobranie krwi.
Fajnie, że zmieniłaś życie swojego pupila na lepsze, to się ceni!  Musisz wysłać więcej zdjęć aby ocenić pancerz.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem. Bez wysiłku lasi łapie. Grawitacja jest jego bronią. Wszechświat w jego zasięgu.

Offline Patrol

• *
Próbuję wstawić zdjęcie skorupki ale ciągle jakiś błąd wyskakuje, badania na "oko" + kał , jak się uspokoi sytuacja z wirusem chyba poszukam innego weta który badania krwi bedzie chciał zrobić,
Edit - udało mi się tylko tak, ale jest widok całej skorupki

https://zapodaj.net/d391960ecde2b.png.html

« Ostatnia zmiana: 29.04.2020, 14:45:19 pm wysłana przez Patrol »

Offline Kenet

• **
Wygląd skorupy jest ok. Trochę za duży przyrost jak na moje oko. Przeczytałem dopiero teraz, że waży 600 gram. Wydaje mi się to zbyt dużo na 7 latka. Ja również mam 7 letniego żółwia z tym że greckiego i on waży 325 gram.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem. Bez wysiłku lasi łapie. Grawitacja jest jego bronią. Wszechświat w jego zasięgu.

Offline Patrol

• *
Przepraszam bo wprowadziłam w błąd, moja Mała ma koło 10 lat i jest samiczką  ile dokłanie  ma nie wiem bo ją znaleźliśmy, ma ponad 14 cm długości i 12 szerokości,   niestety dokładnie nie mam jak sprawdzić bo jestem w tracie przeprowadzki i robiłam zwykłą linijką a gadzina się wierci strasznie :/

Jednak cieszy mnie, że jest lepiej i wygląda lepiej, wcześniej byłam na siebie zła, że nie miała idealnych warunków i dużo przepłakałam nad swoją głupotą i tym jak Mała wygląda. Dziękuję Panu serdecznie za odpowiedzi !

Offline Kenet

• **
Wykres Jacksona jest przeznaczony dla żółwii greckich i mauretańskich ale dla stepowych z racji podobnego rozmiaru też pewnie jest trochę miarodajny. Twoja żółwiczka wypada w nim bardzo dobrze gdyby była grekiem to miałaby idealny stosunek wagi do wielkości. Jako stepówka pewnie też bo te gatunki są do siebie rozmiarami zbliżone.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Offline doru

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 52
Jackson dla stepówek nie ma żadnego pożytku, bo to gatunek o zupełnie innych proporcjach. Żółwie stepowe są też z reguły cięższe niż greckie o podobnych wymiarach,.

Patrol, gdzie chodzicie do lekarza? Krew bezpiecznie można pobrać już od żółwia 150 g, więc to że jest za mały to jakaś bzdura.