Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 13.05.2025, 15:32:55 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Zdrowa skorupa?  (Przeczytany 11391 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline plaziok

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Zdrowa skorupa?
« dnia: 27.08.2011, 15:15:31 pm »
witam
jestem nowy na tym forum i mam pytanie czy wszystko jest w porządku z moim żółwiem bo ostatnio mu skorupa pojaśniała {wyblakła?)

Offline neo

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 15
  • Posiadany gatunek Stigmochelys pardalis
Odp: Zdrowa skorupa?
« Odpowiedź #1 dnia: 27.08.2011, 15:38:57 pm »
nie ja pierwszy powinienem się wypowiadać z prostej przyczyny - nie znam się na żólwiach wodno - lądowych ale czy on czasem nie miał za mało wody ?
tak mi to wygląda !!!
ale powtarzam jeszcze raz że się nie znam więc temat będe uważnie śledził bo sam jestem ciekaw co mają eksperci do powiedzenia
In The Lap Of The Queen

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #2 dnia: 27.08.2011, 15:57:14 pm »
Ja odnoszę podobne wrażenie, co Neo.
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline plaziok

• *
« Odpowiedź #3 dnia: 27.08.2011, 20:00:52 pm »
dostęp do wody on ma cały czas ale on często wychodzi na kamień nie wiem czemu

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27.08.2011, 21:08:25 pm »
Pewnie dlatego, że jest żółwiem wodno - lądowym  :P

Offline evereen

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #5 dnia: 27.08.2011, 23:04:29 pm »
Troche nie ten dzial, bo to bardzo ładny wodo-ladowy żółw czerwonolicy. Skorupa ladnie wysklepiona, równa i zdrowa.
Problem jest w tym, ze zolwie wodno-ladowe w trakcie wzrostu (a na podstawie wlasnych wieloletnich obserwacji moge stwierdzic, ze systematycznie przez cale zycie) zrzucaja wierzchnia warstwe płytek rogowych karapaksu i plastronu (grzbietowych i brzusznych). Czestotliwosc i sposob tego procesu zalezy od kondycji zolwia - prawidlowo odzywiony i majacy optymalne warunki bytowe (od wiosny do jesieni najlepsze oczko na wolnym powietrzu, zimą akwarium/terrarium z czescia lądową, nad ktorą jest zarowka do wygrzewania) zolw zrzuca wierzchnia warstwe w postaci calych cienkich, polprzezroczystych plytek, jezeli jest niedozywiony zamiast calej plytki odchodza kawałki różnej wielkości i grubosci.
Sadze, ze Twoj zolw przygotowuje sie wlasnie do zrzucenia starej warstwy ze skorupy. Wtedy wyglada to tak, jak na jego fotografii na karapaksie przy prawej tylnej nozce. Wierzchnia warstwa przed zluszczeniem sprawia wrazenie matowej, utworzyla sie pod nia cieniutka warstwa powietrza.
Prawidlowo stara warstwa sama odpada gdy zolw wygrzewa sie pod lampka lub na sloncu. Czy juz kiedykolwiek zaobserwowales ten proces u swojego zółwia, on ma juz pare ladnych lat :).

Pozdr.

Offline plaziok

• *
« Odpowiedź #6 dnia: 27.08.2011, 23:16:42 pm »
zauważyłem że od strony brzusznej zrzuca czasami płaty a od góry nie dostrzegłem
czyli wszystko w porządku?
a tak przy okazji to on jakieś rośliny je? bo karmię go tylko surowym mięsem i suchymi robakami

Dodano 27.08.2011, 23:57:04 pm
Pewnie dlatego, że jest żółwiem wodno - lądowym  :P

chodziło mi o to że kiedyś większość czasu przebywał w wodzie a teraz więcej na lądzie (np spał w wodzie a teraz na lądzie)
« Ostatnia zmiana: 27.08.2011, 23:57:04 pm wysłana przez plaziok »

Offline anna-daria

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 10
  • Geochelone pardalis
« Odpowiedź #7 dnia: 28.08.2011, 17:08:57 pm »
niestety twoj zolw ma niedobra diete, nie powinienes go karmic miesem ani suszonymi robakami, lepsze by byly ryby, larwy owadow, mieczaki, np.dzdzownice, ochotka, gammarus, krwetki, slimaki (nawet ze skorupa). Pokarm roslinny powinny stanowic rosliny akwariowe np. kabomba, moczarka itp.

Wstaw zdjecia akwarium i napisz jakie masz oswietlenie, temperature itp.
Stefanka