Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.08.2025, 11:12:56 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Żółw czerwonolicy nie chodzi  (Przeczytany 5800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czerwonolicy

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Żółw czerwonolicy nie chodzi
« dnia: 31.07.2020, 17:19:06 pm »
Cześć, dzisiaj zauważyłem że mój żółw czerwonolicy ma problem z poruszaniem się. Wygląda na to że przednie łapki którymi zwykle się podpierał były osłabione. Położyłem go na trawie w ogródku i przez 10min nie zrobił ani kroku. Dotykałem go w łapki przednie i tylni i tak delikatnie reagował, ale nie chował ich do skorupy.
Żółw żyje wraz z dwoma innymi tego same gatunku w plastikowym pojemniku o wymiarach 1m x 1m. Ma nalane wody nad skorupę. W pojemniku jest wysepka sporych rozmiarów na którą często wdrapuje się żeby ogrzewać się na słońcu. Może też wejść pod nią. Ma zapewnione miejsce zacienione. Woda wymieniana co 2 tygodnie lub jak zrobi się mocno zielona. Karmiony jest ślimakami i takimi pałeczkami ze sklepu zoologicznego + to co wpadnie mu do tej plastikowej misy. W zimne noce zabierany jest do domu do szklanego akwarium.

Rozpoznałem go jako samca. Czy to że nie chodzi może być spowodowane zbyt długimi pazurami w przednich łapkach? Mają około 8mm - 1cm. Na tylnich łapkach pazury nie wystają praktycznie poza błone.
Samica którą też posiadam ma pazury około 4mm.
Załączam zdjęcia:

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1270
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
Odp: Żółw czerwonolicy nie chodzi
« Odpowiedź #1 dnia: 31.07.2020, 20:17:37 pm »
Niestety nie znam się za bardzo na żółwiach wodno-lądowych. Jedyne co mogę Tobie doradzić to zgłoszenie się do specjalisty od gadów. Napisz skąd jesteś.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem. Bez wysiłku lasi łapie. Grawitacja jest jego bronią. Wszechświat w jego zasięgu.

Offline doru

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 52
Odp: Żółw czerwonolicy nie chodzi
« Odpowiedź #2 dnia: 02.08.2020, 22:20:07 pm »
Na pewno nie jest to kwestia pazurów, samce mają je naturalnie dłuższe od samic - to jedna z cech dymorfizmu płciowego.

Wody nad skorupę, czyli jaki litraż? Jaka jest wysokość poziomu wody w cm?

"takimi pałeczkami" i "to co wpadnie" czyli czym w końcu te żółwie są żywione?