Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.08.2025, 14:15:45 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Żółw nie otwiera oczu  (Przeczytany 11001 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wikixoxo

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Żółw nie otwiera oczu
« dnia: 02.05.2023, 18:33:09 pm »
Cześć, jestem tu nowa pisze tu bo mam nadzieje ze ktoś mi poradzi co zrobić

Mam żółwia stepowego on niecałego roku a od jakiegoś czasu (3-4 tygodnie) żółw nie chce nic jeść i większość czasu jak go wyjmę to zaraz wraca i zakopuje się w sianie ponownie i spi, zauważyłam tez ze oczu nie otwiera od jakiegoś tygodnia lub dwóch i wyglądają jakby łzawiły ale jedno oczko otwiera do połowy….
Czy to może być coś poważniejszego? :(

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1270
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
Odp: Żółw nie otwiera oczu
« Odpowiedź #1 dnia: 03.05.2023, 21:42:19 pm »
Witaj na corum :)
Z tego co opisujesz to niestety wygląda to poważnie. Mógłbym w sumie zapytać o to w jakich warunkach mieszka ale teraz znacznie ważniejsze jest znalezienie dobrego veta. Napisz skąd jesteś to znajdę specjalistę od gadów.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem. Bez wysiłku lasi łapie. Grawitacja jest jego bronią. Wszechświat w jego zasięgu.

Offline wikixoxo

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 04.05.2023, 16:01:20 pm »
Województwo pomorskie okolice Człuchów/Chojnice do najlblizszego weta dla gadów mam 2 godz

Offline wikixoxo

• *
« Odpowiedź #3 dnia: 04.05.2023, 16:05:15 pm »
 W terrarium ma teraz siano od niedawna miał podłoże z granulatu kukurydzianego który polecił pi pan w zoologicznym, miskę z woda wymieniana codziennie , 2 lampy jedna grzewcza druga z promieniami UVB i codziennie nowe jedzenie mu wkładam do miski ale nic z tego nie rusza.

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1270
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
« Odpowiedź #4 dnia: 05.05.2023, 02:30:50 am »
Na liście jest Bartłomiej Lewandowski z Chojnic natomiast nie znam żadnych opinii o nim.
Za to gorąco polecam dr. Łuczaka z Egzoovet w Gdańsku. Jeden z najlepszych specjalistów w Polsce, na pewno prawidłowo diagnozuje problem. Myślę że warto przejechać te 2 godziny do Gdańska.
Siano to bardzo złe podłoże dla żółwia, lepiej wymienić je na liście dębowe A w całym terrarium najlepsza będzie mieszanka ziemi i z gliną wiażącą.
To UVB to jakie? W sensie 10.0 czy coś innego? Jakie jedzenie? Jaka temperatura i wilgotność?
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem. Bez wysiłku lasi łapie. Grawitacja jest jego bronią. Wszechświat w jego zasięgu.