od jakiegoś czasu pragnę zostać właścicielką żółwia lądowego, więc chcę się jak najwięcej dowiedzieć o tych gadach.
Brawo za podejście!

Moje pierwsze pytanie dotyczy wyboru gatunku żółwia- z tego co wiem dla początkujących najlebszy jest stepowy lub grecki. A wy szczęśliwi posiadacze jakiego mi radzicie?
Hmm... na to pytanie trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Zasadniczo żółw jest trudnym zwierzęciem, ma specyficzne potrzeby i wymagania, jest kłopot z zimowaniem, ciężko o dobrego weta, o zabieraniu na wakacje też raczej nie ma mowy. Looknij tu:
http://www.zolw.info/podstawy/zarys-kosztow-i-problemow-zwiazanych-z-hodowla-zolwia-ladowego.htmlZaś co do gatunku. Nie mam doświadzcenia z różnymi gatunkami, więc nie jestem w stanie ocenić czy łatwiejszy grek, stepek czy może marginatka (ponadto 1 osobnik nie jest reprezentatywną "próbą" że się wyraże nieco w kategoriach statystyki). Ale zasadniczo można na podstawie analizy środowisk życiowych wysnuć pewne wnioski.
Literatura podaje że np. bardzo trudnym gatunkiem jest testudo kleinmanni (żółw egipski) - jest aktywny tylko "zimą". Chodzi jednak o zimę w rozumieniu północnej Afryki, pozozstały czas estywuje. Odwzorować to w terrarium to niełatwe zadanie.
To taki przykład z brzegu.
Jeśli zaś idzie o literaurę to np. Praschag podaje w swojej publikacji, że żółw stepowy wcale nie jest najłatwiejszy w hodowli a raczej "średnio trudny" za to np. określenie "stosunkowo łatwa" widnieje przy
testudo hermanni boettgeri czy
testudo marginata bądź
testudo graeca ibera. Ogólnie cała reszta jest uznana za średnio trudne, trudne lub bardzo trudne. Przy czym chodzi tutaj o wymagania środowiskowe. Te ostatnie trzy gatunki żyją na Bałkanach i widac autor uznał je za najmniej kłopotliwe do odtworzenia. Klimat Bałkanów jest z pewnością bliższy klimatowi środkowo-wschodniej europy niż dalekowschodni azjatycki klimat kontynentalny związany z żółwiem stepowym, ale ma znaczenie również konkretny rejon i jego specyficzne uwarunkowania, co widać w kwalifikowaniu jak trudne niektórych śródziemnomorksich podgatunków.
Żółwie stepowe i greckie (ogólnie bo rzadko który sprzedawca wie jaki podgatunke sprzedaje) są po prostu najpopularniejsze. W zasadzie stepowe są znacznie bardziej popularne niż greckie ale to z uwagi na swego czasu (i zapewne niestety też obecnie) masowy nielegalny import przez "ruskich".