Witam was wszystkich. Z góry proszę o nie krzyczenie na mnie za to pytanie, ale po prostu zaczęło mnie to nękać. A mianowicie:
Przyszła do mnie paczka ze sklepu internetowego dla królików. Wśród produktów znalazł się również granulat firmy JR Farm - Grainless Complete. Jest to granulat dla królików miniaturowych w 100% wytworzony z ziół. Ja z reguły zwierzakom nie daje śmieci, a ten granulat znajduje się w czołówce dostępnych w Polsce. Królik bardzo go lubi. A moje rozmyślania sięgają nawet do wydedukowania sobie że sądząc po składzie ten granulat jest 100 razy lepszy od większości suchych karm dla żółwi. Nie ma w niej żadnych składników specjalnie dla królików. Oczywiście jest dużo twardszy więc żółw musiałby go dostać po rozmoczeniu. Ale zaznaczam że nie podałem granulatu żółwiowi i raczej nie podam, ale chcę zaspokoić moją ciekawość. Poniżej wstawiam skład granulatu:
Skład: tymotka łąkowa, kupkówka, wiechlina łąkowa, babka lancetowata, koniczyna łąkowa, kostrzewa łąkowa, przywrotnik, płatki grochu, marchew w kostkach, płatki bobu, pasternak w kostkach, mięta, koper włoski, jabłko w kostkach, siemię lniane, liście mniszka lekarskiego, burak ćwikłowy w kostkach, liście pokrzywy, kwiaty rumianku, czarnuszka, witaminy. Surowe proteiny 11,1%, surowy tłuszcz 2,9%, surowe włókna 21,5%, wapń 0,5%, fosfor 0,3%. Składniki dodatkowe/kg: wit. A 10.000 i.E., wit. D³ 1.000 i.E., wit. C 250 mg, wit. E 40 mg;