Hejka wypowiedz moja brzmiala:"przy okazji obejrzyjcie filmik z Hamm" wiec nie rozumiem w tym momencie twojej wypowiedzi , aczkolwiek mysle ze filmik jest swietny tylko trzeba go dobrze zrozumiec, mysle ze daje duzo do myslenia i chyba o to autorowi wlasnie chodzilo. Nie zgodze sie z toba co do ...tylko salmonella i bakterie... chodzi im bardziej o przetrzymywanie zwirzat w warunkach apsolunie stresujacych dle zwierzecia , temp. ktore moga je zabic(na targach temp. w hali jest jednakowa dla wszystkich gadow a jak wiecia kazde zwierze ma swoje specyficzne wymagania), gatunki ktorych naukowcy nawet nie widzieli o istnieniu, gatunki zagrozone, szczeze sama wiem ze w Hamm mozna kupic wszystko sam wiez ze zjezdzaja sie tam hodowcy jak i przemytnicy. Mysle ze autorzy przetstawili to w bardzo drastyczny sposob, ale takie sa realia zycia tych zwierzat, sklepy nie funduja im duzo lepszych warunkow.Po za tym taka mala sulkatka lecaca do europy w pudelku z listkiem mleczaka i marnym workiem grzewczym na boku czekajaca w samochodzie cala noc gdzie hodowca spi w hotelu , wystawiona na caly dzien na targach moze ktos ja kupi moze nie i spowroten to samo , dla stworzenia tak delikatnego to niezbyt dobry poczatek zycia, i tu tez autozy mieli racje duzo z tych maluszkow nie przezywa podruzy. A wszyscy nazywamy sie hodowcami, ja osobiscie nie czulam sie za dobrze po obejrzeniu tych filmikow , i przykro mi ze moje zwierzaki mosza przejsc takie meczarnie zanim dotra do mojego domu, aczkolwiek motywuje mnie to do wiekrzego poglebiania wiedzy o tych stworzeniach i wiekrzej determinacji by stworzyc im jak najleprze , zblizone do naturalnych warunki zycia. Jesli sie z tym nie zgadzaz twoja sprawa nie mosisz , jesli uwazasz ze filmik jest komercyjny nakrec lepszy chetnie obejrze tylko prosze nie pouczaj mnie jakie litery (duze czy male)mam uzywac na forum bo to robota Beaty a nie twoja,i jesli masz jakies swierzsze wiadomosci i filmiki to je poprostu tu umiesc a nie czepiaj sie tego czy sa one stare czy nowe jesli ich tu nigdy samodzielnie nie zamiesciles,jest to forum gdzie opisujemy co nam przyjdzie do glowy a temat wydawal mi sie bardzo ciekawy , wiec moze zostawmy i zobaczmy co inni maja do powiedzenia na ten temat.