Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.08.2025, 11:20:39 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Zoo Gdańsk 2017  (Przeczytany 17070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1270
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
Zoo Gdańsk 2017
« dnia: 25.08.2017, 13:49:40 pm »
Kilka dni temu ,jak co roku z rodziną odwiedziłem Zoo w Gdańsku.Jeszcze rok temu nie miałem dużej wiedzy na temat żółwi ,dlatego nie zwróciłem uwagi na to jak są przetrzymywane .W tym roku zrobiłem szczegółowy przegląd żółwiowi i muszę wam powiedzieć ,że jest FATLNIE!!!. W początkowej części ogrodu jest wybieg z żółwiami : promienistymi ,pustynnymi , greckimi i madagaskarskimi (oczywiście wszystkie razem).Do jedzenia jakaś mieszanka warzyw i owoców,wody brak. Tu nie było ,aż tak fatalnie ,bo przynajmniej miały dostęp do UV .
Ale sytuacja jaką zastałem w pawilonie zszokowała mnie jeszcze bardziej.Podłoże to kora i siano na całej powierzchni , brak UV a lampa grzewcza umieszczona tak wysoko, że nie wiem czy cokolwiek grzała ,wszystkie żółwie zmieszane ze sobą (obrzeżone , lamparcie,żabuti,promieniste,madagaskarskie,stepowe i greckie).W misce sałata,papryka marchewka , jabłka i ser biały.Wszystkie wyglądały tragicznie miały opuchnięte i zapadnięte oczy , zaawansowane MBD i strasznie przesuszoną skórę .
Niedługo wstawię zdjęcia.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem. Bez wysiłku lasi łapie. Grawitacja jest jego bronią. Wszechświat w jego zasięgu.

Offline doru

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 52
Odp: Zoo Gdańsk 2017
« Odpowiedź #1 dnia: 25.08.2017, 19:28:49 pm »
Zareagowałeś w jakiś sposób, rozmawiałeś z obsługą, kierownictwem?

Offline Kenet

• **
Odp: Zoo Gdańsk 2017
« Odpowiedź #2 dnia: 25.08.2017, 19:48:15 pm »
Niestety nie spotkałem nikogo z ,,opiekunów'' ,dlatego z nikim nie rozmawiałem na ten temat.
W tym roku w Warszawie zwróciłem uwagę na żywienie i poskutkowało.Zamiast cykorii i kapusty pekińskiej pojawił się mniszek,gwiazdnica i jasnota biała :)
Co do Gdańska to można by wysłać wiadomość i zwrócić  uwagę na warunki , jest też podany nr telefonu.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem. Bez wysiłku lasi łapie. Grawitacja jest jego bronią. Wszechświat w jego zasięgu.

Offline Kenet

• **
« Ostatnia zmiana: 27.08.2017, 10:39:04 am wysłana przez Kenet »
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!