a są jakieś rośliny zielne, których nie możne jeść?? czy szłwie, koperek, pietruszkę może?inne siewne warzywa zielone?
szałwię jak najbardziej może, pietruszka jest niby dobra, ale moczopędna więc nie za często -->
http://forum.zolw.info/warzywa-i-ich-zielone-czesci/pietruszka-%28wydzielony%29/ co do koperku zaś to nie wiem dokładnie, ale jest z rodziny selerowatych więc również nie jest wielce wskazany w diecie, nie otruje ale też wiele dobrego nie wniesie. Plus ma silny aromat i może nie trafić w żółwiowe gusta

Co do części zielonych warzyw ogólnie, nie należy dawać: sałaty, szczawiu, szpinaku, kapustnych (kalafior, brukselka, kalarepa, brokuły, jarmuż), rabarbaru, liści pomidorów i ziemniaków Z umiarem można podawać liście selera właśnie oraz chrzanu, także wszelkie kiełki. Natomiast szałwię, tymianek, majeranek, bazylię, oregano, melisę, rzeżuchę, cykorię (endywię i eskarolę), rukolę, roszponkę oraz liście: rzodkiewki, fasoli, dyni, truskawek, poziomek, winorośli, słonecznika, czarnej porzeczki, malin, jeżyn można podawać bez obaw, oczywiście nie jedną roślinkę z listy ale najlepiej wszystkie pomieszane w sałatce. Ten spis wynika z mojego kopania w archiwum i stronach o żółwiach, ale oczywiście w razie błędów może ktoś poprawi tę listę.
P.S. Twoja Zośka śliczna, a tak mi przyszło do głowy patrząc na fotki, że tak szaleje być może dlatego że ma za jasno w każdym kącie? Spróbuj może doniczkę tak wykręcić, żeby miała w niej ciemniej.. pozdrawiam:)