Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 20.06.2025, 16:09:18 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Kilka pytań [scalony]  (Przeczytany 22821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pereleczka0605

• Gość
Odp: Jaki żółw?
« Odpowiedź #45 dnia: 17.03.2014, 19:28:19 pm »
A czemu tak się rwiesz na te wymagające dużej wiedzy gatunki????
Przecież nawet nie wiedziałeś  jakie gatunki nie zimują. A jak Ci linki podałam to się okazuje, że za małe rozmiarowo.
Duży żółw= duży pokój, duże wymagania przestrzeni, duży wybieg ogrodowy, dużo zimą kartonów z suszem aby  wykarmić  niezimującego ,musisz grzać cała zimę a z tych gatunków z gorących rejonów i latem grzać bo polskie lato jest kapryśne, lub szklarenkę mieć i dogrzewać na wybiegu. Czy masz na to wszystko wiedzę, czas, zapał na kolejne minimum pół wieku????
My na forum chętnie doradzimy, pomożemy nawet znaleźć odpowiedniego gada ale Ty najpierw pokaż nam, że  masz wiedzę. Za mocno kochamy gadyby od tak każdemu kto chce podać link do sklepu, hodowcy i po sprawie. Jak wege napisał pokaż co masz już do żółwia. Bo to żółwia dobieramy do tego czym dysponujemy, co możemy mu zapewnić a nie odwrotnie. Najpierw terra, wybieg i WIEDZA potem  decyzja o adopcji lub kupnie gadzinki.
Nie spiesz się tak pośpiech i brak czegokolwiek w terrarium,jak odpowiednia lampa nawet, może wymarzonego gada kosztować zdrowie czy życie. Napisz nam co możesz gadzinie dać, zapewnić a wtedy każdy przychylnie pomoże. Za wiele razy wpadali tu na forum nieodpowiedni pseudo żółwiarze żebyśmy tak w ślepo mówili, skoro kochasz żółwie topewnie,kup sobie lamparta czy promyka. Samym sercem do gada zdrowia i warunków mu nie zapewnisz.

Offline żółwior

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: -2
« Odpowiedź #46 dnia: 17.03.2014, 19:53:29 pm »
wege żółwia planuje kupić pod koniec czerwca terra zajmę się dopiero w czerwcu jak już będzie wszystko gotowe wtedy dopiero kupię żółwia.

Dodano 17.03.2014, 19:56:42 pm
Znalazłem już sklep macie link http://www.raptor-zoo.pl/nasze-zwierz-ta.html ;D

Pisałem już do tego sklepu żółwie mają 5-6 cm

PS: Co myślicie o wysyłce żółwi PKP lub PKS???
« Ostatnia zmiana: 17.03.2014, 19:56:42 pm wysłana przez żółwior »

pereleczka0605

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 17.03.2014, 20:12:56 pm »
A czy sam chciałbyś być nadany jako paczka czy wysłał niemowlaka małego czy dziecko w zamkniętej paczce ;) Co innego jak kierowca autobusu czy busa wie, że ma odpowiedzialnie przewieść żywą istotę i w ciągu kilku godzin jest dostarczona z miasta do miasta a taka paczka, szczelnie zamknięta w pkp bez ogrzewania, odpowiedniej troski to porażka delikatnie mówiąc. W takim razie sklep co takie rzeczy proponuje i o gady oraz resztę tych bidul nie dba, od razu daruj sobie takie spędy pseudo sklepów zoologicznych. Ja jak kupowałam swojego Sama to miał 300 ponad km do mnie, mąż pojechał po Niego z dużą plastikową klatką, wypełnioną darnią, domkiem do schowania, miską z wodą i zieleniną. A nim Pan zdecydował się sprzedać nam żółwia wypytał o warunki, sposób jak chcemy go żywić i trzymać w domu, wybieg. Takich sprzedawców szukaj, którym leży dobro zwierząt a i w sklepie gady mają warunki w miarę ok. JA nim lampart dotarł  do mnie kilka razy rozmawiałam z Panem co sprowadza te gady i on zawsze sprawdza w jakie ręce daje każdą żywą istotę. Nawet dzwonił i pytał o gada, ja mu namiar na forum dałam żeby mógł patrzeć czy gad ma dobrze. Ma moje dane więc naprawdę w każdej chwili może w razie wątpliwości się kontaktować i powiedzieć, ze coś mu się nie podoba. Jeszcze takich sprzedawców z sercem a nie tylko dla zysku jest jak na lekarstwo ale jak poszukasz długo jak ja to znajdziesz tego właściwego.
Po takim transporcie do domu mój lampart trafił o 21 do terra i zamiast ze strachu się chować to był tak zadowolny i rezolutny, ze najpierw pozwiedzał, pojadł, znów pobiegał i dopiero wtedy mogłam zgasić światło bo bidula usnęła. Zero stresu w podróży, dobre traktowanie w sklepie to jest też ważne

Offline żółwior

• **
« Odpowiedź #48 dnia: 17.03.2014, 20:19:32 pm »
Podajcie mi jakieś sklepy jeśli możecie bo trudno znaleźć długo szukałem jeszcze kiedyś ale z podkarpacia te sklepy najlepiej

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #49 dnia: 17.03.2014, 20:26:37 pm »
Nie obraz sie,ale wydaje mi sie,ze pereleczka pisze do powietrza.Nie widzisz ile serca wklada w to co pisze?Nawet nie raczysz jej odpowiedziec.
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline żółwior

• **
« Odpowiedź #50 dnia: 17.03.2014, 20:38:59 pm »
Nie , że nie racze odpowiedzieć tylko nie wiem co odpowiedzieć

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #51 dnia: 17.03.2014, 20:40:07 pm »
Jak to co?Pyta ,odpowiadasz.Nie jest grzechem nawet głupio odpowiedzieć,przeciez Ci pomożemy

Offline żółwior

• **
« Odpowiedź #52 dnia: 17.03.2014, 20:46:37 pm »
Wiecie niemam zamiaru dać za transport żółwia równowartość kwoty którą dam za niego .Wolę więc  poszukać czegoś bliżej w Rzeszowie głównie greckie

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #53 dnia: 17.03.2014, 20:50:22 pm »
Ja Ci proponuje rozważyć to,co napisała perełeczka.Potem zdecydować się na gatunek.Po tym zostaje zbudować terrarium,czy raczej wybieg, bo okres wybiegowy już blisko.A na koniec zakup żółwia,któremu sprostasz

Offline żółwior

• **
« Odpowiedź #54 dnia: 17.03.2014, 20:57:59 pm »
Głównie myślałem nad żółwiem lamparcim

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #55 dnia: 17.03.2014, 21:05:23 pm »
a dlaczego akurat lamparci?

Offline żółwior

• **
« Odpowiedź #56 dnia: 17.03.2014, 21:10:37 pm »
Interesuje mnie jeden z większych pozatym stepowe czy greckie mniej mnie interesujom

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #57 dnia: 17.03.2014, 21:19:16 pm »
no ok,ale chciałabym ,abys napisał dlaczego lamparty.Co Cię do tego gatunku przekonało.Wygląd ,hodowla.Czy wiesz co jedzą te gatunki?W jakiej temperaturze muszą przebywać i jaka mieć wilgotność?

Offline lukaszpinki

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #58 dnia: 17.03.2014, 21:37:37 pm »
Naprawdę zastanów się porządnie, bo to decyzja na długie lata a nie na rok, może naprawdę spróbuj  od czegoś łatwiejszego, stepka lub greka. Te żółwie dają dużo radości  :D i są o wiele łatwiejsze w hodowli. Zawsze możesz po kilku latach powiększyć hodowlę i kupić lamparta ;)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #59 dnia: 18.03.2014, 09:31:03 am »
Myślę, że żółwie lapmarcie są łatwiejsze w hodowli niż stepki czy greki. Problemem są tylko ich gabaryty - wymagają i wielkiego terro, i góry żarcia na zimę i wybiegu letniego ze szklarnią.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ