Witajcie ponownie

Rzeczywiście trudno by mi było rozstać się z nimi po tylu latach...Sądzę, że nowe terraria okażą się bardzo pomocne (i nowe podłoże).Mam nadzieję, że po tych zmianach ten straszny hałas dobiegający z "akwarium" przestanie być tak uciążliwy (szczególnie w okresie od marca do maja).Latem i wczesną jesienią nie ma problemu, bo są w ogrodzie - w osobnych wybiegach, bo tak jak pisałem moje żółwie nie mogą się jakoś zgodzić

Muszę tu zaznaczyć, że przez te ostatnie 18 lat starałem się zapewnić jak najlepsze warunki - urozmaicone żywienie, wybieg w ogrodzie, zimowanie w piwnicy...Robiłem co mogłem.Zawsze też marzyłem o innych gatunkach żółwi, ale wciąż trudno je zdobyć.
Problem być może był w tym, że za bardzo sugerowałem się niektórymi starymi książkami o żółwiach.Polecano w nich m.in. piasek jako podłoże, ale na tym forum widzę, że to nie jest dobry pomysł.

Cieszę się, że znalazłem to forum

Pamiętam czasy, kiedy Rosjanie przywozili duże ilości żółwi do Polski i sprzedawali je na bazarach.Ogromna ich ilość lądowała w fatalnych warunkach jako żywe zabawki dla dzieci.Przykre...
Za jakiś czas obiecuję dodać zdjęcia moich żółwi.Teraz jeszcze nie mogę, bo przez jakiś czas jestem poza domem.
Jeszcze raz dziękuję za Wasze rady!