Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 09.06.2025, 20:23:51 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Kilka pytań o żółwia greckiego  (Przeczytany 11638 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sunlela

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
Kilka pytań o żółwia greckiego
« dnia: 31.05.2013, 01:01:04 am »
Witam, od tygodnia jestem posiadaczką rocznego żółwia greckiego. Potrzebuję pomocy odnośnie podłoża w terrarium- kupiłam specjalną ziemię dla żółwia- taką z drobnymi kamyczkami (mieszkam w Anglii i tu jest coś takiego bardzo popularne). Ale czytam i czytam i już sama nie wiem czy takie podłoże jest dobre- czytałam o zaczopowaniu żółwia takimi kamyczkami. Ja mu w tej ziemi posadziłam bratki, truskawkę i niezapominajki, ma też w doniczce fiołka wonnego. Ma też sianko w kryjówce. W kryjówce ma też tą ziemię z kamyczkami w której bardzo lubi się zakopywać. I teraz nie wiem- zostawić mu tę ziemię, czy wymienić na coś innego. Zastanawiam się nad włóknem kokosowym, nad darnią. Ale odnośnie darni- najpierw czytam, żeby roślinki wsadzać w doniczkach- żeby jakieś robaczki nie wlazły, a potem, żeby wykopać darń z ogródka?? Jak to zrobić, żeby żółw mógł w tej darni kopać? Co mu wtedy wsadzić do domku?
Pozdrawiam Ania

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
Odp: Kilka pytań o żółwia greckiego
« Odpowiedź #1 dnia: 31.05.2013, 08:04:15 am »
Witam Cie serdecznie.
Najlepsza jest ziemia ogrodowa z domieszką gliny,ale oczywiście i darń.Ja jakoś nie wierze i  nie jestem przekonana do specyfików ze sklepu.Możesz się pochwalić swoim żółwiem i terra?
Pozdrawiam
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #2 dnia: 31.05.2013, 08:43:37 am »
Żółwie greckie nie są wielkimi kopaczami, choć zdarza się, że kopią. Tak jak pisała Tośka- najlepiej jest dać mieszankę czarnej ziemi z gliną, lub darń. Czekamy na fotki :)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline TomaszW

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #3 dnia: 31.05.2013, 10:14:40 am »
Proponuję jechać bo B&Q lub HomeBase i kupić "Top soil".
To będzie najlepsze podłoże.
Do tego oczywiście darń. :)

Offline sunlela

« Odpowiedź #4 dnia: 31.05.2013, 10:58:31 am »
No to mój kopie :D ale zdjęcia wrzucę później  :)
"Top soli" rozumiem będzie bez nawozów? A co sądzicie o ziemi z domieszką calcium? Na eBay można takie coś kupić i jest to przeznaczone specjalnie dla żółwi-ProRep Tortoise Life.
Mam jeszcze pytanko odnośnie kupy żółwia- czytałam, że kupy są bezzapachowe, a mojego żółwia śmierdzi, nie wiem czy to moje  przewrażliwienie, bo mam bardzo czuły węch, czy żółwiowi coś dolega. Kupiłam go od hodowcy, Pani bardzo dba o swoje żółwie, hoduje je od 20-stu lat więc zna się na rzeczy. Niepokoje się trochę, tym bardziej, że żółw za bardzo nie chce jeść. Wychodzi od dwóch dni, wszędzie go pełno, kopie, wygrzewa się pod lampą, wspina na kamienie i nie chowa się już jak do niego podchodzimy, ale z jedzeniem kiepsko. Tzn. je jak mu się pod dziób wsadzi, ale to też tak od niechcenia, skubnie dwa razy i koniec. I to też nie wszystko- na babkę się nawet nie popatrzy, to samo z jasnotą, bratka skubnął może raz, fiołki są be, ewentualnie mlecz, głównie liście. Może mi coś poradzicie?
Pozdrawiam Ania

Offline smuugler

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
  • Greczynka o imieniu Hektor
« Odpowiedź #5 dnia: 31.05.2013, 11:09:48 am »
Witamy!
Nie jesteśmy czepialscy, ale warto wymienić sianko w kryjówce na liście np. brzozy czy dębu. Z siankiem mamy złe doświadczenia, ponieważ ukuło nas w oczko (na drugi dzień nie było śladu).
Pozdrawiamy!
Pozdrowienia od smuugler'a i Hektorka :)

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #6 dnia: 31.05.2013, 11:13:09 am »
na gotowych podlozach sie nie znam.stosuje naturalan ziemie +darn.takie podloze jest najlepsze i najbardziej do naturalnego przyblizone.odradzam kupowanie gotowych ;)
odnosnie kupy zolwia:badalas go kiedys na obecnosc pasozytow? czesto taki zapach moze zonaczac ze zolw ma jakis "darmozjadow"ktorych trzeba sie pozbyc :P wez kupke zolwia i zanies ja do weta do zbadania.
jaka masz temperature w terrarium? jesli gadzinie bedzie np.zimno to tez nie bedzie chciala jesc ;)
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline sunlela

« Odpowiedź #7 dnia: 31.05.2013, 11:56:55 am »
Żółwika mam od tygodnia, więc nie badałam. A temperaturę to ma pod lampą 28-30 stopni, w drugiej części 23,5 stopnia.
A to zdjęcia żółwika, ma na imię Otto- tak nazwał go mój najstarszy syn :)
Pozdrawiam Ania

Offline margherita

« Odpowiedź #8 dnia: 31.05.2013, 16:43:15 pm »
zolwik przesliczny,taka mala kruszynka :)
temp.mozesz podniesc ze 2-3 stopnie,tylko to terrarium troche malutkie ::) sama widzisz ze po dobaniu baseniku i kryjowki,gadzina praktycznie nie ma gdzie pobiegac :) nie udaloby sie zrobic jej czegos wiekszego,np przerobic jakis stary mebel?
jeszcze wroce do zarowek:masz tylko grzewcza czy jest tez UVB?
no przydaloby sie jednak ta kupke do weta zaniesc w najblizszym czasie ;)

Offline sunlela

« Odpowiedź #9 dnia: 31.05.2013, 17:43:17 pm »
Jest grzewcza i UVB. A terrarium będzie większe, choć wydawało mi się że dla takiej kruszyny to będzie odpowiednie :)
A co myślicie nad braniem go do ogrodu? Czy takiemu maleństwu to nie zaszkodzi? Oczywiście tylko w gorące dni, choć w Anglii ostatnio kiepsko z pogodą.
Pozdrawiam Ania

Offline margherita

« Odpowiedź #10 dnia: 31.05.2013, 17:48:20 pm »
tak naprawde to gadzina powinna miec wybieg dobrze zabezpieczony i w lato przebywac na dworze 24na24h :) spacerki sa jak najbardziej wskazane(oczywiscie pod czujnym okiem wlasciciela) ja jednak jestem w pelni za wybiegiem na cale lato.zmiany temp.moga zle wplynac na zolwia.bo jednak na powietrzu jest jedna temp.a wracajac do terra pod lampami juz inna temp. :)
a z ta pogoda w tym roku to szfankuje chyba wszedzie u mnie tez ;)

Offline sunlela

« Odpowiedź #11 dnia: 31.05.2013, 17:58:38 pm »
24/24 odpada, zimno jest w nocy, tydzień leje deszcz, dwa dni słońca i tak w kółko..
Pozdrawiam Ania

Offline margherita

« Odpowiedź #12 dnia: 31.05.2013, 18:05:44 pm »
coz,musze przyznac ze zolw tam dobrych warunkow klimatycznych nie ma :(wlasciwie to w lato powinny przebywac na wybiegach ile sie da.a powiedz mi co masz do dyspozycji:balkon?ogrod? moze by pokombinowac z jakas szklarenka jak bedzie zimno na noc,wybiegiem zabezpieczonym przed deszczem :) mozna cos pomyslec,szkoda zeby wiekszosc czasu w terrarium spedzal :(

Offline TomaszW

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #13 dnia: 31.05.2013, 19:21:25 pm »
Moim zdaniem do hodowli żółwi na zewnątrz w okresie wiosna - jesień nadaje się tylko południe Anglii (od Londynu w dół).
Stwierdzam tak na podstawie własnych obserwacji.

"Top soil" nie ma dodatków w postaci nawozów.Mogą je mieć za to rożnego rodzaju komposty.

Offline sunlela

« Odpowiedź #14 dnia: 31.05.2013, 20:11:29 pm »
Mam ogród,  mam możliwość zrobienia wybiegu, ale pogoda według mnie za zimna na takie wyjścia. A ja niestety mieszkam w środku Anglii, no cóż może zrobi się cieplej to się odważę.
A do TomaszaW- widzę, że się orientujesz co i jak w angielskich sklepach, to poradź mi jakie wapno kupić żółwiowi.
Pozdrawiam Ania