Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.06.2025, 21:14:44 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Marian  (Przeczytany 12962 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline evereen

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 7
Odp: Marian
« Odpowiedź #15 dnia: 08.05.2011, 22:48:33 pm »
Ja w takim przypadku, po swoich "przebojach" przy pozornie prostej zmianie urzedu rejestrujacego gdy przenosilam papiery gadow z powodu zmiany miejsca zamieszkania co juz bylo dla urzedu prolemem, w ogole bym nie podejmowala tematu rejestracji. Masa osob ma zolwie bez papierow i sie tym niewiele przejmuja (pojecia nie mieli, ze trzeba bylo je swego czasu zarejestrowac na oswiadczenie woli, a teraz juz taka mozliwosc przepadla).
Wazniejsze od papierow jest zapewnienie mu najlepszych warunkow do zycia. Jest sliczny, ma ladna, rowniutka skorupe, bardzo mi sie podoba jej jasny kolor. Ale jestem zdumiona "pomyslowoscia" wlascicieli - nigdy nie przyszloby mi do glowy wiercic dziury w pancerzu, zeby uwiazac zolwia :o.

Ja bym sie do weta w ogole z nim nie wybierala, odrobaczyc mozna a nawet trzeba (jesienia, gdy zolw wraca z letniego wybiegu) preparatem tym samym co dla pieska tylko w odpowiednio mniejszej ilosci. A na pazurki to ja swoim zolwiom robie raz w roku wiosna manicure zwyklym damskim pilnikiem do paznocki  ;D.
Pozdr.

Offline Jakub

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
  • Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
« Odpowiedź #16 dnia: 08.05.2011, 22:55:15 pm »
Te wystawianie główki to z żółwiami różnie, jedne tak robią inne jak mój zaraz chowają się.
Mam nadzieję, że będziesz naszym stałym użytkownikiem
A co do czytania forum to trochę tego jest, ale z pewnością warto.
Pozdrawiam Jakub

Offline centurion

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #17 dnia: 08.05.2011, 23:00:31 pm »
Marian jak wspomniałem ma do poprawki paznokcie-pazurki :) Jestem w stanie to zrobić ze względu na to iż dbam o stan pazurów mojego psiaka.Czy i z pośród żółwików w pazurkach jest to miejsce w pazurze gdzie znajduje się nerw? wygląda na to że tak kiedy oglądałem ich stan. Mam specjalną frezarkę do usuwania tego typu rzeczy ale nie mówcie mojej żonie :) :)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #18 dnia: 08.05.2011, 23:05:31 pm »
Owszem. Jak obejrzysz pazur pod światło, to wyraźnie widać ciemniejszą część gdzie dochodzi nerw i naczynia krwionośne i jaśniejszą, jakby "pustą" którą można uciąć.
Ja to robię obcinakiem do paznokci. Ale jak masz wprawę w obcinaniu pazurów psu - to sobie spokojnie poradzisz tym samym narzędziem.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline rainok

• Reputacja: 17
  • 2x Żółw stepowy
« Odpowiedź #19 dnia: 08.05.2011, 23:06:12 pm »
Ja powiem tak . Podobno < Gady nie lubią gdy się je głaska , całuje czy się z nimi bawi .

No ale nie ukrywam że takie same zachowanie jak twój żółw ma moja agama która jak ją dotknę wyciąga głowę ku górze i też tak jak by to lubiła .

Nie jest to cechą codzienną . Mało żółwi lubi gdy się je dotyka .

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #20 dnia: 08.05.2011, 23:11:42 pm »
No nie wiem...moje żółwie tam lubią jak się je głaszcze po szyjce...:) Wyciągają wtedy łebki z nadzieją, że im coś jeść dam...:)
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline rainok

• 2x Żółw stepowy
« Odpowiedź #21 dnia: 08.05.2011, 23:14:05 pm »
Możliwe ale wszędzie Ci powiedzą że gady < wszystkie bez wyjątków> nie są jak pies .. Nie da się z nimi bawić , nie lubią głaskania .. A MIMO WSZYSTKO SĄ UROCZE .

Offline centurion

• *
« Odpowiedź #22 dnia: 08.05.2011, 23:20:02 pm »
Ja powiem tak . Podobno < Gady nie lubią gdy się je głaska , całuje czy się z nimi bawi .

No ale nie ukrywam że takie same zachowanie jak twój żółw ma moja agama która jak ją dotknę wyciąga głowę ku górze i też tak jak by to lubiła .

Nie jest to cechą codzienną . Mało żółwi lubi gdy się je dotyka .

Trafna uwaga.
Nam może się wydawać,że one to lubią jednak z ich punktu widzenia może być zupełnie inaczej...
Jednak porównując jego codzienne zachowanie to raczej przejaw chęci do pieszczot bo gdy tylko zbyt szybko poruszę palcem chowa główkę na znak zaniepokojenia może strachu? Nie wiem ale widzę,że kiedy głaszczę go on to najwidoczniej lubi.

Offline rainok

• 2x Żółw stepowy
« Odpowiedź #23 dnia: 08.05.2011, 23:23:01 pm »
Możliwe że lubi .. A ten odruch przy szybkim ruchu palcem to norma .
To tak jak ktoś tobie machnie to odruchowo zamykasz oczy  ;)
Ale to bardzo dobrze , bo to oznacza że żółw nie jest ślepy .

Offline centurion

• *
« Odpowiedź #24 dnia: 09.05.2011, 08:30:18 am »
Witam ponownie.

Przedstawię zdjęcia z otworem w pancerzu,które zrobił Marianowi jego poprzedni właściciel :

i w zbliżeniu:

Dodatkowo ma na górze pancerza taki mały uszczerbek,czy on zarośnie czy już tak zostanie?

i w zbliżeniu :

Mam nadzieję,że skorupa się odnawia bo jak nie to będzie mu trzeba zrobić mały tuning :)
Tak poważnie to na 3 i 4 zdjęciu widać otwór,możliwe że powstał na skutek upadku lub czegoś zbliżonego a nie była to próba nawiercenia.Choć i taka opcja mi się nawinęła na myśl,jednak otwór jest nie symetryczny więc chyba odpada..
W każdym razie Marian jest świetny,właśnie zażywa słonecznej kąpieli,później kąpiel wodna i mały tuning pancerza typu smarowanie oliwką (gdzieś wyczytałem,że to dobry sposób by zadbać o jego wygląd zewnętrzny).

« Ostatnia zmiana: 09.05.2011, 08:38:39 am wysłana przez centurion »

Offline neo

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 15
  • Posiadany gatunek Stigmochelys pardalis
« Odpowiedź #25 dnia: 09.05.2011, 08:56:20 am »
ten uszczerbek już tak zostanie
co do smarowania skorupy oliwą lub czymkolwiek innym - NIE rób tego bo jeszcze bardziej mu zaszkodzisz . do takiej posmarowanej skorupy bedą sie przylepiać - ziemia , kurz i praktycznie wszystkie swinstwa na które gad natknie pamiętaj też o tym że żółw też przez skórę oddycha
In The Lap Of The Queen

Offline centurion

• *
« Odpowiedź #26 dnia: 09.05.2011, 10:13:27 am »
Hmmm? To jak zadbać o skorupę żółwia,są jakieś sposoby,które już zostały przetestowane? Rozumiem,że w warunkach naturalnych nikt nie goni za żółwiami i pomaga im zadbać o ich pancerz.Muszą jednak w jakiś sposób dbać o siebie skoro skorupa się nie regeneruje..
Tak na marginesie to jak fachowo wypowiadać "PANCERZ czy SKORUPA:) a może jest jeszcze inne nazewnictwo?

Zastanawiam się jakie jedzenie można dawać by miało duży wpływ na budowę i wytrzymałość "skorupy" żółwika? Wiem,że większość odpowiednich składników znajduje się w codziennym pożywieniu jednak z pewnością jest coś co odpowiada w dużej mierze za jakość samego układu kostnego a dokładniej jego pancerza.Szukam na necie jednak do tej pory nic nie znalazłem..
« Ostatnia zmiana: 09.05.2011, 10:21:42 am wysłana przez centurion »

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 09.05.2011, 10:46:02 am »
Za jakość układu kostnego odpowiada....
-dostęp do promieni słonecznych,
-odpowiednia i urozmaicona dieta,
-dodatki do pokarmu typu: Ostercal, sepia, zmielone skorupki od jajek lub muszle,

Offline neo

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 15
  • Posiadany gatunek Stigmochelys pardalis
« Odpowiedź #28 dnia: 09.05.2011, 11:42:03 am »
przygotuj mu mieszanke wapienną :
W skład mieszanki wapiennej wchodzą: sepia, węglan wapnia w stosunku 1:1 plus pokruszone tabl. Ostercalu (gdzieś 1/4 wagi sepii, czy CaCo3) plus jak masz pokruszone skorupki kurzych jajek (wygotowanych, z pewnego źródła - nie za sklepu), muszli ostryg - domieszka w ilości max. tego co dałas sepii czy CaCo3. Proporcje są orientacyjne. Można dosypać do tego - np. kupne preparaty - typu Microcalcium JBL, czy wapń z D3 ZooMedu. Jak dasz czegoś więcej, a innego mniej - to nie szkodzi, byle nie dać za dużo preparatów z vit. D3. Posypujesz tym żarcie (wilgotne liście, żeby się przykleiło) z 2-3 x w tygodniu. Jak żółw ma krzywice i niedobór Ca i D3 to możesz i częściej. Możesz mu też np. trochę mieszanki wysypać na osobny podstawek i zobaczyć, czy będzie się nią interesował. Wtedy to jak chce - to niech je.
In The Lap Of The Queen

Offline rainok

• 2x Żółw stepowy
« Odpowiedź #29 dnia: 09.05.2011, 15:08:29 pm »
Jeśli chcesz by miały ładne skorupy to wystarczy im odpowiednie warunki zapewnić i raz na jakiś czas opłukać skorupę z brudu .