... wygrzał sie troche, to normalnie ożył! Nie wydawało mi się żeby był jakiś apatyczny...
Nie wiem czy wiesz, ale żółwie są zmiennocieplne. Oznacza to, że temperatura ich ciała zależna jest od temperatury otoczenia. Organizm żółwia jest jak bateria. Żeby mógł on normalnie funkcjonować musi się wpierw dobrze nagrzać / "doładować" energią cieplną, inaczej żółw jest ospały. Moje żółwie jak wstają rano to pierwsze co robią to idą pod lampę, a dopiero po ok. 20-30 minutach żwawe biorą się za śniadanko

Dlatego bardzo ważne jest, żeby żółw zawsze miał tą lampę (słońce).
czy moge go puszczać trochę po domu jak już będzie miał terrarium? Bo jest do tego przyzwyczajony.
Puszczanie żółwia pod podłodze jest moim zdaniem nie za dobrym pomysłem, dlatego, że po pewnym czasie staje się to rutyną, a podłoga nie jest odpowiednim miejscem dla żółwia. Można go przez nieuwagę nadepnąć, ciągle jest narażony na przeciągi i wdycha opary chemikaliów, jakimi się myje podłogi. Podłoga nie jest również odpowiednim podłożem (jest śliska itp.). Żółwie często po niej chodzące po jakimś czasie nie stawiają kroków tylko wloką za sobą nóżki, przez co nie mogą się sprawnie poruszać!