Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 03.06.2025, 18:26:01 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Zakup żółwia lamparciego  (Przeczytany 6268 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ellie

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 1
Zakup żółwia lamparciego
« dnia: 26.08.2013, 17:49:58 pm »
Mam zamiar sobie kupić żółwia lamparciego (małego), doświadczenia za dużego w sprawie tych żółwi nie mam. Mam do was kilka pytań:
-Jakie wymiary ma mieć terrarium?
-Jakie podłoże?
-Co mam tam wstawić? (domek, jakieś kamienie itp)
-Jaka powinna być temperatura?
-co mam mu podawać do jedzenia?
-Ile czasu powinnam z nim spędzać, żeby się oswoił?
-Czy powinnam go wypuszczać na podłoge? mam drewnianą, nie ogrzewaną
i przede wszystkim:
GDZIE MAM GO KUPIĆ? tak za ok. 600 zł albo taniej, ale z papierami, legalnie.

możecie pomyśleć że nie pownnam sobie go kupywać, ale itak odpowiedce mi prooosze

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70

Offline Lulka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 34
Odp: Zakup żółwia lamparciego
« Odpowiedź #2 dnia: 26.08.2013, 18:05:52 pm »
Witaj.
Odpowiem jako posiadacz żółwia lamparciego. Pamiętaj,  że to żywe stworzenie a nie zabawka. Żółwie to istoty bardziej wymagające niż kot czy pies i może Tobie się wydawać, że jest inaczej!
Dla niedoświadczonych hodowców lepiej jest kupić żółwia kilku letniego. Dorosłego osobnika. Dlaczego? Trzy pierwsze lata są wielką próbą dla maleństwa. Istnieje 50% szans, że maluch nie przeżyje. Zdaje sobie sprawe, ze takie małe oko cieszy, ja też się dałam nabrać dlatego teraz przestrzegam Cię przed podjęciem pochopnej decyzji!
Terrarium: im większe tym lepsze. Najlepsze jest z płyty drewnianej. Nie polecam szkła. Przerabiałam na własnej skórze i to zło konieczne. Teraz mam dla Tupsonka terra z regału o wymiarach: 111/74 cm wysokość 35. A mój Tup zaznaczam waży zaledwie 179 gram. W mniejszym terra strasznie się męczył!
« Ostatnia zmiana: 26.08.2013, 18:14:24 pm wysłana przez Viktoria »

Offline Ellie

• *
« Odpowiedź #3 dnia: 26.08.2013, 18:21:45 pm »
A gdzie kupiłaś swojego?
Kupię sobie średniego. Jakie rośliny mam tam wstawić? Czy zrobić jakieś małe jeziorko?

Offline Minka

• **
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
« Odpowiedź #4 dnia: 26.08.2013, 18:25:36 pm »
Masz cały dział o żywieniu żółwi lądowych, kolejne działy o terra, lampach i wybiegach. Żółwie lamparcie sa bardzo wrażliwe na zmiany temperatur i wilgotności, która musi być stale utrzymywana na wysokim poziomie co wcale nie jest proste.

To, że mało wiesz potwierdzają Twoje słowa o oswajaniu. Żółw to dzikie zwierze. Nie nosi sie go, nie głaszcze, nie przytula. Żółw nie reaguje na imię, nie przychodzi na pieszczoty. Jego zaletą i wadą jest to, że można go tylko obserwować.

I broń boże nie puszcza się go na podłogę. Zarazki, przeciągi, kurz, możliwość nadepnięcia i złe podłoże dla łapek to powody dla których żólwie cały czas powinny być w terra.
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline Ellie

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 26.08.2013, 18:28:25 pm »
dzięki

Offline she

• **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #6 dnia: 26.08.2013, 18:44:47 pm »
Ellie super, że chcesz kupić żółwia lamparciego - to piękne stworzonka, ale czy masz warunki żeby zapewnić mu odpowiednio dużo przestrzeni? Ten gatunek żółwia dorasta do bardzo dużych rozmarów i trzeba o tym pamiętać biorąc takiego gada pod swoje skrzydełka :)

Offline Lulka

• **
« Odpowiedź #7 dnia: 26.08.2013, 18:46:20 pm »
Podłoże: ziemia (najlepiej taka z ogródka, nie nawożona) wymieszana z gliną. Możesz wkopać do niej darń. Mój chętnie podjada koniczynkę  :) Do tego (tak aby żółwik mógł się chować) trawy np.kostrzewa, sadzonki truskawki, poziomki, bazylia, oregano, mięta (mój nie przepada ale są osobniki, które się zajadają).Ja w terra wkopałam babkę lancetowatą, ładnie się utrzymuje. Sadzonki możesz zakupić wcześniej w Obi, Castoramie i przez przynajmniej tydzień poczekać aż te wszystkie nawozy i chemikalia z nich wyjdą. Po co truć zwierzaka? Ładnie też rośnie grubosz (drzewko szczęścia) i jest chętnie podgryzany przez gadziory.
W sezonie zimowym trzymamy gada w terrarium w domu. Ważne są lampy, zamocowane na odpowiedniej wysokości tak aby nie poparzyły skorupy. Ja mam lampę UVB Repti Glow10 (to bardzo ważne, żeby była o mocy 10,dzięki temu gad przyswaja wapno niezbędne do jego życia i zdrowia). Grzewcza o mocy 50 W! Ja włączam lampy o godzinie 6/7 rano a wyłączam przed 20.
W okresie letnim przygotowujemy dla żółwia wybieg balkonowy bądź ogrodowy. Wymiary podobne to podanych wyżej. Ziemia i dodatki bez zmian! Można zrobić terra-wybieg czyli 2 w 1 np.montując kółeczka. Łatwiej będzie go przestawiać. Żółw musi mieć dostęp do prawdziwego słońca, dlatego jeśli nie masz dostępu do balkonu lub podwórka daj sobie spokój!
Oprócz roślinności w terrarium obowiązkowo musi znaleźć się basenik z wodą, ponieważ lamparty (zwłaszcza młode osobniki bardzo dużo piją). Woda niegazowana (ja kupuję żywiec zdrój)! Do tego kamienie, kryjówka (tam żółw nocuje i śpi). Może do tego służyć doniczka lub plastikowy pojemnik na jedzenie z wyciętym otworem i oklejony (ja mam taki i sobie chwalę, Tuptuś też nie narzeka)!
I najważniejsze.Terrarium dzielisz na dwie części: wilgotną i suchą.
W części wilgotnej jest ziemia z gliną oraz roślinność. Musi być codziennie nawilżana aby zapewnić odpowiednią wilgotność!
W części suchej: kamienie, nad nimi lampa grzewcza żeby żółwik mógł się wygrzewać, w kryjówce drewienka jodłowe (można zamówić w necie). jako jedyne nie pylą i nie gniją. Są najlepsze!
Temperaturę musisz mierzyć. Pomoże Tobie w tym termohigrometr. Najtańsze znajdziesz na allegro. Najlepsze są elektroniczne. Jeśli będziesz zainteresowana mogę Cię przekierować na aukcję. W dzień temperatura powinna wynosić w części wilgotnej 24 stopnie, a wilgotność 60/70% w części suchej, pod lampą 32 stopnie, wilgotność nie powinna spaść poniżej 50%.
W nocy temperatura nie powinna spadać poniżej 22 stopnie, wilgotność do 80%.
JEDZENIE: Wszystko co zielone, masz ostatni dzwonek żeby zbierać świeżynki i suszyć.Taka dieta zapewni Twojemu żółwikowi zdrowie.
Lamparty powinny mieć zbilansowaną dietę. Podaję trawy, babkę lancetowatą, pokrzywę, tasznik, mlecz, koniczynkę, żółtlicę drobnokwiatową, liście; winogrona, porzeczki, chrzanu,brzozy, hibiskus, aloes, grubosz, cykoria, oregano, bazylia, mięta, masa jest tego... potem wyślę Ci link do dwóch super stronek i z nich sobie skorzystasz! W zimę podajesz jedzenie suszone. Jeśli żółw grymasi dodajesz troszkę cykorii. Możesz siać trawę i wkopywać w ziemię żeby żółw sobie skubał jak odczuje głód.
ŻÓŁW NIE JEST PSEM CZY KOTEM! NIE MOŻNA GO OSWAJAĆ. JA SWOJEGO GADA BIORĘ NA RĘCE W OSTATECZNOŚCI! NIE MOŻNA GO TEŻ WYPUSZCZAĆ NA PODŁOGĘ! NIE WAŻNE Z CZEGO JEST ZROBIONA.MOŻE BYĆ  NAWET ZE ZŁOTA.ŻÓŁW PO TO MA TERRARIUM ŻEBY W NIM SPĘDZAĆ CZAS!
Żółwika kup od zaufanego hodowcy... Ja mam bardzo złe doświadczenia ze sklepami zoologicznymi.Kupując żółwika zwróć uwagę czy jest aktywny, czy ma zdrowe oczy,czy nie sączy mu się jakaś wydzielina z oczu, dzioba lub nosa...
Uff... dużo tego, zapewne wiele pominęłam. Jak coś pisz na wszystkie pytania chętnie odpowiem.
Powodzenia

Offline Ellie

• *
« Odpowiedź #8 dnia: 26.08.2013, 19:02:16 pm »
Dzięki. Strasznie dużo się napisałaś! Dziś dam ci dziś już spokój (mam nadzieje że jeszcze mi później pomożesz), ale mam nadzieję że w tym tygodniu dam radę zrobić terrarium a w następnym poszukam żółwia, jeśli trafie na jakąś dobrą hodowle i zadbanego żółwia to może kupie. Jeszcze raz dziękuje za pomoc.

Offline oliwka660

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #9 dnia: 26.08.2013, 20:01:45 pm »
Nie wiem czy była o tym mowa, jeśli tak to przepraszam że powtarzam :)
Zamiast lampy UVB którą codziennie naświetlamy lamparta przez około 10-11 godzin można zastosować lampę Vitalux :)
kosztuje ona grancach 130 zł czasami drożej czasami taniej.
Naświetla się nią gadzinę albo 2 razy w tygodniu po 30 minut albo codziennie po 10 min.
Słyszałam też że trzeba mieć oddzielne miejsce do wygrzewania skorupy pod Vitaluxem, ale nie jestem wtajemniczona.
Pozdrawiam  i powodzenia z nową gadzinką :)
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline Ellie

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 26.08.2013, 20:38:23 pm »
Dzięki za porade, poszukam w necie to może coś o tym znajde. ;)

Offline Lulka

• **
« Odpowiedź #11 dnia: 26.08.2013, 20:42:51 pm »
Dla poczatkujacych nie poleca sie tej lampy gdyz moze zrobic krzywde gadzinie

Offline oliwka660

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #12 dnia: 26.08.2013, 20:51:25 pm »
To też wazna informacja :)

Dla poczatkujacych nie poleca sie tej lampy gdyz moze zrobic krzywde gadzinie
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline Ellie

• *
« Odpowiedź #13 dnia: 26.08.2013, 21:08:15 pm »
W domu nie mam balkonu ani ogródka, ale co tydzień jeżdże na działke i na całe wakacje też wyjeżdżam na działkę. Tam zrobię drugie terrarium. Mogę tak, czy muszę dobudować balkon?

Offline Minka

• **
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
« Odpowiedź #14 dnia: 26.08.2013, 21:19:37 pm »
jak jest ciepło to żółw powinien przebywać cały dzień na wybiegu zewnętrznym.. Nie tylko w wakacje i 2 dni w tygodniu.. ale lepsze to niż nic.. Zawsze możesz latem tak ustawić terra żeby padało na nie słońce z OTWARTEGO okna ( szyba nie przepuszcza UVB). Pamiętaj tez, że takie "przeprowadzki", zmiany miejsc, wożenie w te i wewte bardzo żółwia stresują..
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.