Podłoże: ziemia (najlepiej taka z ogródka, nie nawożona) wymieszana z gliną. Możesz wkopać do niej darń. Mój chętnie podjada koniczynkę

Do tego (tak aby żółwik mógł się chować) trawy np.kostrzewa, sadzonki truskawki, poziomki, bazylia, oregano, mięta (mój nie przepada ale są osobniki, które się zajadają).Ja w terra wkopałam babkę lancetowatą, ładnie się utrzymuje. Sadzonki możesz zakupić wcześniej w Obi, Castoramie i przez przynajmniej tydzień poczekać aż te wszystkie nawozy i chemikalia z nich wyjdą. Po co truć zwierzaka? Ładnie też rośnie grubosz (drzewko szczęścia) i jest chętnie podgryzany przez gadziory.
W sezonie zimowym trzymamy gada w terrarium w domu. Ważne są lampy, zamocowane na odpowiedniej wysokości tak aby nie poparzyły skorupy. Ja mam lampę UVB Repti Glow10 (to bardzo ważne, żeby była o mocy 10,dzięki temu gad przyswaja wapno niezbędne do jego życia i zdrowia). Grzewcza o mocy 50 W! Ja włączam lampy o godzinie 6/7 rano a wyłączam przed 20.
W okresie letnim przygotowujemy dla żółwia wybieg balkonowy bądź ogrodowy. Wymiary podobne to podanych wyżej. Ziemia i dodatki bez zmian! Można zrobić terra-wybieg czyli 2 w 1 np.montując kółeczka. Łatwiej będzie go przestawiać. Żółw musi mieć dostęp do prawdziwego słońca, dlatego jeśli nie masz dostępu do balkonu lub podwórka daj sobie spokój!
Oprócz roślinności w terrarium obowiązkowo musi znaleźć się basenik z wodą, ponieważ lamparty (zwłaszcza młode osobniki bardzo dużo piją). Woda niegazowana (ja kupuję żywiec zdrój)! Do tego kamienie, kryjówka (tam żółw nocuje i śpi). Może do tego służyć doniczka lub plastikowy pojemnik na jedzenie z wyciętym otworem i oklejony (ja mam taki i sobie chwalę, Tuptuś też nie narzeka)!
I najważniejsze.Terrarium dzielisz na dwie części: wilgotną i suchą.
W części wilgotnej jest ziemia z gliną oraz roślinność. Musi być codziennie nawilżana aby zapewnić odpowiednią wilgotność!
W części suchej: kamienie, nad nimi lampa grzewcza żeby żółwik mógł się wygrzewać, w kryjówce drewienka jodłowe (można zamówić w necie). jako jedyne nie pylą i nie gniją. Są najlepsze!
Temperaturę musisz mierzyć. Pomoże Tobie w tym termohigrometr. Najtańsze znajdziesz na allegro. Najlepsze są elektroniczne. Jeśli będziesz zainteresowana mogę Cię przekierować na aukcję. W dzień temperatura powinna wynosić w części wilgotnej 24 stopnie, a wilgotność 60/70% w części suchej, pod lampą 32 stopnie, wilgotność nie powinna spaść poniżej 50%.
W nocy temperatura nie powinna spadać poniżej 22 stopnie, wilgotność do 80%.
JEDZENIE: Wszystko co zielone, masz ostatni dzwonek żeby zbierać świeżynki i suszyć.Taka dieta zapewni Twojemu żółwikowi zdrowie.
Lamparty powinny mieć zbilansowaną dietę. Podaję trawy, babkę lancetowatą, pokrzywę, tasznik, mlecz, koniczynkę, żółtlicę drobnokwiatową, liście; winogrona, porzeczki, chrzanu,brzozy, hibiskus, aloes, grubosz, cykoria, oregano, bazylia, mięta, masa jest tego... potem wyślę Ci link do dwóch super stronek i z nich sobie skorzystasz! W zimę podajesz jedzenie suszone. Jeśli żółw grymasi dodajesz troszkę cykorii. Możesz siać trawę i wkopywać w ziemię żeby żółw sobie skubał jak odczuje głód.
ŻÓŁW NIE JEST PSEM CZY KOTEM! NIE MOŻNA GO OSWAJAĆ. JA SWOJEGO GADA BIORĘ NA RĘCE W OSTATECZNOŚCI! NIE MOŻNA GO TEŻ WYPUSZCZAĆ NA PODŁOGĘ! NIE WAŻNE Z CZEGO JEST ZROBIONA.MOŻE BYĆ NAWET ZE ZŁOTA.ŻÓŁW PO TO MA TERRARIUM ŻEBY W NIM SPĘDZAĆ CZAS!
Żółwika kup od zaufanego hodowcy... Ja mam bardzo złe doświadczenia ze sklepami zoologicznymi.Kupując żółwika zwróć uwagę czy jest aktywny, czy ma zdrowe oczy,czy nie sączy mu się jakaś wydzielina z oczu, dzioba lub nosa...
Uff... dużo tego, zapewne wiele pominęłam. Jak coś pisz na wszystkie pytania chętnie odpowiem.
Powodzenia