Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.06.2025, 01:40:05 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Nowy podopieczny - pytania  (Przeczytany 10892 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
Odp: Nowy podopieczny - pytania
« Odpowiedź #30 dnia: 26.10.2012, 22:18:14 pm »
Póki co to dla mnie żółwiątko Rebeki jednak najbardziej pasuje na T. g. marokkensis (lamberti), jak od początku mówiła Viktoria. Głównie z powodu braku tego charakterystycznego wzoru-kropkowania na tarczkach karapaksu. On też duży rośnie!
ankan, a do bliższego rozpoznania Twojego może by się przydał rzut na plastron.. można by coś pokombinować. W ogóle ten żółwik ma bardzo ciekawe ubarwienie, taka czekoladka :)
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #31 dnia: 27.10.2012, 11:00:51 am »
Czyli chyba dla mojego zostaje T.g.g. z Tunezji - one są najmniejsze. Dodałam foty spodu w jego wątku. Ja niestety już pomysłów nie mam - przejrzałam sporo fot mauretanów w necie - i tak w zasadzie nic identycznego nie znalazłam.
Szkoda - bo jakby były tego samego podgat. to ładna by z nich parka była..:)
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Rebeka

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #32 dnia: 06.12.2012, 14:08:02 pm »
Mam jeszcze do Was pytanie a mianowicie moja żółwiczka z nadejściem zimy cały czas śpi, siedzi w doniczce i śpi, staram się ją budzić robię jej ciepłe kąpiele, zjada coś i niedługo potem idzie spać, już od dawna nie widziałam żeby się załatwiała. Pytałam tej znajomej, od której ją dostałam i ona powiedziała, że to jest normalne, bo ona przez zimę śpi. Możecie coś doradzić, bo nie wiem czy to jest dla niej odpowiednie? Chcę dla niej jak najlepiej. A w internecie niewiele jest informacji na temat tego gatunku żółwi.

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #33 dnia: 06.12.2012, 23:57:32 pm »
Jeśli to rzeczywiście podgatunek/gatunek z Afryki, to zimą nie hibernuje. Nasze lato jest dla niego "porą deszczową", a zima "porą suchą" - i jeżeli żółwie te zapadają wtedy w sen, to z gorąca, aby przetrwać temperatury powyżej 30 stopni. Jednak pozwolenie na dłuższy sen letni (estywację) w terrarium jest w moim odczuciu dość ryzykowne. Z tego co się orientuję, należy wtedy postępować analogicznie jak z lamparcimi, czyli ograniczać cykl grzewczy do 8 godzin, podawać głównie suszki, i jeśli żółw sam tego nie robi, regularnie go kąpać.
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline Rebeka

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #34 dnia: 07.12.2012, 09:06:56 am »
Dziękuję za odpowiedź.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #35 dnia: 07.12.2012, 10:27:59 am »
Czyli ona w ogóle sama nie wychodzi z kryjówki?
Dziwne to trochę - bo niezimujące żółwie bywają trochę bardziej ospałe zimą - później wychodzą z kryjówki, wcześniej idą spać, czasem mniej jedzą. A nie obserwije się u nich zapadania w sen, czy całkowitej utraty apetytu. A może masz coś nie tak z temp. czy wilgotnością - ile masz stopni pod lampą/w reszcie tero i nocą?
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ