Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.06.2025, 20:14:42 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Początek przygody :)  (Przeczytany 23699 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline smuugler

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
  • Greczynka o imieniu Hektor
Początek przygody :)
« dnia: 09.04.2013, 20:04:54 pm »
Witam! Od dłuższego czasu czytam najróżniejsze wątki z tego forum, i uznaje je za jak najbardziej wiarygodne źródło wiedzy. Od wczoraj zamieszkał u mnie 9 miesięczny żółw grecki. Nie znam jego płci, toteż nie nadałem jeszcze imienia gadziorkowi. Nie wiem, pewnie w najbliższym czasie wstawię zdjęcia żółwika. To mój pierwszy post, więc nie obejdzie się bez pytań...

1. Czy mogę podawać rzeżuchę jako jeden ze składników sałatki składającej się z ziół?

2. Czy żółw może mieć swego rodzaju niechęć do zasypiania w miejscach zaciemnionych? tzn. w swojej kryjówce, bo omija ją szerokim łukiem i zakopuje się na noc obok

I ostatnie najważniejsze...

3.  Mój mały przez całe swoje życie był w gronku, w którym wszystkie żółwiki były ze sobą bardzo związane ( przynajmniej takie odniosłem wrażenie) i zastanawiam się nad dokupieniem jeszcze jednej gadzinki... Czy to rzeczywiście jest lepiej jak maluchy razem rosną?

Czekam na opinie, odpowiedzi co do pytań i jeżeli potrzeba, to dodatkowych pytań z Waszej strony.
Pozdrawiam!
Pozdrowienia od smuugler'a i Hektorka :)

Offline Iustitia

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 2
  • Stepowy Gustaw
Odp: Początek przygody :)
« Odpowiedź #1 dnia: 09.04.2013, 20:13:35 pm »
U takiego malucha określenie płci jest prawie niemożliwe, więc jeszcze długo przyjdzie Ci czekać :)
Rzeżuchę możesz podawać, ale bardziej jako urozmaicenie diety, nie jej podstawa. także oby nie było jej za duzo i za często i będzie dobrze :P
Mój Gustaw też częściej śpi zakopany w kącie niż w kryjówce. Może taki po prostu kaprys, ale może też coś mu w niej nie pasuje. Wstaw zdjęcia kryjówki, może podrzucimy jakieś pomysły jak ją gadzince uatrakcyjnić :)
Żółwie lubią być w grupie i myślę, że towarzystwo dobrze by Twojej skorupce zrobiło. Ponieważ nie wiesz czy masz samiczkę czy samczyka, lepiej, jesli drugi żółw będzie pochodził z innego źródła - ot tak na wszelki wypadek :) Pamiętaj tylko, że dwa żółwie potrzebują znacznie więcej miejsca i jeśli będzie z tym problem lepiej poprzestań na jednym.
« Ostatnia zmiana: 09.04.2013, 20:15:18 pm wysłana przez Iustitia »

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #2 dnia: 09.04.2013, 20:16:47 pm »
Witaj. Gratuluję nowego domownika :)
Żółw może jeść rzeżuchę jako dodatek, zwłaszcza wiosną jak trzeba na głowie stawać żeby gada godnie wyżywić. Może mieć niechęć do kryjówek. Moje czasem na środku ścieżki zasypiały ;) możesz pokombinować i do jakieś się w końcu przekona.
Moim zdaniem to jak najbardziej stadne zwierzęta. Aczkolwiek jeśli chcesz dokupić drugiego upewnij się co do płci swojego żeby później problemów nie było.

Offline QDŁ

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 3
  • Step Leonardo
« Odpowiedź #3 dnia: 09.04.2013, 21:07:40 pm »
przy 9 miesiącach to kilka ze 3lata poczeka na pewność z płcią;)
Witam, witam i o zdjęcia pytam;) Fajnie że do Nas trafiłeś, ludzie tutaj zawsze dobrze podpowiedzą co się z czym je. Powodzenia;)

Offline ןคภ ๒z

• *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #4 dnia: 09.04.2013, 21:43:23 pm »
Gady mogą się rozmnażać z bratem/siostrą, także tu nie widzę powodu do  brania gadziora z innego źródła.  ;)
Żółwik żyjący w grupie... nasuwają mi się na myśl pasożyty. Polecam badanie kału przed kupnem drugiego (jeśli będzie od tego samego hodowcy to też raczej będzie miał jakieś pierwotniaki).  ;)
Czekamy na zdjęcia terra i greka!  ;)
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline Iustitia

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 2
  • Stepowy Gustaw
« Odpowiedź #5 dnia: 10.04.2013, 19:48:15 pm »
Krycie wsobne u wszystkich gatunków zwierząt może, choć nie musi, wywołać u potomstwa wrodzone wady genetyczne. Ja bym nie ryzykowania krzyżowania rodzeństwa, ale to Twoja wola

Offline smuugler

• *
« Odpowiedź #6 dnia: 10.04.2013, 21:10:56 pm »
Witam! Dziękuję za tak szybkie danie odpowiedzi na moje pytania. Odnośnie dokupienia drugiej gadzinki na razie jeszcze nic jeszcze nie ustaliłem, ale nie zamierzam prowadzić żadnej hodowli. Jeżeli chodzi o pierwotniaki to prawdopodobnie nie ma ponieważ cała ta grupka jest badana regularnie przez panią dr. Pabijan, która urzęduje w miejscu zakupu (czyli sklep zoologiczny ,,Sara'' poznań) w każdą środę.
Zdjęcia, wiadomości bardziej dokładne o terrarium, żółwiu, przyszłym wybiegu i oczywiście dalsze pytania w weekend.
Pozdrawiam! 

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #7 dnia: 10.04.2013, 21:22:46 pm »
Krycie wsobne u wszystkich gatunków zwierząt może, choć nie musi, wywołać u potomstwa wrodzone wady genetyczne. Ja bym nie ryzykowania krzyżowania rodzeństwa, ale to Twoja wola

Oczywiście jest to prawda, Jan, chów wsobny zawsze ma negatywne skutki i w żadnym wypadku nie należy go praktykować.

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #8 dnia: 11.04.2013, 08:49:08 am »
Witaj :)
Żółwie niestety nie są stadne. Wiele osób może mieć takie wrażenie, ponieważ żółw wydaje się bardziej żwawy w grupie. Spowodowane jest to konkurowaniem o pokarm i miejsce. W naturalnym środowisku nie obserwuje się stadnego trybu życia.
Oczywiście jednak polecam Ci sprawienie mu jakiegoś towarzystwa, ponieważ żółw będzie chętniej jadł i będzie bardziej żwawy. Jego zachowanie ulegnie poprawie. ;)

Co do Chowu wsobnego- rodzeństwo ludzie też może ;) Nie ma to jednak żadnego znaczenia, ponieważ czy to mieszanka ludzka tego typu czy żółwiowa- zawsze przyniesie negatywne skutki. Choć ja w sumie nie przeżywałbym póki co płci żółwi. Upłynie kilka lat, zanim będzie można te żółwie rozpoznać ;)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline ןคภ ๒z

• *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #9 dnia: 11.04.2013, 15:23:20 pm »
Dzięki za poprawki na przyszłość będę wiedział. Po prostu czytałem, że u gadzin nie ma to znaczenia.   <angel>
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline smuugler

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 13.04.2013, 11:29:41 am »
Witam! Tak jak mówiłem podaje info. Dziś tylko opis a jutro zdjęcia małego i terrarium.
 - Mam terrarium zrobione z płyty PMMA (dla chętnych http://www.tuplex.pl/docs/cennik2013_reklama_1.pdf ) o wymiarach 80,50,50. To jest takie wstępne terrarium i jak mały będzie miał 2/3 latka to mu oczywiście zmienię. Podłoże jak na razie kupny torf ale jak tylko się zabrudzi i będzie do wymiany to od razu zmieniam na darń z ogrodu. Wszystko tak jaka ma być to jest czyli: UVB (repti glo 10.0), grzewczą 75w, kryjówkę wyłożoną przesegregowanym prze ze mnie sianem kupnym, kamienie do wygrzewania, miska na wodę, na jedzenie, termometr, higrometr i wysadzona trawka. wkopany jest tam także czysty i z pewnego źródła bratek.
- Temperatura przy lampie to 32 stopnie a w całym 25 stopni. Wilgotność nie spada poniżej 40%
- Do jedzenia dostaje jak na razie: bazylię, rzeżuchę, rukolę, kiełki rzodkiewki a to wszystko 3 razy w tygodniu posypywane sepią. Sam sobie podjada trawkę i bratka.
- Kilka razy wydalił kwas moczowy i raz dużą i zdrową kupkę.
- Nie zdecydowałem się na dokupienie drugiego żółwia w najbliższym czasie. Uznałem iż mój pierwszy musi się najpierw zaaklimatyzować sam.

Mam tylko jedno pytanie:
Czy to normalne iż żółw prawie cały dzień siedzi w swojej norce? Bo mój żółwik tylko wychodzi się najeść i wraca do norki (ale wcale nie śpi tylko dogląda wszystkiego od dołu). Wychodzi ok. 15.00 i wtedy zaczyna szaleć. Trochę się tym przejmuję i nie wiem czy mam to tak zostawić, czy coś z tym zrobić.
Pozdrawiam!

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #11 dnia: 13.04.2013, 11:53:21 am »
Z opisu wynika, że masz dobre warunki :) Nie martwiłbym się niczym.
Zastanawia mnie tylko moc żarówki grzewczej. Jaką Ty masz temp w domu, skoro musisz miec aż 75w? Ja stosuję 40w i jest optymalnie, ale wiadomo- to zależy od temp otoczenia. Zrezygnowałbym na Twoim miejscu z kiełków. To młody gad, zaraz zacznie wariować ze wzrostem od białka ;) Raczej nie podawaj kiełków, a jak już to tylko wiosną i w małych ilościach.

Uważam, że jeszcze jest na tylko zimowa "aura" że żółw może nie czuć wiosny. Spokojnie, dni robią się teraz co raz cieplejsze.Oświetlenie naturalne tez się wydłuża. Żółw powinien niedługo zaskoczyć na wiosenny tryb ;) Wynoś go czasami na słonko jak będzie ciepło, powinien stopniowo zwiększac aktywność ;) Nie martwiłbym się zatem, na pewno nie umrze  ;)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline oliwka660

• *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #12 dnia: 13.04.2013, 12:17:35 pm »
Mnie też ta żarówka trochę martwi  ::) Ja miałam 60 watówkę to grzała bardzo mocno.
Dla mnie najlepsza jest 40, taką też stosuję  :)
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline smuugler

• *
« Odpowiedź #13 dnia: 13.04.2013, 13:37:40 pm »
Żarówkę wybrałem taką ponieważ jest ona zawieszona dosyć wysoko- nie na wysokości terrarium ponieważ płyta jest dosyć giętka toteż nie utrzymała by żarówki i oprawy. Terrarium ma 50 cm.

P.S Przy wyborze żółwia sugerowałem się wątkiem użytkowniczki FRUGO o wyborze żółwia.

Offline oliwka660

• *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #14 dnia: 13.04.2013, 13:51:02 pm »
Hm.. nawet jeśli terrarium ma wysokość 50 cm. to nadal wydaje się być dużo..
Ja bym spróbowała 60watt z firmy Osram
Miałam tą żarówkę grzała bardzo mocno, aż za mocno więc zmieniłam na 40 Ale Twoim wypadku wydaje mi się być dobra.
Oczywiście biorąc pod uwagę ze będzie z jakieś 10 cm. podłoża  :)

To tylko takie moje przymyślenia, jeśli mylę się proszę o poprawkę  :)
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D