Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.06.2025, 19:53:19 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Początkująca :)  (Przeczytany 25872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline siwusek250

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 4
Początkująca :)
« dnia: 28.08.2012, 11:42:57 am »
Witam.
Jestem początkującym hodowcą żółwia stepowego, żółwik ma przyjść do Mnie jutro, terrarium już na niego czeka :):):)
Mam jednak bardzo dużo pytań :)
Jednak najbardziej boję się o jego zimowanie :( z tego co wyczytałam to jest to na pewno bardzo ważne ale proszę kogoś o konkretne informację, bo już czytałam wiele artykułów i są w nich zawarte dość sprzeczne informacje. A więc proszę o pomoc!!!
Pozdrawiam :):):)

Offline ןคภ ๒z

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
Odp: Początkująca :)
« Odpowiedź #1 dnia: 28.08.2012, 12:36:10 pm »
Dodaj zdjęcia terra, wybiegu (ogrodowego/balkonowego) i żółwika jak do Ciebie dojedzie. Napisz ile ma lat, ile cm ma skorupka, napisz coś (jeżeli będziesz wiedzieć) o jego poprzednich warunkach wtedy Ci pomożemy ;) 
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 28.08.2012, 12:45:52 pm »
Najważniejsze,abys zapewniła żółwikowi dogodne warunki w tym momencie.Jest ciepło i powienien byc na wybiegu,nie w terrarium.Oczywiście zdrowa dieta.Jeśli jutro przyjedzie do Ciebie żółwik,skup się na razie na tym.Do zimowania masz jeszcze troszke czasu ,a wtedy na pewno wszystko doczytasz,zapytasz i na każde nurtujące Ciebie pytanie odpowiemy.Koniecznie wstaw fotki :)
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline siwusek250

• *
Początkująca :)
« Odpowiedź #3 dnia: 28.08.2012, 13:51:47 pm »
Dziękuję za odzew :)
Dziś dodam zdjęcie terrarium, niestety mieszkam w bloku i nie posiadam balkonu :(:(:( także jak ktoś ma ten sam problem to niech da mi znać jak sobie  nim poradził. Jak nadzień dzisiejszy obiecałam sobie, że póki jest słońce i ciepło to będę zabierała żółwika na spacery do parku, który znajduje się z dala od samochodów i spalin :) a o pochodzeniu żółwika wiem tylko tyle, że Pani od której go zabieram nie jest w stanie zapewnić mu dobrych warunków, a żółwik po prostu chodził po mieszkaniu i nie miał terrarium. Wieku żółwika też Pani nie znała, także jak tylko go już będę miała to go zmierzę i zważę i zamieszczę tę informację na forum to może ktoś z Państwa pomoże mi ustalić w przybliżeniu jego wiek i płeć :)
Mam jeszcze jedną prośbę jak już będę miała żółwika to chcę iść z nim do weterynarza i stąd moja prośba jeśli ktoś zna dobrego, zaufanego weterynarza z Płocka bądź okolic to proszę o adres :)
Pozdrawiam

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28.08.2012, 14:35:18 pm »
Witam na forum w imieniu tzw. starszyzny! ;)
Bardzo dobrze, że postanowiłaś się zaopiekować żółwikiem.Na początek kilka uwag:
- jeśli masz jakakolwiek możliwość to postaraj się zorganizować jakiś wybieg dla żółwika - na działce, u znajomych itp. To BARDZO ważne.Spacery niestety nie wystarczą, no bo ile godzin można spacerować.Na wybiegu żółwik korzysta ze słońca kiedy chce i ile chce.Oprócz tego ma stały dostęp do promieniowania słonecznego.W domu tego nie ma, więc pojawiaja się problemy ze zdrowiem - krzywica itd..
- jak już żółwik będzie u Ciebie to wstaw jego zdjęcia.Jeśli chodził luzem po domu to może mieć problemy ze stawami.Zerkniemy też na stan oczu, pancerza itp..
-teraz o Twoim terrarium.Jakie ma wymiary?Wydaje mi się bardzo wysokie, takie jak dla węży i jaszczurek.Trudno po zdjęciu ocenić długość i szerokość.Co to za podłoże?Wyglada na kawałki drewna...Niestety nie są one dobrym podłożem - nie trzymają wilgoci i mogą pylić, podrażniając przy tym drogi oddechowe.Proponuję darń i ziemię wymieszaną z gliną.Jest o tym kilka wątków na forum.
Jako elementy wystroju musisz mieć miseczkę na jedzenie i jakiś pojemnik z wodą - basen do kąpieli dla żółwia.Poza tym mogą być kamienie, kawałki drewna i kryjówka.Zrezygnowałbym z tego dużego kawałka drewna, który masz teraz.Ale to moja opinia.Niech inni się wypowiedzą.Zaklej też jakimś papierem boczne szyby, bo żółw ich nie widzi i będzie usiłował przedostać się na drugą stronę.

Jeśli masz pytania to śmiało pytaj.Chętnie pomożemy! :)
« Ostatnia zmiana: 28.08.2012, 14:37:02 pm wysłana przez TomaszW »

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #5 dnia: 28.08.2012, 14:55:57 pm »
Terro ładne naszykowałaś, ale się kurczę dla stepka nie nadaje. Może dla jaszczurki czy zbożówki byłoby OK ale dla żółwia niekoniecznie.

Po pierwsze jest szklane i zamknięte. To niedobrze. Jest wysokie (żółw z tego nie skorzysta) a będziesz musiała dawać mocniejszą żarówkę żeby dogrzać punkt do wygrzewania. Od mocniejszej to całe się w środku nagrzeje i będzie za gorąco. Za terro to nalepiej służy duża, otwarta od góry skrzynia (można zrobić samemu, kupić, albo przerobić np. starą szafę).
Po drugie - podłoże. Drewnienka dla stepa się nie nadają. Co najwyżej można ich trochę koło miejsca do wygrzewania wysypać.
Step kopie i to dużo i musi mieć glinę z ziemią. Warstwa min. 20 cm. Im więcej tym lepiej. Jak w-wa ziemi będzie za płytka to będzie kopał do dna i leżał na szkle.
Po trzecie - wybieg dla tego gat. jest konieczny, jak Ci już Tomasz napisał. One oprócz słońca potrzebują także do prawidłowego rozwoju nocnych spadków temperatury w połączeniu ze wzrostem wilgotności. Tego w domu nijak nie zapewnisz, nawet jakbyś okno na oścież zostawiała otwarte. No i zaleta wybiegu jest taka, że żółw się przygotuje na nim sam do zimowania - i wystarczy go wtedy przenieść w chłodne miejsce (piwnica, lodówka). W domu to maskara z obniżaniem przez kilka dni temp., bo masz w pomieszczeniu przez ostatnie 1-2 dni koło 10 stopni albo i mniej. Jak to Twój pokój dzienny albo sypialny to wytrzymać się nie daje. 
I to duże drewno też bym usunęła - bo wspinać się po nim nie da rady a strasznie dużo miejsca zajmuje.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline siwusek250

• *
« Odpowiedź #6 dnia: 28.08.2012, 17:44:07 pm »
Są miseczki i jest basenik tylko po prostu nie widać tego na zdjęciu, terrarium nie jest zamknięte bo przednie szyby się odsuwa i od góry też :) niestety zdjęcia tego nie oddają, akwarium jest 100m długie, 40 wysokie i 60 głębokie było ono robione na zamówienie specjalnie dla żółwika :) podłoże nam doradzono w sklepie zoologicznym właśnie ze względu na to że dobrze utrzymuje wilgoć ale jeżeli o to chodzi to nie ma problemu z jego zmianą :) tylko jest jedno ale na tym forum wyczytałam właśnie, że ziemia też nie jest dobra dla żółwia stepowego :- jeżeli natomiast chodzi o kryjówkę to jest to ten okrągły kawałek drewna po lewej stronie akwarium :):):) dziękuje bardzo za rady :)

Dodano 28.08.2012, 18:08:16 pm
Jeżeli ktoś może to niech mi napisze "łopatologicznie" :) jakie mam kupić podłoże jeżeli pójdę do zoologicznego, bo raczej tak z łąki to nie chcę wyrywać :) a i jeszcze jedno jak urządzić te strefy suchą i wilgotną, w której powinno się znajdować jedzenie i woda domyślam się że pewnie lepiej w suchej ale wolę się upewnić???
« Ostatnia zmiana: 28.08.2012, 18:08:16 pm wysłana przez siwusek250 »

Offline XVXV

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
  • Mogę coś doradzić :D.
« Odpowiedź #7 dnia: 28.08.2012, 19:01:52 pm »
Możesz kupić podłoże z kawałków drewna czy kory. Trociny ewidentnie odpadają.
Ja kupuję z firmy Terra Zoo i Terra Natural.
Pozdrawiam.
Żółw stepowy, Donald, ciągle się rozwija :) .

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #8 dnia: 28.08.2012, 20:04:18 pm »
Nie kupuj w zoologiku. Szkoda kasy a i tak nie będziesz zadowolona.
Idziesz do ogrodniczego i kupujesz najtańszą ziemię (bo do tej z oszczędności nawozów nie dodają) i mieszasz tą ziemię z gliną (glina ze sklepu wędkarskiego, wiążąca) - ok. 3 (ziemia) : 1 (glina). Dodajesz nieco "na oko" - tak, żeby podłoże było zwięzłe ale nie twarde jak skała. I możesz to dać w całym terro. Jest świetne - nie pyli, trzyma wilgoć i umożliwia kopanie. Czasem na części daje się darń - albo w sadzoną w plastikowych pojemnikach trawę. Przy czym ta trawa to dla małych gadzin - bo duże w 1 dzień ją zniszczą.
W strefie suchej możesz dać płaskie kamienie (fajne są łupki wapienne albo piaskowce) i albo je na tą ziemie położyć - albo żeby się nie zmarnowało na fragmencie terra z kostką bukową.
Kostka pylić nie pyli ale wilgoci nie trzyma na pewno. Mam ją pod kamieniami w strefie suchej u lampartów. Trzeba ją za to izolować od mokrej ziemi - bo potrafi pleśnieć. Jeszcze bardziej pleśnieje kora.
Z lepszych, nie łapiących tak syfa podłoży można zastosować podłoże z wiórków jodły kalifornijskiej (Repti Bark Zoo Medu) albo podłoże z cyprysa (tylko to drogo wychodzi).

Szkoda, że takie zamówiłaś terro - drewniane byłoby lepsze i tańsze. Jak żółw będzie mały to jeszcze da jakoś w nim radę - ale jak będzie miał z 20-kilka cm to będzie się w nim bardzo tłukł po szybach.

Wodę możesz postawić na ziemi, bliżej lampy, żeby się od niej nagrzewała. A jedzenie dalej od lampy, żeby nie wysychało.
« Ostatnia zmiana: 28.08.2012, 20:26:49 pm wysłana przez ankan »
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28.08.2012, 20:47:10 pm »
Możesz kupić podłoże z kawałków drewna czy kory. Trociny ewidentnie odpadają.
Ja kupuję z firmy Terra Zoo i Terra Natural.
Pozdrawiam.

A co to?Jakiś żart? :o
Przecież pisaliśmy wcześniej, aby tego nie stosować!

>:(
... akwarium jest 100m długie, 40 wysokie i 60 głębokie było ono robione na zamówienie....

Wybacz, ale już na pierwszy rzut oka widać, że nie ma takich wymiarów jak piszesz.... :(

edycja: poprawiono cytowanie

« Ostatnia zmiana: 03.09.2012, 15:35:30 pm wysłana przez semiramida »

Offline siwusek250

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 28.08.2012, 21:04:22 pm »
Dlatego też napisałam odrazu że było robione na zamówienie a mój wuj jest szklarzem także to co chciałam to mi zrobił :) a jeżeli chodzi o podłożę to już zostało zmienione jest w nim ziemia z gliną i troszkę trawy (a mam ją zaczerpniętą z ZOO od żółwi lądowych bardzooo dużych), te akwarium nie jest docelowe dla niego bo akurat jesteśmy w trakcie budowy domu i zaplanowaliśmy sobie wygospodarować miejsce z szafką i terrarium specjalnym dla Żółwia, które chcemy aby miało około 2m długości :):):) a dokładnie planujemy mu zrobić coś takiego:
 http://www.egzotic-room.pl/terrarium_dla_zolwi_142
Miseczki też już ustawiłam chyba dobrze: basenik z wodą, kamienie płaskie do grzania są pod lampą, a jedzonko i woda pitna bardziej w konciku żeby tak światło z lamy na nie nie padało.
dziękuje wszystkim za rady jeszcze raz.
Pozdrawiam

Offline ןคภ ๒z

• *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #11 dnia: 28.08.2012, 21:14:33 pm »
Przy robieniu terra pamiętaj, że szybka musi być ponad zasięgiem widzenia żółwia ;)

PS:
Mam nadzieje, że wnętrze będzie zupełnie inne (podłoże):P

Dodano 28.08.2012, 21:15:28 pm
wstaw zdjęcia terra po przeróbce <angel>
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline siwusek250

• *
« Odpowiedź #12 dnia: 28.08.2012, 21:18:13 pm »
>:(
... akwarium jest 100m długie, 40 wysokie i 60 głębokie było ono robione na zamówienie....

Wybacz, ale już na pierwszy rzut oka widać, że nie ma takich wymiarów jak piszesz.... :(

Troszkę nie załapałam wpisu, ale to akwarium ma takie wymiary i tak wygląda, nie będę udowadniała na siłę bo zdjęcia też tego nie oddadzą a ja nie chcę się kłócić ani sprzeczać. Pozdrawiam

edycja: poprawiono cytowanie
« Ostatnia zmiana: 03.09.2012, 15:36:42 pm wysłana przez semiramida »

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28.08.2012, 21:23:40 pm »
Co to za trawa z ZOO od innych żółwi?
Przecież wraz z nią możesz przenieść choroby.... :(

Skoro "terrarium" było robione na zamówienie to należało najpierw zasięgnąć wiedzy i wówczas zdecydować o jego wymiarach.A tak....Akwarium ma nieodpowiednie proporcje i nie jest to z pewnością tak jak piszesz 100 x 60 x 40.Widocznie takie chciałaś...

Nie myśl sobie, że się czepiam, ale mam wrażenie, że kręcisz... ???
Podejrzewam, że mimo tego, co tu piszemy to Ty i tak masz własną wizję tego wszystkiego - popartą radami sprzedawców ze sklepów zoologicznych. :( Tylko, że to my mamy wieloletnie doświadczenie i w przeciwieństwie do sprzedawców leży nam na sercu dobro żółwi.

Offline siwusek250

• *
« Odpowiedź #14 dnia: 28.08.2012, 21:43:00 pm »
Co to za trawa z ZOO od innych żółwi?
Przecież wraz z nią możesz przenieść choroby.... :(

Skoro "terrarium" było robione na zamówienie to należało najpierw zasięgnąć wiedzy i wówczas zdecydować o jego wymiarach.A tak....Akwarium ma nieodpowiednie proporcje i nie jest to z pewnością tak jak piszesz 100 x 60 x 40.Widocznie takie chciałaś...

Nie myśl sobie, że się czepiam, ale mam wrażenie, że kręcisz... ???
Podejrzewam, że mimo tego, co tu piszemy to Ty i tak masz własną wizję tego wszystkiego - popartą radami sprzedawców ze sklepów zoologicznych. :( Tylko, że to my mamy wieloletnie doświadczenie i w przeciwieństwie do sprzedawców leży nam na sercu dobro żółwi.

Tak jak napisałam wcześniej nie będę się z Panem sprzeczała. Biorę sobie do serca to co mi Pan i inni piszą dlatego cały czas zmieniam wygląd terrarium. Trawę już usunęłam miał Pan rację o aspekcie chorób nie pomyślałam dlatego jeszcze raz dziękuję za radę.
Jak tylko jutro odbiorę żółwika to odrazu go przedstawię :):):)