Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.03.2026, 20:52:55 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Poczatkujacy  (Przeczytany 113 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafi10

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Poczatkujacy
« dnia: Wczoraj o 22:08:07 »
Witam, od 2 tygodni jestem szczesliwym posiadaczem zolwia greckiego i mam kilka pytan:
1. Posiadam terrarium 75x35x25. Przez tydzien uzywalem lampy: https://allegro.pl/oferta/50w-lampa-grzewcza-zolw-zarowki-uva-uvb-lampa-grzewcza-dla-gadow-terrarium-17980722784 ale Pan w sklepie zoologicznym zdecydowanie odradzil mi ja i zdecydowalem sie na zakup zarowki 3w1 UVB/UVA REPTI PLANET 80W.  Roznica jest taka, ze ta pierwsza grzala zdecydowanie mocniej. Ile czasu taka zarowka powinna sie swiecic? Nie ma mnie w domu przez ok 9h i szczerze mowiac nie czuje sie komfortowo zostawiajac ja wlaczona tyle czasu. Nie wiem czy ma to wplyw na zolwia, ktory w pierwszych dniach czesxiej wygrzewal sie na kamieniu. Teraz wiecej spaceruje i probuje wydostac sie z terrarium ( zakupilem dodatkowo nakleji na 3 sciany, mam nadzieje, ze to go uspokoi troche.
2. Zauwazylem, ze moj zolwik nie spi w tym samy miejscu i rzadko kiedy robi to w kryjowce. Od kilku dni nawet nie bardzo sie zakopuje. Do tej pory robil to za kazdym razem.
3. Je praktycznie tylko raz dziennie i tylko rukole lub roszponke. Startej marchewki oraz papryki nie ruszyl. Od kilku dni nie wudzialem kupy, czy powinienem sie tym martwic ?
Za okolo 2 lata palnuje zmienic terrarium na wieksze.
Prosze o porady

Offline Jacoby

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 0
Odp: Poczatkujacy
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 13:00:34 »
Witam
Trochę już żyję z żółwiami, więc (obecnie młody testudo hermanni boetgeri ( znajdziesz go w Dziale "nasze żółwie, żółwie greckie, Gideon):
Terrarium 120x60 cm

W strefie ciepła dwie żarówki takie jak ta:
https://allegro.pl/produkt/zarowka-exo-terra-intense-basking-spot-75-w-a3476785-3fbb-4917-bdaf-5376dbd9b83e?offerId=16170350528
Pośrodku uva uvb:
https://allegro.pl/oferta/repti-planet-zarowka-uvb-15-0-13w-do-terrarium-9806653222?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YjI0NDNlYmEtZWIyOS00ZjBlLTk1MmMtYzIwMzhlNmVlOTVkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=6602982b-b224-422b-8e9b-05c16d175d82
 Zakupiłem również timer-  żarówki świecą po 12 h

Schronienie  ma ze swojego pierwszego domu (żółw z adopcji). W tym, co mu przygotowałem, nie chciał spać.
W zimie je :roszponkę, cykorię, sałątę rzymską (mini lub zwykła). Idzie wiosna, więc na łąki ( z dala od dróg) i można zrywać wiele roślin ( na tej stronie są fajnie opisane).
Żołwie powinny dostawać raz dziennie jedzenie, tyle,aby jadły przez czas do 15 minut. Słyszałem opinie, że warto robić raz w tygodniu ( w różnych dniach) dzień głodówki. Kąpiele minimum raz w tygodniu, w terrarium miska ze świeżą wodą o wielkości takiej,aby żółw mógł się w niej zmieścić.
ale skoro nie widziałeś odchodów, warto kąpać go co drugi dzień w ciepłej wodzie po 20 minut.

Resztę napisze Ci Kenet- on jest ekspertem.

Żółw powinien mieć zapewnioną opiekę weterynarza od gadów.
Ja ze swoim jeżdżę ponad 100 km-do Szczecina,bo do wetki z Gorzowa nie mam zaufania - w ciągu 15 miesięcy dwa żółwie znajdujące się pod jej "oipieką" poszły na rajskie stepy.....
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 13:10:30 wysłana przez Jacoby »
Mój tata straszył mnie, że jak nie będę się uczył, pójdę do łopaty. Po co uczyłem się jak i tak, w wolnych chwilach, idę do łopaty.