Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.06.2025, 22:26:14 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Problem z lampartem  (Przeczytany 3599 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sebo3331

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Problem z lampartem
« dnia: 04.09.2012, 18:09:36 pm »
Witam wszystkich,
kilka dni temu kupilem zolwia lamparciego i od tamtego czasu ciagle spi.
za podloze ma kawalek trawnika temperatura w terarium w cieplejszym miesjcu to okolo 26.5 a w zimniejszym 25 pod lampa 32 a wilgotnosc to gdzies okol 60%
codziennie dostaje nowa swieza trawe chociaz rosnie mu w terrarium i tez jeszcze nie widzialem zeby ja jadl wczoraj w depresju dalem mu juz pomidora to zrobil 2 gryzy.
nie wiem co robic nie siedzi ani pod lampa tylko idzie do chlodnego i spi. Co radzicie?

Offline Martin

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
Odp: Problem z lampartem
« Odpowiedź #1 dnia: 04.09.2012, 19:03:30 pm »
Domyslam sie ze to mlody osobnik. Mimo ze trawa jest ich glownym pokarmem nie dotyczy to mlodych zolwi. Moim zajelo pol roku zanim zaczely jesc trawe. A I teraz wola inne rosliny. Daj mu liscie mlecza, babke pospolita, plasterek ogorka, liscie hibiskusa, liscie bazylii, kwiaty funkji, lisc aloesa. Wypisalem ci ulubione przysmaki moich lampartow. Temperature by zwiekszyl o pare stopni tu I tam. Glowa do gory! Daj mu troche czasu. Z moimi bylo to samo. Czesto nabieraja apetytu po cieplej kapieli. Powodzenia.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #2 dnia: 04.09.2012, 19:11:47 pm »
Na całej powierzchni trawnik to nie najlepsze rozwiązanie w domowym terro. W kryjówce powinien mieć sucho (można mu tam dać np. kostkę bukową, podłoże z cyprysa czy jodły kalifornijskiej).
Masz lampę UVB?
Lamparty potrzebują też naczynia z wodą - bo piją sporo.
Trawę wymieszaj z innymi roślinami polnymi - żeby się zwolna przyzwyczaił. Ja tego nie ruszy to kup cykorię, roszponkę, rukolę. Pomidora i innych warzyw i owoców nie dawaj.

Póki co - żeby rozruszać żółwia, kąp go częściej i kładź pod lampę. Temp. możesz ze 2 stopnie podnieść. Jak rano nie wstaje wywlecz go z kryjówki i połóż w pobliże miski z jedzeniem.

I koniecznie zanieś jego kupę do weta - może mieć pasożyty. I one też mogą wpływać na jego apatyczne zachowanie.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Martin

« Odpowiedź #3 dnia: 05.09.2012, 03:56:48 am »
...moje bardzo lubia jeszcze liscie dzikiego fiolka. Jak masz bardzo mlodziutka gadzinke to mozesz jej zrobic salatke, tzn. posiekac na drobno to o czym wczesniej pisala ankan i ja. Mozesz tez tak zrobic z opuncja. Moj zolwik na to zaskoczyl. Lamparty lubia cieplo i dobrze jest je co pare dni pokapac. Po kapieli robia sie bardziej ozywione. A w czasie kapieli, czesto zalatwiaja potrzeby fizjologiczne :D
Na forum jest parenascie osob z lampartami. Polecam poczytac ich watki a napewno dowiesz sie paru waznych rzeczy dotyczacych tego gatunku.
Przy okazji moglbys wstawic pare zdjec swojego gadziora.
Powodzenia.

Offline Martin

« Odpowiedź #4 dnia: 13.09.2012, 06:21:23 am »
no i jak sytuacja z lamparcikiem? jest jakas poprawa? zaskoczy z jedzenieml?

Offline marcelinka

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #5 dnia: 26.09.2012, 16:28:13 pm »
daj mu babkę lancetowatą,mlecze,koniczyne i inne rośliny polne :P wstaw zdjęcia.
♥pozdrawiam♥
♣☺☻•