Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 16.06.2025, 15:32:36 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Mój żółw nie chce jeść, choć ma wszystko czego potrzeba  (Przeczytany 31665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline glossopteris

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
  • zolw grecki (testudo hermanni)
Mam problem z moim zolwiem greckim. Wczoraj go kupilem. A on prawie nic nie je :(
Warunki ma dobre, ma wszystkie lampy, grzejne, UVB i basking lamp wszystko z exo terra, 100w, 26w i 100w. Terrarium wielkosci 80x50x50. Na dnie mam ziemie zmieszana s piaskiem. Zolw wielkosci 16cm nad skorupa. To jest samiec. Ma 7 lat. Jest  w bardzo aktywny w ciagu dnia, a wieczorem spi. "Wspina" sie wzdloz sciany w terrarium, i kopie dolki i sie tam kladzie. Temperatura w ciagu dnia w cieplej czesci terrarium jest: 35 stopni a w chodnej 25. Spada o 4 stopnie w ciagu nocy. Na noc wylacam wszystkie lampy oprucz grzejnej (innen grzejnej niz ta co uzywam w ciagu dnia, 50w).
Dalem mu dzisiaj pokarm dla zolwi ladowych roslinozernych, marki exo terra i orgurek, bo ze nic nie pije. Dal bym mu oregano swieze dzisiaj i swieza bazylje ale sklepy teraz tu w norwegii zamkniete sa w niedziele. Posypalem mu jedzenie calcium w proszku u vitaminamy, a on zjadl tylko jedno lub dwa takie pelletsy. W tym tygodniu zaczynam budowe nowego dla niego terra, 160x80x50.
Jutro ide do weterynaza zeby zrobic wszystkie testy.
A wy myslice ze co mu dolega? Czy to stres przez zmiane srodowiska?

Dziekuje za odpowiedzi

Bernard
Bernard

Offline rainok

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 17
  • 2x Żółw stepowy
Odp: Mój żółw nie chce jeść, choć ma wszystko czego potrzeba
« Odpowiedź #1 dnia: 07.02.2010, 21:53:58 pm »
Mam problem z moim zolwiem greckim. Wczoraj go kupilem. A on prawie nic nie je :(
Stresuje się .. Może nawet z kryjówki przez tydzień nie wychodzić !

Offline sola

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #2 dnia: 07.02.2010, 22:02:00 pm »
Skoro masz go od wczoraj przyczyną niejedzenia pewnie jest stres, musi przyzwyczaić się do nowego miejsca. Terra trochę małe jak na tak dużego żółwia, ale skoro zaczynasz budowę nowego to ok. Jak dokładnie nazywa się ten pokarm który podajesz? Dietę powinien mieć bardziej urozmaiconą, a ogórek nie jest podstawą diety dla żółwia. O prawidłowym żywieniu możesz przeczytać na stronie głównej. Dogrzewanie żółwia w nocy jest raczej zbędne.

Offline anna-daria

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 10
  • Geochelone pardalis
« Odpowiedź #3 dnia: 07.02.2010, 22:04:04 pm »
na razie nie ma podstaw do obaw. Moja żółwiczka nie jadła ok tygodnia od zakupu. Żółw musi się przyzwyczaić do nowych warunków. A co się składa na ten gotowy pokarm dla żółwi lądowych? Mam nadzieję że suszone zioła i chwasty a nie jakieś sprasowane chemiczne "świństwa". W dziale o żywieniu jest wiele cennych informacji co podawać żółwiom w czasie zimy. A na noc jak masz w domu zimno to nie zapalaj normalnej grzewczej żarówki tylko czerwoną, żółw też musi wiedzieć że jest noc, a jak ma zbyt jasno to może się zdezorientować.
« Ostatnia zmiana: 07.02.2010, 22:05:40 pm wysłana przez anna-daria »
Stefanka

Offline witia

• Moderator
  • *
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #4 dnia: 07.02.2010, 22:10:54 pm »
Witaj na forum,

z tego co widzę, to zapewniłeś żółwiowi warunki na prawdę dobre :) Mam jednak pytanie odnośnie lampy grzewczej, którą włączasz na noc: czy wytwarza ona dodatkowo światło? Jeśli tak, to powinieneś ją usunąć ponieważ dezorientuje ona niepotrzebnie zwierzę, które musi orientować się również porami dnia (noc i dzień) - w naturze słońce też nie świeci 24 h na dobę. Zamiast tego możesz zainastalować promiennik ciepła, który nie wytwarza światła.

Dalem mu dzisiaj pokarm dla zolwi ladowych roslinozernych, marki exo terra

Co to dokładnie za pokarm, jaki ma skład? Większość pokarmów dostępnych na naszym rynku niestety nie nadaje się dla żółwia, dlatego nie powinno im się wszystkiego podawać, gdzie na opakowaniu narysowany jest żółw.

Natomiast jeśli chodzi o samo zwierzę, tj. o brak apetytu to rzeczywiście może to być związane z nowym miejscem. Myślę jednak, że jeden dzień (bo tyle go masz) to za mało, żeby móc coś więcej na ten temat powiedzieć. Do weterynarza możesz wybrać się tak czy siak - na pewno to nie zaszkodzi. Dobrze byłoby jednak gdyby znał się on na gadach. Może trzeba będzie żółwia odrobaczyć - wiele z nich ma bowiem mnóstwo pasożytów.

Jak dasz radę to wstaw fotki żółwia.
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline glossopteris

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 07.02.2010, 22:25:20 pm »
Dzieki za odpowiedz. Dam mu jutro swieze oregano i bazylje. Ten pokarm to Exo terra tortoise (adult). Fotki wysle za 10min. Lampa grzejna swieci nie mocno ale na czerwono.
Nie bede mu juz dawac tego pokarmu, dam mu swieza oregano i bazylje jutro. A jezeli wylacze ta lampe grzejna to nie bedzie mu zimno?
A co do tego veterynaza to to jest herpetelog, i cala poradnia jest dla gadow i plazow.
Ciezko w norwegii kupic sprzet dla zolwia bo gady i plazy sa nielgalne, ja mam pozwolenie bo mam mocna allergie na sierc zwiezat. Jezdze do Szweci po sprzet.

Dzieki Bernard
Bernard

Offline sola

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07.02.2010, 22:31:41 pm »
Musisz sprawdzić jaka temperatura utrzymuje się w nocy jeśli żółwia nie dogrzewasz. Spadek temperatury w nocy jest rzeczą normalną w naturalnych warunkach, więc nie powinno być żółwiowi za zimno.

Offline witia

• Moderator
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 07.02.2010, 22:32:30 pm »
Nie bede mu juz dawac tego pokarmu

Chyba tak będzie lepiej, bo coś czuję, że jednak nie jest on żółwiowi do końca przyjazny...

A jezeli wylacze ta lampe grzejna to nie bedzie mu zimno?

Tego to nie wiem, musiałbyś zmierzyć temperaturę w nocy, a ta w terrarium jest też zależna od tego jak ciepło masz w domu. Gdyby się jednak okazało, że żółw będzie miał za zimno to zawsze możesz dokupić promiennik ciepła, taki który nie wytwarza światła w ogóle (ani jasnego, ani czerwonego) np. firmy Exo Terra  http://images.google.de/images?hl=de&um=1&sa=1&q=heizstrahler+exo+terra&aq=f&oq=&start=0 albo firmy JBL http://images.google.de/images?hl=de&um=1&sa=1&q=heizstrahler+jbl&aq=f&oq=&start=0
« Ostatnia zmiana: 07.02.2010, 22:34:24 pm wysłana przez witia »
Pozdrowienia, Wojtek

Offline glossopteris

• *
« Odpowiedź #8 dnia: 07.02.2010, 22:48:49 pm »
Jak wylozyc zdiecia? :o. W domu mam 23 stopni teraz, i mamy cieply piec ^-^ Wiec chyba wylacze lampe. Zdieca wyloze za pare minut (poczekajcie, bede czekal na odpowiec).

Bernard
Bernard

Offline anna-daria

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 10
  • Geochelone pardalis
« Odpowiedź #9 dnia: 07.02.2010, 22:50:27 pm »
przy wysyłaniu odpowiedzi masz "opcje dodatkowe" tam trzeba kliknąć i wybrać "załącz"
Stefanka

Offline sola

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 07.02.2010, 22:50:37 pm »
23 stopnie w zupełności wystarczą w ciągu nocy, także problem dogrzewania masz z głowy

Offline glossopteris

• *
« Odpowiedź #11 dnia: 07.02.2010, 22:58:53 pm »
Mam zdjecia. Bez fleszu i z fleszem.
Ostatnie zdiecia to zdiecia z pomieszczenia gdzie bedzie terrarium (terrarium bedzie zajmowac cale miejsce).
wysle jedno i jedno zdiecie bo nie wiem jak wysylac wiecej na raz.

Dodano 07.02.2010, 23:07:37 pm
a to jest miejsce gdzie bedzie duze terra....

Dodano 07.02.2010, 23:09:26 pm
cale miejsce ktore widac na zdjeciu bedzie terrarium...
« Ostatnia zmiana: 07.02.2010, 23:23:57 pm wysłana przez witia »
Bernard

Offline glossopteris

• *
« Odpowiedź #12 dnia: 07.02.2010, 23:00:33 pm »
zdjecia
Bernard

Offline rainok

• Reputacja: 17
  • 2x Żółw stepowy
« Odpowiedź #13 dnia: 07.02.2010, 23:23:36 pm »
Fajnie ale dla czego masz czerwoną lampke ?

Offline witia

• Moderator
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 07.02.2010, 23:34:53 pm »
... więc tak jak mówiłem, te żarówki, które wytwarzają czerwone światło (Heat Glo) zastąpiłbym  zwykłymi promiennikami ciepła - jeśli to oczywiście konieczne, bo widzę, że dużo masz tych żarówek i nie wiem czy żółw nie ma tam czasem w środku za gorąco?! Jak na mój gust to na dzień wystarczy UV-ka Repti Glo i Sun Glo (światło i ciepło), a co do nocy to musisz sprawdzić jaka panuje w terrarium temperatura.

... i dobrze byłoby gdyby UV-ka i Sun Glo świeciły równocześnie, bo z tego co widzę to masz zainstalowaną w terra tylko jedną lampę, więc podejrzewam, że zmieniasz żarówki na przemian co jakiś czas?!
« Ostatnia zmiana: 07.02.2010, 23:37:25 pm wysłana przez witia »
Pozdrowienia, Wojtek