Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 16.06.2025, 23:13:36 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Mój żółw nie chce jeść, choć ma wszystko czego potrzeba  (Przeczytany 31673 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Basia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 37
Odp: Mój żółw nie chce jeść, choć ma wszystko czego potrzeba
« Odpowiedź #30 dnia: 10.02.2010, 09:55:32 am »
Coś mi się zdaje, że jak na takie warunki termiczne to on mało je. No, nic mu przez to nie będzie, ale chyba tę bazylię to bym mu na coś zamieniła  :)

Kiedyś, jak dawno temu byłam w Norwegii to w sklepach nic zielonego nie było, i jeden ogórek starczał dla rodziny na tydzień, ale pewnie czasy zrobiły swoje i teraz wszystko jest dla przeróżnych emigrantów,  to może spytaj go o chęć na coś innego. :)

Offline Alicja

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 9
  • żółw stepowy-Piękna
« Odpowiedź #31 dnia: 10.02.2010, 16:44:03 pm »
Basia ma fajne poczucie humoru :) Jak bazylię zjadł,to jest albo głodny , albo nauczony,co byłoby bardzo pozytywne dla Niego.Mój bazylię zadreptał. Zanim zasadzisz i coś Ci urośnie żółw powinien coś jednak jeść. Jak już Go weterynarz dzisiaj wybada i stwierdzi,że jest  ok. To zabierz się do czytania co można podawać jeść. Ja wciąż noszę kartkę w portfelu,żeby jak coś się nadarzy to wiedzieć czy to można podawać. Bo na początku jest mętlik od nawału informacji.
Pozdrowienia
Alicja

Offline glossopteris

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
  • zolw grecki (testudo hermanni)
« Odpowiedź #32 dnia: 10.02.2010, 18:57:54 pm »
Dzisiaj bylem u weterynarza. Sprawdzil kupke zolwia, i zobaczyl w microskopie 2 ameby :o... dal mi lekarstwa, i powiedzial ze nie ma problemu, jak mu co dziennie dam 0,9ml tego lekarstwa rospuszczonego w wodzie przez tydzien to powinien byc zdrowy. A reszta to ok, stwierdzil ze jest w swietnym stanie i ze rosne powoli, i powiedzial ze to tez dobrze, bo wtedy wszystko jest ok.. ;)
Jakie inne rosliny (ktore moge znalesc w supermarketcie, lub w kwiaciarni, a nie wysiac) moge mu dac? Kupilem dzisiaj duza paczke suchego mleczu... sprawdze czy bedzie to lubil. Bazylje lubi bardzo.. je ze 3-5 srednich listkow co dziennie ^-^
Ma 16 cm nad skorupa, to znaczy ze skorupa nie ma 16cm dlugosci tylko wzdluz wypuklej czesci ma 16cm. Mam zdjecje jak go kompalem...
Warzywa to sa, i wszystko jest w Norwegii ;) Basiu, a kiedy bylas w Norwegii? Ceny roznia sie wielce od polski, ale skoro ja tu mieszkam od urodzenia, i mam tu polowe rodziny, to oni placa za wszystko... :P Lampa grzejna sun glo kosztuje 300kr= 150zl :)
Czy ktos z was zna jakis dobry sklep internetowy gdzie moge kupic tani porcelanowy emiter ciepla?

Dzieki za odpowiedzi

Dodano 10.02.2010, 19:27:51 pm
Zdjecja zolwika.
Czy ten promiennik ciepla może być? : http://www.zooplus.pl/shop/gady/technika_terrarium/ogrzewanie_terrarium/promiennik/61969#more .. to ten 100w za 95zł.
Zdjecja zolwia kiedy był kąpany

« Ostatnia zmiana: 10.02.2010, 19:27:52 pm wysłana przez glossopteris »
Bernard

Offline Alicja

• *
  • żółw stepowy-Piękna
« Odpowiedź #33 dnia: 10.02.2010, 19:39:31 pm »
Bazylia świetnie,suszone mniszki świetnie.A w marketach o dobrych ,zdrowych rzeczach to u nas tak trochę pomarzyć można ;)
Świetnie,że jest zdrowy. W dziale Żywienie znajdziesz nazwy dobrych roślinek.Jak susz zacznie jeść to jeszcze lepiej.W moim mieście mówią,że za małe zainteresowanie jest żółwiami -to i mały wybór smakołyków.Może tam będziesz miał lepiej z wyborem.
Alicja

Offline glossopteris

• *
« Odpowiedź #34 dnia: 10.02.2010, 19:44:42 pm »
Dzieki za odpowiedz.
Dzieki za informacje o tym dziale "zywiene", znajde jeszcze cos tam :)
Bernard

Offline Jakub

• Reputacja: 23
  • Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
« Odpowiedź #35 dnia: 10.02.2010, 19:45:39 pm »
bardzo ładny żółwik wysklepiony pancerz ciekawie wybarwiony możesz kupić hibiskusa eszewerię kalanchoe opuncję i inne sukulenty bazylię i inne przyprawy w doniczkach aloes rukolę sałatę ale tylko rzymską cykorię trzykrotkę
Pozdrawiam Jakub

Offline Alicja

• *
  • żółw stepowy-Piękna
« Odpowiedź #36 dnia: 10.02.2010, 20:05:38 pm »
Też mi się bardzo podoba.Zresztą chciałam takiego i zamówiłam,ale nie było i nie było.
Niech się dobrze chowa.
Pozdrawiam
Alicja

Offline witia

• Moderator
  • *
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #37 dnia: 10.02.2010, 20:13:20 pm »
Hej, dobrze, że wizytę u weterynarza masz już za sobą i dobrze, że się w ogóle do niego wybrałeś bo teraz sam widzisz co tam u żółwia czasami może siedzieć w środku. Miejmy nadzieję, że te leki pomogą... Twój żółw jest na prawdę bardzo ładnym i przede wszystkim zadbanym okazem - co się w sumie rzadko zdarza kupując już takiego podrośniętego gdzieś w sklepie zoologiczym.

Promiennik ciepła - do którego zamieściłeś link - może być jak najbardziej. Musisz tylko teraz przemyśleć o jakiej ma być on mocy, ale słabszego niż 60 W raczej bym nie brał...

A jeśli chodzi o jedzenie dla żółwia - to tak jak napisała alcia - w dziale Żywienie (na stronie głównej) jest szczegółowo wszystko rozpisane. Do większości roślin zamieszczone są nawet zdjęcia. 
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline glossopteris

• *
« Odpowiedź #38 dnia: 10.02.2010, 21:18:17 pm »
Już się oswoił, i nie chowa się w skorupce jak się do niego zbliżam. Wypił lekarstwo wiec chyba będzie lepiej...
Czy mogę mu dać bratki? Liscie czy kwiat?
Teraz się zmeczyl i poszedł spać...
A ten emiter Ciepła może być? : http://www.zoologiczny.sklep.pl/Zoo_Med_Repticare_Ceramic_Heat_Emitters_Emiter_Ceramiczny_100W__27_62_351___5910

« Ostatnia zmiana: 10.02.2010, 21:20:30 pm wysłana przez glossopteris »
Bernard

Offline witia

• Moderator
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 10.02.2010, 21:53:41 pm »
No to fajnie, że żółw się już u Ciebie zadomowił. Dobrze też, że wypił lekarstwo :) Jeśli chodzi o bratka (fiołek ogrodowy) to możesz go spokojnie żółwiowi podawać - ważne jednak żeby nie był on nawożony, bo inaczej żółw może dostać biegunki lub zatrucia. A podawać możesz zarówno liście, jak i kwiaty.

Jeśli chodzi o ten promiennik ciepła firmy ZooMed to też może być, podobnie jak ten wcześniejszy. Pytanie jednak czy planujesz zbudować terrarium od góry otwarte czy raczej zamknięte?! Promienniki te zdają bowiem lepiej egzamin w terrariach zamkniętych (wtedy nie ucieka ciepło),a z drugiej strony dla żółwia lądowego zaleca się raczej terraria od góry otwarte.  
Pozdrowienia, Wojtek

Offline glossopteris

• *
« Odpowiedź #40 dnia: 10.02.2010, 22:34:45 pm »
Chce zbudowac terrarium otwarte. Czy to znaczy ze mam nie kupowac tego do otwartego terrarium?

Bernard

Offline witia

• Moderator
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 10.02.2010, 23:07:21 pm »
Możesz kupić jak najbardziej, tylko przy otwartym terrarium całe ciepło będzie Ci raczej z tego promiennika niestety uciekało. Promienniki ceramiczne mają bowiem to do siebie, że wytwarzają ciepło raczej wokół siebie (ogrzewając tym samym powietrze), natomiast żarówki wytwarzają światło i ciepło również punktowe - dzięki czemu promienie docierają do podłoża. Dlatego właśnie chciałem wiedzieć, jakie będzie to terrarium... Chyba, że zbudowałbyś terrarium z jakąś przykrywką (klapą) - mógłbyś ją ewentualnie na noc zamykać i dogrzewać żółwia tym promiennikiem ceramicznym?! Jednak ja proponuję, żebyś się co do tego promiennika jeszcze wstrzymał. Być może okaże się że same żarówki w nowym terrarium też Ci wystarczą, a jeśli nie, to promiennik (lub jakąś żarówkę grzewczą) zawsze możesz dodatkowo dokupić.
Pozdrowienia, Wojtek

Offline glossopteris

• *
« Odpowiedź #42 dnia: 11.02.2010, 18:18:52 pm »
Tak, chyba poczekam...
Terra bedzie przykrywane naca, ale w ciagu dnia nie bedzie przykryte....

Bernard

Offline glossopteris

• *
« Odpowiedź #43 dnia: 15.02.2010, 20:12:39 pm »
Moja mama sie denerwuje bo zolw nie wyproznil sie ::). Ostatnio znalezlismy kupe w czwartek po kapieli i od tego czasu nie widzielismy ze robil kupe. Czy to normalne? Je bazylje, cykorie i oregano. On dostaje lekarstwa, ma ameby, wiec podajemy mu lek spartrix i humatrix, w malych dawkach, tak jak weterynarz powiedzial nam ze mamy mu podawac. Czy to normalne ze sie nie wyproznia? Jutro wykapie go, i zobaczymy.  :)

Bernard
Bernard

Offline witia

• Moderator
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 15.02.2010, 22:41:39 pm »
A może się wypróżnił, tylko gdzieś przeoczyliście kupkę? Układ trawienny żółwi działa - w porównaniu z naszym ludzkim - w bardzo zwolnionym tempie, także zawsze u nich trwa, nim wszystko się przetrawi i zostanie wydalone. Moim zdaniem nie ma jeszcze powodów do niepokoju - w końcu od czwartku minęły dopiero 4 dni. Myślę, że niebawem żółw coś wydali...
Pozdrowienia, Wojtek