Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 19.06.2025, 16:35:48 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Prośba o ocenę żółwia  (Przeczytany 7069 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dexter82

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Prośba o ocenę żółwia
« dnia: 10.09.2013, 09:42:09 am »
NA początku chciałbym się przywitać.

Kilka dni temu synek dostał od wujka na urodziny żółwia. Zawsze o nim marzył. Został zakupiony bez żadnych dokumentów. Razem z żoną czytamy na ten temat na forach. Już wiemy, że dokumenty cites są potrzebne do rejestracji. No ale Free ( od Freedom - tak nazwał go syn) tych dokumentów nie ma i basta. A zresztą już nas chyba troszkę "kupił" :) . Suma sumarum żółwik zostaje z nami!!!
Jako że dokumentów brak to w zasadzie mało o nim wiemy. Żółw stepowy - tak powiedział sprzedawca (ja zastanawiam się nad grekiem). Proszę wprawionych użytkowników forum o ocenę gatunku, o ile to możliwe wieku i płci gada.  Wymiar skorupy od spodu 7,5x6 cm (górna skorupa wydaje nam się jakaś taka podniszczona - ale twarda)
Maluszka dostaliśmy w mini akwarium 40x40x20 cm wypełnionym trocinami. Do czasu zbudowania terarium (myślę o wym. 100x50x40) musi w nim pozostać. Trociny żonka wymieniła na podłoże bukowe i taką ściółkę kokosową. Zrobiliśmy skrytkę z doniczki, podstawek z wodą. Troszkę sianka. Zainstalowałem żarówkę lustrzankę 40w. W naszym mieście brak żarówek uvb wiec musi dojść z allegro.
Free karmimy tylko zieleninką z trawnika i łączki. Wydaje mi się że z apetytem jest ok. Dostaje jedzonko 2x dziennie. Chętnie zjada. Żółwik jest raczej średnio aktywny (porusza sie ok. 3-4 godz na dobę - resztę czasu leży lub śpi - czy to normalne?).

Proszę o ocenę i sugestie co do prowadzenia zwierzaka.
Jak ma zostać z nami to trzeba o niego zadbać :)

Offline Tomasz!

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
Odp: Prośba o ocenę żółwia
« Odpowiedź #1 dnia: 10.09.2013, 10:16:24 am »
Witajcie na forum,

Moim zdaniem macie bardzo ładnego żółwia!

Jest to żółw grecki i sądzę, że to samiczka.

Wygląd żółwia nie budzi mojego niepokoju, więc prawdopodobnie jest ok.
Może warto by było zbadać u weterynarza kał, aby upewnić się, że żółw nie ma robaków.

Rady dotyczące urządzenia terrarium, wybiegu zewnętrznego i zimowania są na forum.
W razie wątpliwości śmiało pytajcie! :)

Pozdrawiam,

Offline ןคภ ๒z

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #2 dnia: 10.09.2013, 10:27:31 am »
Witajcie! ;D
To piękny żółwik grecki. :) Nie wiem jakim trzeba być hodowcą, aby powiedzieć, że to step. :( Musicie udać się do weterynarza i przepadać kał, może mieć pasożyty. Ja w tym roku bym go nie zimował. Musicie zrobić mu duży wybieg zewnętrzny. Może być na wiosnę. Teraz trzeba nasuszyć mu roślin na zimę. :) Tutaj spis roślin jadalnych i niejadalnych: http://www.thetortoisetable.org.uk/site/tortoise_home_1.asp
A tu forumowy: http://www.zolw.info/hodowla/zywienie/rosliny-polne-dla-zolwi
Żółwik powinien mieć zupełnie inne podłożę. To nie trzyma wilgotności, a powinna być około 60-70% (zaopatrzcie się w termometr i higrometr). Polecam ziemię ogrodową, z domieszką gliny wiążącej (wędkarskiej) + darń i dużo przeszkód. Terrarium powinno być bardziej kwadratowe np: 100x80x40 z jakiejś płyty meblowej lub OSB. Żółwika nie wolno za często dotykać (bo piszecie, że to prezent dla synka). ;) Lampka grzewcza jest ok. Na UVB możecie zastosować świetlówkę firmy ReptiGlo najlepsza dla greka to 10.0.
Płci nie da się jeszcze zidentyfikować, bo żółwik jest za mały. Ale myślę, że to samiczka. ;D
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline Lulka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #3 dnia: 10.09.2013, 10:44:43 am »
Witaj na forum!
Żółwik fantastyczny. Niestety do wymiany podłoże. Drewienka bukowe, ściółka kokosowa oraz siano nadaje się do wywalenia. Podejrzewam, że pan ze sklepu wepchnął wam to badziewie? Drewienka pleśnieją, torf kokosowy pyli, sianko może uszkodzić bądź podrażnić wrażliwe oko naszego przyjaciela.
Terrarium powinno być podzielone na dwie części: wilgotną i suchą. Twój żółw sam wybierze, w której części będzie częściej przebywał.
W strefie wilgotnej umieść ziemię, najlepsza jest taka z ogrodu, możesz na część powierzchni wkopać darń. To najlepsze podłoże dla żółwia. Temperatura w części wilgotnej powinna oscylować w granicach 24 stopnie, natomiast wilgotność 50/60 %
W części suchej mogą zostać drewienka bukowe, natomiast forumowicze nie polecają ich ze względu na to, że pleśnieją. Ja mam drewienka jodłowe, zamówione na stronie internetowej i jestem z nich bardzo zadowolona.
http://www.zoofaktor.pl/gady/repti-bark-4-4l-podloze-z-kory-jodlowej-zoomed-337.html
Są stosunkowo miękkie dla żółwika i bardziej wytrzymałe na wilgoć. W części suchej możesz położyć kilka kamieni, w tym jeden duży do wygrzewania się pod lampą grzewczą. Żółwie bardzo często korzystają z takiej opcji. Ja pomiędzy kamienie włożyłam basenik. Zapobiega to brudzeniu wody, ale to taki mój pomysł - zapewniam, że każdy ma inny  :P W części suchej temperatura pod lampą powinna wynosić około 32 stopni, wilgotność wiadomo, że będzie tutaj spadać  :( dlatego dobrym pomysłem jest podlewanie bądź zraszanie kamieni wodą.
Lampa grzewcza (ja mam taką, chwalę ją sobie): http://www.zoofaktor.pl/gady/swiatlo-ogrzewanie-terrarium/heat-spot-pro-35w-zarowka-grzewcza-halogenowa-trixie-tx-76012.html
UVB: http://www.darewit.pl/sklep/index.php?p102,swietlowka-repti-glo-10-0-moc-26w-zarowka-kompaktowa-dla-gadow-pustynnych
Lampy muszą być umieszczone na odpowiedniej wysokości, żeby nie wyrządzić krzywdy żółwikowi.
Możesz też zajrzeć do mnie i zaczerpnąć pomysły. Zapraszam do wątku: http://forum.zolw.info/zolwie-lamparcie/zolw-lamparci-5299/405/
Powodzenia  :)

Dodano 10.09.2013, 10:48:36 am
Genialne jak dla mnie jest terra Jana, ale to już wyższa szkoła jazdy:
http://forum.zolw.info/zolwie-greckie/moje-greki-stefan-i-daisy/
« Ostatnia zmiana: 10.09.2013, 10:48:36 am wysłana przez Lulka »

Offline Minka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
« Odpowiedź #4 dnia: 10.09.2013, 11:16:00 am »
co do grzewczej starczy zwykła lustrzanka ze sklepu elektrycznego za pare złotych. Ja za moja chyba ze 3 zł dałam a drugi sezon terraryjny mi świeci. moc dobierz do wysokości na której będzie i wielkości terra.. Musi byc pod nią ok 35 stopni.  ja mam taka małą nie wiem nawet ile wat bo się świeci i nie mogę sprawdzić.
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline dexter82

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 10.09.2013, 11:23:15 am »
A co z tym wiekiem żółwia? Da rade choć w przybliżeniu to określić?

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #6 dnia: 10.09.2013, 11:55:38 am »
Będzie miał kilka lat, może z 5 ?
Nie dość że zakupiony nielegalnie - bo bez papierów, to jeszcze jako inny gatunek. Był kupiony w sklepie? Od "hodowcy"? Warto gdzieś zgłosić tą osobę żeby już więcej kasy nie zbierała na nielegalnych interesach przez co mogą cierpieć gadzinki.
Powodzenia z maluchem :)

Offline oliwka660

• *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #7 dnia: 10.09.2013, 13:54:14 pm »
Bardzo ładna greczynka.. :)
Myślę że ma jakieś 5-6  lat.
Co do wystroju terro. Podłoże wygląda na suche, ja, zastosowałabym ziemię z gliną i darń. Ważna jest w właśnie wilgotność! :)
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline ןคภ ๒z

• *
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #8 dnia: 10.09.2013, 14:58:05 pm »
Dziewczyny..... ::)
Moim zdaniem ma najwyżej 3 latka. ;) :P
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline oliwka660

• *
« Odpowiedź #9 dnia: 10.09.2013, 15:58:02 pm »
4-5 :)
Plastron ma 6 cm także 3 latka to troszkę za mało według mnie.  <angel>

Offline ןคภ ๒z

• *
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #10 dnia: 10.09.2013, 16:17:17 pm »
Mój grek ma 2 latka, i ma prawie 10 cm. <angel>
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline dexter82

• *
« Odpowiedź #11 dnia: 10.09.2013, 16:29:01 pm »
Dzięki wszystkim za zainteresowanie.
Jeszcze spytam czy to normalne że żółwik przesypia prawie cały dzień? Chociaż wydaje mi się, że jak już nie śpi, to jest bardziej aktywny niż jeszcze parę dni temu. Może dostał troszkę po "tyłku" w sklepie. Jak długo powinien spać?

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #12 dnia: 10.09.2013, 16:46:27 pm »
Młode żółwie prowadzą bardziej skryty tryb życia, więcej śpią, on dodatkowo jest po przeprowadzce z którą wiąże się stres, możliwe że wcześniej nie miał dość dobrych warunków i jest osłabiony / ma jakieś niedobory. Póki co się nie przejmuj, daj mu w spokoju dochodzić do siebie :) na wiosne będzie brykał, zobaczysz :)

Offline oliwka660

• *
« Odpowiedź #13 dnia: 10.09.2013, 16:58:24 pm »
Musi się zaaklimatyzować, dajmy mu czasu.. :)
+ Tak jak mówi Viktoria młode żółwie prowadzą skrytszy tryb życia.

Wiem na własnym przykładzie Mam 2-3 małą stepóweczkę która znacznie więcej śpi niż jej 11- letnia towarzyszka.

Offline ןคภ ๒z

• *
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #14 dnia: 10.09.2013, 17:40:43 pm »
Moja większa greczynka też śpi dużo krócej od Stefka. :)
Pozdrawiam ןคภ ๒z