Witam serdecznie wszystkich forumowiczów mam pytanie małe zacząć chcę przygodę z żółwikiem lądowym
Powiedzcie mi państwo w jakich cenach są takie zółwie i rasy czy można tak nazwać
naprawdę mam mało czasu teraz żeby pocztyać to forum ale jak znajdę czas na pewno to zrobię
Jakie kupić terrarium i oświetlenie i co do terrarium
Czym żółwik się żywi i czy jest możliwość rozmnorzenia
Mam małe dziecko i praca wiec czas nogli ale chciałbym mieć żółwika bo myślę że żółwik jest bardzo fajnym zwierzątkiem i czy da się go oswoić
Proszę o wasze porady
Z góry dziękuję
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Ceny żółwi zaczynają się od kilkuset złotych, są to drogie zwierzaki- w kupnie jak i utrzymaniu.
Szczerze mówiąc przy małej ilości czasu i dziecku, żółw to raczej słaby pomysł.

Zaczynając od tego, że terrarium nie można kupić w zoologicznym, wbrew temu co można usłyszeć w sieci. Potrzeba więc czasu i wiedzy by zbudować z drewna odpowiednie pomieszczenie dla żółwia. Gotowe, kupne terraria nie spełniają wymagań żółwia i zwierzak nie będzie w czymś takim szczęśliwy. Jeśli chodzi o oświetlenie to zależne jest ono od gatunku żółwia, którym jesteś zainteresowany. Potrzeba będzie więc sporo wiedzy i czasu spędzonego na czytaniu o konkretnym gatunku i stworzeniu mu godnych warunków. Ogromnym utrudnieniem jest to, że tak jak napisałem wyżej- terrarium trzeba zrobić samemu.
Jak chcesz mieć frajdę z mnożenia żółwi to ostrzegam- to cholernie ciężkie i zasadniczo mało spektakularne.

Nie wiem w jakim wieku masz dziecko, nie oceniam tego, że żółw ma być dla dziecka. Chciałbym tylko żebyś miał świadomość, że żółw dla dziecka to chyba jeden z najbardziej irracjonalnych pomysłów. Zdrowe psychicznie dziecko znudzi się żółwiem po tygodniu, niestety. Nie będę czarował i wypisywał jakie to są cudowne, interesujące i łatwe w opiece zwierzaki. Tak nie jest, w gruncie rzeczy żółw do najciekawszych gadów nie należy i jeżeli nie jesteś szalonym pasjonatom to zwyczajnie bardzo się zawiedziesz.
Również karmienie to spory kłopot i dodatkowa robota dla opiekuna. Nie możesz kupić gotowej karmy w sklepie, czy pokroić warzywa lub sałatę- te pokarmy są zakazane. Codziennie trzeba wyruszać w czyste okolice i zbierać samodzielnie jadalne zioła i chwasty. To z kolei głębszy temat, bo trzeba zwyczajnie się tego nauczyć na pamięć jak słówek z jęz. obcych. Nie możesz przecież dawać żółwiowi ciągle mlecza i koniczyny- optimum to ok 20-30 różnych gatunków roślin polnych dziennie. Sama nauka zielarstwa to czasochłonna zabawa, ale nazwy roślin to nie wszystko. Trzeba jeszcze znać właściwości i składy tych roślin, chociaż pobieżnie.

Nie zniechęcam, naprawdę to zwierze wbrew pozorom należy to bardzo trudnych w opiece i przykro mi, ale też bardzo nudnych dla przeciętnej osoby.