Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 19.06.2025, 22:26:56 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Prośba o pomoc  (Przeczytany 7164 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maniek2406

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Prośba o pomoc
« dnia: 07.11.2015, 12:01:48 pm »
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów mam pytanie małe zacząć chcę przygodę z żółwikiem lądowym
Powiedzcie mi państwo w jakich cenach są takie zółwie i rasy czy można tak nazwać
naprawdę mam mało czasu teraz żeby pocztyać to forum ale jak znajdę czas na pewno to zrobię
Jakie kupić terrarium i oświetlenie i co do terrarium
Czym żółwik się żywi i czy jest możliwość rozmnorzenia 
Mam małe dziecko i praca wiec czas nogli  ale chciałbym mieć żółwika bo myślę że żółwik jest bardzo fajnym zwierzątkiem i czy da się go oswoić

Proszę o wasze porady
Z góry dziękuję
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Offline doru

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 52
Odp: Prośba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 07.11.2015, 13:05:27 pm »
Jak nie masz czasu czytać to nie bierz się za żółwia. Tyle mogę doradzić.

Offline Maniek2406

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 07.11.2015, 14:49:34 pm »
Oczywiscie że będę czytał ale chciałbym jakiś porad jak urzadzic terrarium itd co potrzeba jakie jedzenie witaminy

Dodano 07.11.2015, 14:50:26 pm
Oczywiscie że będę czytał ale chciałbym jakiś porad jak urzadzic terrarium itd co potrzeba jakie jedzenie witaminy

Offline doru

« Odpowiedź #3 dnia: 07.11.2015, 18:06:37 pm »
No przepraszam, ale to są absolutne podstawy... musisz sam poczytać jakie wymagania ma każdy gatunek i zdecydować czy podołasz, nikt za Ciebie nie wybierze.

Offline miliko88

• *
« Odpowiedź #4 dnia: 07.11.2015, 20:50:38 pm »
Ja stanowczo odradzam. Najpierw wiedza, czas i odpowiedzialność. Póki co niczego takiego nie dostrzegłem.

Offline veltaxio

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #5 dnia: 08.11.2015, 12:10:50 pm »
wszystko jest na forum, poszukaj i zrob notatki potem tu wroc z przemysleniami.

masz dziecko, zolw nienadaje sie na zwierzatko dla dziecka, dziecko nie powinno brac zolwia na rece, nie wolno zolwia wyciagac z terrarium za czesto.. zolw nie moze chodzic po podlodze.

proponuje staromodnego chomika lub krolika.

Offline doru

« Odpowiedź #6 dnia: 08.11.2015, 12:54:17 pm »
Dla dziecka nie nadaje sie ŻADNE zwierzę. Dziecko tylko obserwuje i, jeśli jest w stanie, pomaga, ale nigdy nie można stwierdzić że zwierzątko jest dla dziecka.

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #7 dnia: 09.11.2015, 10:12:48 am »
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów mam pytanie małe zacząć chcę przygodę z żółwikiem lądowym
Powiedzcie mi państwo w jakich cenach są takie zółwie i rasy czy można tak nazwać
naprawdę mam mało czasu teraz żeby pocztyać to forum ale jak znajdę czas na pewno to zrobię
Jakie kupić terrarium i oświetlenie i co do terrarium
Czym żółwik się żywi i czy jest możliwość rozmnorzenia 
Mam małe dziecko i praca wiec czas nogli  ale chciałbym mieć żółwika bo myślę że żółwik jest bardzo fajnym zwierzątkiem i czy da się go oswoić

Proszę o wasze porady
Z góry dziękuję
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Ceny żółwi zaczynają się od kilkuset złotych, są to drogie zwierzaki- w kupnie jak i utrzymaniu.
Szczerze mówiąc przy małej ilości czasu i dziecku, żółw to raczej słaby pomysł. ;)
Zaczynając od tego, że terrarium nie można kupić w zoologicznym, wbrew temu co można usłyszeć w sieci. Potrzeba więc czasu i wiedzy by zbudować z drewna odpowiednie pomieszczenie dla żółwia. Gotowe, kupne terraria nie spełniają wymagań żółwia i zwierzak nie będzie w czymś takim szczęśliwy. Jeśli chodzi o oświetlenie to zależne jest ono od gatunku żółwia, którym jesteś zainteresowany. Potrzeba będzie więc sporo wiedzy i czasu spędzonego na czytaniu o konkretnym gatunku i stworzeniu mu godnych warunków. Ogromnym utrudnieniem jest to, że tak jak napisałem wyżej- terrarium trzeba zrobić samemu.
Jak chcesz mieć frajdę z mnożenia żółwi to ostrzegam- to cholernie ciężkie i zasadniczo mało spektakularne. ;)

Nie wiem w jakim wieku masz dziecko, nie oceniam tego, że żółw ma być dla dziecka. Chciałbym tylko żebyś miał świadomość, że żółw dla dziecka to chyba jeden z najbardziej irracjonalnych pomysłów. Zdrowe psychicznie dziecko znudzi się żółwiem po tygodniu, niestety. Nie będę czarował i wypisywał jakie to są cudowne, interesujące i łatwe w opiece zwierzaki. Tak nie jest, w gruncie rzeczy żółw do najciekawszych gadów nie należy i jeżeli nie jesteś szalonym pasjonatom to zwyczajnie bardzo się zawiedziesz.
Również karmienie to spory kłopot i dodatkowa robota dla opiekuna. Nie możesz kupić gotowej karmy w sklepie, czy pokroić warzywa lub sałatę- te pokarmy są zakazane. Codziennie trzeba wyruszać w czyste okolice i zbierać samodzielnie jadalne zioła i chwasty. To z kolei głębszy temat, bo trzeba zwyczajnie się tego nauczyć na pamięć jak słówek z jęz. obcych. Nie możesz przecież dawać żółwiowi ciągle mlecza i koniczyny- optimum to ok 20-30 różnych gatunków roślin polnych dziennie. Sama nauka zielarstwa to czasochłonna zabawa, ale nazwy roślin to nie wszystko. Trzeba jeszcze znać właściwości i składy tych roślin, chociaż pobieżnie. ;)

Nie zniechęcam, naprawdę to zwierze wbrew pozorom należy to bardzo trudnych w opiece i przykro mi, ale też bardzo nudnych dla przeciętnej osoby.
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)