Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 13.06.2025, 10:02:06 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Prośba o pomoc Lanselotowi  (Przeczytany 9292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Slonecznikov

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Prośba o pomoc Lanselotowi
« dnia: 06.04.2014, 16:48:02 pm »
Witam wszystkich :) Mam mojego żółwia od 12 lat i no cóż... nie zajmowałam się nim dobrze. Dostałam go kiedy byłam mała i myślałam, że moi rodzice wiedzą jak się nim zająć, ale jednak nie :P Lanselot do tej pory mieszkał cały czas w trocinach i był wypuszczany na podłogę "żeby sobie pochodził". Jego dieta składała się z arbuza, gruszki i sałaty, w lecie dostawał też mlecze. Nigdy nie zimował, czasami tylko w zimie usypiał na jakieś 2 tygodnie i się nie budził. Parę miesięcy temu zachorował i wyrosła mu jakaś zmiana w dziobie tak, że nie mógł go otwierać. Weterynarz wyciął ja i przy okazji skrócił trochę dziób, powiedział, że pazury są w porządku. Kazał robić mu zastrzyki i powiedział, że brakuje mu wapnia, więc kazał podawać mu do dzioba strzykawką calcium takie jak dla dzieci, zlecił też kąpiele raz na jakiś czas. Teraz nie wiem czy mu wierzyć do końca, o powiedział, że dobrze go karmię.

Od tamtej pory zaczęłam się nim bardziej interesować, kupiłam mu lampkę z żarówką uvb Repti Glo 5.0 13W. Poczytałam trochę wątków na forum i okazało się, że żarówka, którą Lanselot miał do grzania nie wystarcza, bo temp pod nią nie przekracza nawet 20st. Zamieniłam trociny na ziemię z ogródka i zmieniłam jego dietę, teraz je tylko roszponkę, cykorię, rukolę, mlecze i stokrotki.

Zdaję sobię sprawę, że jeszcze wiele rzeczy trzeba poprawić, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Lanselot mieszka teraz w akwarium o wymiarach 50x50, zamierzam je w najbliższym czasie wymienić na skrzynię z płyt osb, czy wymiary 50x110 wystarczą? jaką żarówkę kupić, żeby temperatura była wystarczająca? ziemia, którą teraz Lanselot ma z akwarium jest bardzo sucha mimo tego, że ją podlewam, jak często trzeba to robić? nie lepiej, żeby miał trawę zamiast gołej ziemi? Martwię się też o jego tylne łapy, teraz tego aż tak nie widać odkąd chodzi po ziemi, ale raczej ciągnie je za sobą zamiast się na nich opierać, czy jest jakiś sposób żeby pomóc mu je wzmocnić? Jak dużo powinien dostawać jedzenia? Za każdym razem, jak daję mu coś do jedzenia to zjada wszystko od razu, nie chciałabym go przekarmić. No i w końcu czy ktoś może polecić weterynarza w Krakowie, który zna się na rzeczy?

Z góry dziękuję za pomoc i w miarę możliwości nie krzyczcie za bardzo :)

Dodano 06.04.2014, 17:20:13 pm
chciałam wrzucić zdjęcia, ale pojawia się komunikat, że mają za duży rozmiar, nie znam się na tym :P pomoże ktoś? :D

Dodano 06.04.2014, 17:38:47 pm
chyba już ogarnęłam :)

Dodano 06.04.2014, 17:42:00 pm
jeszcze 3 inne :)
« Ostatnia zmiana: 06.04.2014, 17:42:01 pm wysłana przez Slonecznikov »

Offline Tomasz-W.

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 2
  • To już 22 lat z żółwiami!!! :)
Odp: Prośba o pomoc Lanselotowi
« Odpowiedź #1 dnia: 06.04.2014, 18:31:55 pm »
Witaj na forum,
Fajnie, że do nas trafiłaś :)
Tak jak zauważyłaś dieta i warunki Twojego żółwia w przeszłości były złe.Dobrze, że zdecydowałaś się na zmiany.

A teraz kilka moich uwag:

- żółw nadal ma zbyt długi dziób,

-akwarium lepiej zmienić na skrzynię z płyty OSB sporych rozmiarów.Skoro jeszcze takiej nie masz to przynajmniej obklej szyby (od zewnątrz) jakimś papierem lub tapetą.Żnie nie widzi szyby, więc próbuje przejść dalej,

-koniecznie pomyśl nad wybiegiem zewnętrznym w ogrodzie lub na balkonie.Kilkumiesięczny byt na takim wybiegi potrafi zdziałać cuda -zwłaszcza u żółwi w takim stanie jak Twój,

-co do wapnia to... ja podaję moim sepię, zmielone skorupki od jajek i muszle morskie,

-podłoże zraszaj wodą, bo wydaje się suche.Poza tym polecam darń, bo trzyma wilgoć,

To tyle w tej chwili.W razie pytań służę radą :)
« Ostatnia zmiana: 06.04.2014, 18:35:36 pm wysłana przez Thomas »

Offline granatnikov

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 06.04.2014, 21:55:44 pm »
Podłoże możesz jeszcze przemieszać z glina wiążąca do kupienia w sklepie wędkarskim. Glina na dłużej zatrzymuje wilgoć w podłożu.

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #3 dnia: 07.04.2014, 11:09:10 am »
Absolutnie nie oddawaj do tego podłoża gliny. Dodanie jej, grozi zrobieniem sztywnego klepiska. DO tego podłoża najlepiej domieszaj zwykłej czarnej ziemi. :)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline Slonecznikov

• *
« Odpowiedź #4 dnia: 07.04.2014, 12:47:05 pm »
tylko że to jest (a przynajmniej była) zwykła czarna ziemia, wykopałam ją z ogródka, ale zrobiła się sucha :P

Dodano 07.04.2014, 12:48:55 pm
i jeśli ktoś może polecić jakiegoś weterynarza w Krakowie to bardzo proszę o kontakt, chciałabym pójść z Lanselotem do specjalisty, który zna się na żółwiach...
« Ostatnia zmiana: 07.04.2014, 12:48:55 pm wysłana przez Slonecznikov »

Offline oliwka660

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #5 dnia: 07.04.2014, 14:08:34 pm »
tylko że to jest (a przynajmniej była) zwykła czarna ziemia, wykopałam ją z ogródka, ale zrobiła się sucha :P

Zraszaj ją 2 razy dziennie, rano i wieczorem i myślę, że problem zniknie. :)

i jeśli ktoś może polecić jakiegoś weterynarza w Krakowie to bardzo proszę o kontakt, chciałabym pójść z Lanselotem do specjalisty, który zna się na żółwiach...

http://forum.zolw.info/weterynarze/spis-weterynarzy/ - spis :)

Super, ze trafiłaś na nasze forum i chcesz pomóc swojemu żółwiowi.  :)
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #6 dnia: 09.04.2014, 22:07:13 pm »
Witaj:) Świetnie, że trafiłaś na forum i już się wzięłaś za poprawę warunków - teraz Lanselotowi będzie już tylko lepiej. :)

Ta ziemia wygląda po prostu na zbryloną i bardzo ścisłą, jakby sama w sobie była już mocno gliniasta. Możesz ją spulchnić przekopując i dodając ziemi ogrodowej na bazie torfu (czarnej, kupnej - tylko tej najtańszej, z jak najmniejszym składem nawozów).

W Krakowie użytkownicy naszego forum oraz tcp polecali lek. wet. Grażynę Dudę-Adamczyk, przyjmuje w Hyraxie. Inni polecani weci m.in. w spisie na tcp --> http://www.terrarium.pl/t/vet (w naszym krakowskich niestety brak).

i zmieniłam jego dietę, teraz je tylko roszponkę, cykorię, rukolę, mlecze i stokrotki.
Lepiej stopniowo odchodź od sklepowych cykorii i rukoli na rzecz polnych zielonek. Więcej przydatnych informacji w spisie na stronie głównej --> http://www.zolw.info/hodowla/zywienie/rosliny-polne-dla-zolwi, dziale na forum --> http://forum.zolw.info/zywienie/ oraz na TTT --> http://www.thetortoisetable.org.uk/site/plants_19.asp.

Lanselot mieszka teraz w akwarium o wymiarach 50x50, zamierzam je w najbliższym czasie wymienić na skrzynię z płyt osb, czy wymiary 50x110 wystarczą?
Przyjmuje się, że minimalne wymiary dla dorosłego osobnika to metr kwadratowy. Jednak priorytetem jest wybieg zewnętrzny, więc to właśnie w jego jak największe wymiary powinnaś celować i inwestować, na terrarium przyjdzie pora dopiero w listopadzie (zimowanie w tym roku na pewno odpada).

jaką żarówkę kupić, żeby temperatura była wystarczająca?
To zależy od temperatur, jakie panują w pomieszczeniu, ale zwykle wystarcza zwykła 40-watowa lustrzanka (zawieszona na ok. 30 cm od podłoża).
Aha, dla stepowych polecamy 10.0 a nie piątkę UVB, do terrarium tych rozmiarów rzeczywiście 13 W lepsza, do większego nadawałaby się raczej 26 W. Ale myślę że teraz nie czas na inwestowanie w świetlówki, a w wybieg.

nie lepiej, żeby miał trawę zamiast gołej ziemi?
Trochę darni na pewno żółwia ucieszy, jednak naturą stepówek jest rycie nor i zakopywanie się w ziemi, powinny więc mieć to umożliwione.

Martwię się też o jego tylne łapy, teraz tego aż tak nie widać odkąd chodzi po ziemi, ale raczej ciągnie je za sobą zamiast się na nich opierać, czy jest jakiś sposób żeby pomóc mu je wzmocnić?
Jeżeli niedowład nóżek spowodowany jest przebywaniem na złym podłożu i niewyćwiczeniem mięśni, całodobowy pobyt na wybiegu w sezonie może nawet w krótkim czasie zdziałać cuda, dowodem jest np. historia Loni --> http://forum.zolw.info/zolwie-greckie/moj-zolwik-3656/msg55029/#msg55029, po miesiącu --> http://forum.zolw.info/zolwie-greckie/moj-zolwik-3656/msg57257/#msg57257.
Sposoby pomocy na niedowład nóżek występujący przy innych schorzeniach był omawiany także w tym wątku --> http://forum.zolw.info/zolwie-stepowe/maja-i-kasia/.

Jak dużo powinien dostawać jedzenia? Za każdym razem, jak daję mu coś do jedzenia to zjada wszystko od razu, nie chciałabym go przekarmić.
Instynkt żółwia każe mu jeść o każdej porze i każde ilości, dlatego dobrym pomysłem (o ile gadzina nie siedzi na wybiegu i sama sobie nie znajduje jedzenia) jest ustalenie jednorazowej porcji zaspokajającej apetyt - czyli nakarmienie do oporu za jednym posiedzeniem przy misce, aż żółw kompletnie straci zainteresowanie jedzeniem - i podawanie potem ilości odrobinę mniejszej. Ja karmię żółwia dwa razy dziennie, rozdzielając taką porcję na dwie.

A tak w ogóle jakich rozmiarów jest żółw? Ma długi ogon, jesteś przekonana, że to samiec? Może pokaż fotki plastronu. :)
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline Slonecznikov

• *
« Odpowiedź #7 dnia: 10.04.2014, 16:20:32 pm »
bardzo dziękuje za szczegółową odpowiedź :) postaram się jak najszybciej zabrać za budowanie wybiegu, do tej pory Lanselot będzie spacerował pod nadzorem w ciepłe dni po wybiegu prowizorycznym.

jeśli chodzi o płeć to hmm... znowu uwierzyłam na słowo moim rodzicom, ale weterynarze nigdy nie sugerowali, że może to być samiczka, ale najlepiej sami oceńcie.

Od razu wyjaśniam kwestię braku fragmentu skorupy koło prawej tylnej nogi. Dawno temu Lanselot spacerował po ogródku i jakimś cudem mojego malutkiemu psu udało się przeskoczyć półtora metrowy płot, za którym znajdował się żółw i niestety zanim się zorientowaliśmy udało mu się trochę podgryźć Lanselota i częściowo oderwać fragment skorupy... Zawieźliśmy go od razu do weterynarza, który operacyjnie usunął tamten fregment. Od tamtej pory nie było problemów jeśli chodzi o tamtą część skorupy, żółw nie miał też innych wypadków.

Nie wiem czy będzie dobrze widać ogon, podkurczył go gdy chciałam zrobić zdjęcie. Ale wydaje mi się długi w stosunku do tych, które widziałam na zdjęciach samiczek na forum :)

Offline Lulka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #8 dnia: 10.04.2014, 18:42:28 pm »
No tak...  Przecież Nic się przecież nie stało. To tylko kawałek skorupy. Mógł przecież zjeść łeb  :o

Offline oppla

• *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #9 dnia: 11.04.2014, 16:22:10 pm »
Lulko, właścicielka żółwia (zauważ - ma 12 lat) moim zdaniem nie bagatelizuje sprawy z psem, nie pisze, że nic się nie stało. Czasem psy gryzą mimo, że robimy wszystko, aby do tego nie dopuścić...  Kiedy przeczytałam Twój post poczułam, jakby powiało nieprzyjemnym chłodem.

Do Slonecznikov - dobrze by było dać żółwikowi basenik z wodą do terarium - to dodatkowo podniesie też wilgotność.
« Ostatnia zmiana: 11.04.2014, 16:26:28 pm wysłana przez oppla »

Offline Tomasz-W.

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 2
  • To już 22 lat z żółwiami!!! :)
« Odpowiedź #10 dnia: 11.04.2014, 20:12:05 pm »
Lulko, właścicielka żółwia (zauważ - ma 12 lat) ....

Oj, pomyłka.Właścicielka żółwia ma go od 12 lat.  ;)

A basenik z wodą rzeczywiście jest wskazany :)

Offline oppla

• *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #11 dnia: 12.04.2014, 21:22:54 pm »
Racja Thomas :)

Offline daga3ka

• *
« Odpowiedź #12 dnia: 12.05.2025, 07:57:14 am »
Czy są tutaj osoby zainteresowane tematem inwestowania na giełdzie Forex? W uniknięciu nieszczerych lub niesatysfakcjonujących ofert z pewnością pomoże Wam polecany broker forex . Zobaczcie sobie na stronę i poznajcie tych najlepszych sprawdzonych i rzetelnych brokerów.