Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 02.05.2025, 05:50:46 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Proszę o opinię  (Przeczytany 15953 razy)

Offline kicia261

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Proszę o opinię
« dnia: 13.03.2011, 11:19:18 am »
Witam! :)

Przedstawiam Wam mojego żółwia stepowego - Filipa - ma 17 lat i do tej pory był hodowany bez lampy UVB. Jedyne ogrzewanie jakie miał to kable grzewcze pod kamieniami i 1-2 godz. dziennie światło żarówki 40W.
Dostałam go 2 dni temu i proszę Was o ocenę zewnętrzną żółwia.
Niepokoją mnie jego tylne łapy i głowa, a mianowicie łapy wg mnie są ułożone bardzo płasko i żółw nie unosi tylnej części skorupy.
Głowa jest jakaś, jakby łuszcząca się i porośnięta nierówno.
Po za tym chciałam zapytać czy przednie łapy są brudne od odchodów czy maja być takie ciemne? No i paznokcie u przednich łap, czy trzeba je przyciąć?

Proszę o opinie i miło mi być wśród Was  :)

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
Odp: Proszę o opinię
« Odpowiedź #1 dnia: 13.03.2011, 11:55:54 am »
Niestety, żółw wygląda tragicznie...  :'( Z tylnymi łapkami nic nie zrobisz- ma zwyrodnienia stawów :( Skorupka jest okropnie zdeformowana, sprawdź koniecznie czy ma miękki pancerz. Opuchnięte oczka wskazują na brak Wit. A, kup w aptece na receptę Wit A+D w kropelkach i dawaj mu 1-2 kropelki dziennie przez 2-3 tygodnie, tylko serio- 1-2 kropelki, nigdy więcej po przesadzisz. Filipek ma przerośnięty dziobek, co sugeruje, że jadł zbyt miękki pokarm. Warto udać się z tym do dobrego weta i skorygować. Ogólnie nie wygląda on zbyt ciekawie, jest to wynik stosowania złej diety np. warzywa, owoce, mięso, jaja, brak uvb itd. Teraz najważniejszą rzeczą jest by żółwikowi zapewnić przestronne terrarium z lampą grzewczą i uvb. Bardzo ważną rzeczą w budowie terrarium jest odpowiednia ściółka- taką zmieszasz z gliny i ziemi, polecam z przewagą gliny na jego tylne nóżki... Konieczna jest natychmiastowa zmiana diety na zdrowe produkty ( jeśli takich teraz nie jada), tj. rukola, roszponka, trzykrotka, kalanchoe, rzeżucha, aloes, żyworódka, zielistka itd. Takimi pokarmami możesz go karmić, do czasu, gdy pojawią się pierwsze zielonki na dworku :) Kąp żółwika codziennie w ciepłej wodzie, może jest odwodniony. Koniecznie w terrarium zapewnij mu basenik z woda i codziennie ją wymieniaj.
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline kicia261

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 13.03.2011, 12:36:38 pm »
Dzięki za odpowiedź. :)
Skorupe ma na szczęście twardą.
Wiem, że w terarium miał kamienie i żwir. Jeżeli chodzi o kąpiele to wczoraj i dziś go wykąpałam i będe to robić codziennie. Jutro mu kupie witaminy A+D i pokarm o którym piszesz. Wiem, że był żywiony cykorią, mniszkiem, czasem marchewką i jabłkiem oraz suszonymi robakami. Lampe uvb jak najszybciej kupie.
Jeżeli chodzi o basenik to wstawiłam wczoraj wode ale nie wchodził do niej wiec wyjełam.

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13.03.2011, 12:49:12 pm »
Zapewnij mu koniecznie wybieg letni :) Jeśli całe lato spędzi na naturalnym słonku, będzie z nim lepiej :D
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Offline Ines

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #4 dnia: 13.03.2011, 13:33:52 pm »
Biedak ... :( Koniecznie zapewnij mu Słonko ... A skąd jesteś - może masz w pobliżu jakiegoś znającego się na gadach weta (ale tylko polecony na forum - ci nie mający pojęcia często narobią więcej złego..) Mógłby go obejrzeć i pobrać krew żeby sprawdzić w jakim stanie są np. nerki. Tylne łapki można się postarać rehabilitować, z tego co pamiętam z jakiegoś forum, ktoś miał nawet pewne sukcesy.

Offline kicia261

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 13.03.2011, 13:50:03 pm »
Jestem z Ostrowa Wielkopolskiego, mam na imię Kasia i mam 28 lat

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13.03.2011, 14:20:15 pm »
Ines, rehabilitacja pewnie delikatnie jakoś pomoże, ale zwyrodnienie się nie cofnie :( A na nerki dobry jest heparenol - 2ml codziennie na pokarm przez tydzień, kurację powtarzać co miesiąc ;) Heparenol jest ziołowym lekiem, nawet jak z nerkami będzie wszystko ok, ( w co śmiem wątpić ;( ) nie zaszkodzi.   ;D

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #7 dnia: 13.03.2011, 17:28:29 pm »
Biedny... opiekuj się nim dobrze i dbaj o zdrową dietę i dużo słonka :)

Offline kicia261

• *
« Odpowiedź #8 dnia: 13.03.2011, 18:57:53 pm »
Tak właśnie to zamierzam. Najważniejsze żeby mu było dobrze.  ;D
Urządziłam dzis terarium i proszę o Wasze opinie :D

Wymiary 100x40x30 cm

Na spodzie jest ubita leśna ziemia z piaskiem a na niej różne leśne liście. Ziemia niestety nie jest sucha lecz taka jak była w lesie. Czy powinnam coś z nia zrobić? Filip kopie w lisciach i leży na tej ziemi. Czy moge te liscie pomieszać z sianem - takimz zologocznego, żeby miał grupszą warstwe?
Czy te liscie mogą być? Widzę, że on je podskupuje.
Pod lampką 40W 2 duże kamienie, UVB dokupie po niedzieli.

Proszę o pilna odpowiedź  :)
« Ostatnia zmiana: 13.03.2011, 19:00:35 pm wysłana przez kicia261 »

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 13.03.2011, 19:15:34 pm »
Kapitalna robota!!!  :laugh: Super! ;D Liscie ogarnij i niech będą tylko w budce :) sianko możesz do budki wsadzić :)

Offline kicia261

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 13.03.2011, 19:51:49 pm »
Dzięki!!!  ;D
Liście ogarnięte i nawet dobrze bo mocno szeleściły.  ::)

Myślę, że będe mieć jeszcze duzo pytań bo ja dopiero raczkuje!

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #11 dnia: 13.03.2011, 20:36:00 pm »
Świetna robota, sianko jest ok, moje stepówki uwielbiają biegać po sianku, to taka namiastka pola. Po sianie możesz rozrzucić suszone roślinki, będzie sobie podjadać  :)

Offline kicia261

• *
« Odpowiedź #12 dnia: 14.03.2011, 07:30:39 am »
Powstał niestety nowy problem, a mianowicie Filip nie chce spać w nocy. Ciemno w pokoju a on kopie w ziemi. Niestety jest w pokoju gdzie śpimy bo nie ma innej możliwości i przeszkadza to domownikom w śnie. Proszę o informację czy można go jakoś ustawić, żeby nie spał w dzień tylko w nocy???
Pozdrowionka

Offline Basia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #13 dnia: 14.03.2011, 08:06:38 am »
W optymalnych warunkach (ale nie ma już takich dla niego w domu :) stawy mogą po 3 latach sie poprawić.

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 14.03.2011, 12:06:11 pm »
Może masz jakieś ogrzewanie w okolicy żółwia, albo ma za ciepło w nocy ::)?