Dzięki za szybki i pozytywny odzew!
Za wiedzą i zgodą dla dobra żółwia i ku uciesze właściciela.
Dostałem z żółwiem BiOREPT L, ale widzę, że nie polecany. Kupię jakieś polecane susze i zasieję rzeżuchę na szybko.
Rozcinka płyty na terrarium zamówiona.
Chcę działać szybko i bez pudła więc dopytam bezpośrednio (wymienię działania, proszę o uwagi):
1. Dno terrarium: planuję gumolit z zawinięciem na boki do wysokości ok 10 cm, brzegi/rozcięcia/połączenie z płytą uszczelnione silikonem.
2. Grubość podłoża ok 10 cm. Połowa tera darń, roślinki, donica jako "domek". Druga połowa miska z wodą piaskowiec + kamyczki rzeczne + płaski kamień do wygrzewania. Po drodze coś do wspinania i zwiedzania

3. Przygotowanie podłoża. Darń - wykopana z ziemi, położona w tera na cienkiej warstwie piasku. Bez wyprażania, specjalnych działań. Piaskowiec z ogrodniczego + kamyki z rzeki. Donica gliniana - średnica dna 20 cm. Podstawka gliniana średnica 30 cm.
4. Lampy: Rozważam
taką, ale jeśli jest nieco tańsze rozwiązanie (ale w perspektywie całego użytkowania, a nie tylko zakupu) to proszę o sugestie bo mam mętlik w tej sprawie.
5. Kiedy mają być włączone lampy/lampa - mnie więcej tak jak świeci słońce za oknem?
Waga: 1416 g
Wymiary (dł/sz/wys): 19 / 14 / 9 cm
Zdjęcia poniżej.
Pewnie w sobotę pochwalę się terrarium