Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 20.06.2025, 01:30:55 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Przejąłem żółwia - mam plany, proszę o konsultacje  (Przeczytany 24649 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pablo

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Przejąłem żółwia - mam plany, proszę o konsultacje
« dnia: 16.02.2012, 10:11:11 am »
Witajcie,

Widzę, że to forum kipi od życzliwych ludzi i dobrych rad ale trudno mi wszystko ogarnąć (na razie).

Przejąłem żółwia. Lato spędzał na dworze, zimował na podłodze w kącie. Wydaje się zaniedbany.
1. Szukam weterynarza który mógłby określić jego stan i zadysponować dalsze postępowanie w okolicach Cieszyna (Bielsko? Katowice? Kraków?) Załączam też zdjęcia żółwia, może ktoś od razu może coś o nim powiedzieć.
2. Sprawa drugorzędna ( w stosunku do jak najszybszego ustalenia stanu żółwia): czy taki projekt terrarium jest ok? Czy może być wykonane z płyty pilśniowej P5?

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
Odp: Przejąłem żółwia - mam plany, proszę o konsultacje
« Odpowiedź #1 dnia: 16.02.2012, 10:18:15 am »
Masz ładną samiczkę. ;)
Na moje oko to jakis podgatunek greckiego, lub iberyjski. Nie bardzo znam się na dokładnym oznaczaniu gatunków.
Żółw źle nie wygląda, pewnie lato spędzane na dworze go uratowało. Oczy wyglądają normalnie, dziobek w porządku. Na forum jest spis weterynarzy, coś pewnie znajdziesz.
Projekt terrarium jest bardzo fajny, napisz tylko jakie planujesz wymiary zbiornika. Pamiętaj, że żółw widząc szybę będzie się ciągle męczył z wydostawaniem się, więc musisz na jego poziomie mieć osb. Szyba powinna być wyżej, po za zasięgiem żółwia. Powodzenia z nowym członkiem rodziny! Naprawdę, śliczna dziewczynka! ;)

edit:
Wymiary jednak podałeś. To dorosły żółw, zrobiłbym większe. Myślę, że 130 x 80 byłoby fajniejsze.
« Ostatnia zmiana: 16.02.2012, 10:21:25 am wysłana przez wege »
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline KamilJ

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #2 dnia: 16.02.2012, 10:27:07 am »
Witam,
weterynarza poszukaj tu: http://forum.zolw.info/weterynarze/spis-weterynarzy/
Jak dobrze, wyczytałem z rysunku, to będzie wielkość 120*80*50cm, więc z wielkością będzie OK, płyta pilśniowa jak najbardziej będzie  dobra.
Z rysunku wygląda, że terrarium będzie odpowiednie, dla żółwia.
Tu możesz podpatrzeć budowę terra: http://www.zolw.info/hodowla/wybieg-i-terrarium/budowa-terrarium-dla-zolwia
http://www.terrarium.com.pl/zobacz/pierwsze-terrarium-dla-malych-zolwi-ladowych-1937.html
I odpowiednie podłoże http://www.terrarium.com.pl/zobacz/jakie-podloze-do-terrarium-dla-zolwi-1562.html

Czy wiesz jaki to gatunek? Wg mnie to chyba Grek.
I to chyba samica.
Czym go żywisz?
Tu masz podpowiedzi jak karmić żółwia zimą: http://www.zolw.info/hodowla/zywienie/karmienie-zolwia-zima
http://www.terrarium.com.pl/zobacz/zywienie-zolwi-ladowych-62.html

Jakie były jego wcześniejsze warunki, tzn poza tym, że był podłogowcem, to czym był odżywiany?
Skorupka wygląda na ładną, pewnie to żółw z odłowu, dlatego jest taki ładny i okrągły i równy.
Dość spory się wydaję, jak możesz to zmierz go i zważ. Przyda Ci się to w dalszej hodowli żółwia, żeby wiedzieć jak rośnie i przybiera na wadzę.

Wygląda na trochę wysuszonego, kąpiesz go?

Faktycznie trochę zaniedbany, ale na pierwszy rzut oka, nie jest źle.
No, ale wizyta u weta wskazana, może być zarobaczony, przydałyby się też badania krwi.

To tak z grubsza, mam nadzieję, że w miarę odpowiedział, na to czego chciałeś się dowiedzieć.

Śmiało pytaj dalej, wszyscy Ci chętnie pomogą ;)

Posiadam dwa żółwie stepowe:D

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #3 dnia: 16.02.2012, 10:35:04 am »
Witaj na forum  :)
To na moje oko żółw grecki (Testudo hermanni), jednak samiczka. Zrób jeszcze zdjęcie tylnej płytki karapaksu (skorupki), zresztą zobacz sam: jeśli jest podzielona pionowo na pół, to jest największe prawdopodobieństwo, że to żółw grecki.
Jest śliczna i wygląda zdrowo, chociaż skorupkę ma trochę poobijaną.
Terrarium im większe, tym lepsze, ale to, co projektujesz, jest moim zdaniem wystarczające. Czy będziesz mógł w ciepłych porach roku trzymać ją na dworze? Byłoby to dla niej najlepsze, a wtedy rozmiary terrarium są mniej istotne.

Dodano 16.02.2012, 10:36:30 am
I jeszcze pytanie: co oznacza "przejąłem"? Mam nadzieję, że za wiedzą i zgodą właściciela? :)

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #4 dnia: 16.02.2012, 10:41:44 am »
I jeszcze pytanie: co oznacza "przejąłem"? Mam nadzieję, że za wiedzą i zgodą właściciela? :)

Co to za różnica? Grunt, że będzie miał lepiej... ;)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16.02.2012, 10:43:13 am »
Ładny żółw.

Samiczka - grek.

Wygląda całkiem przyzwoicie jak na warunki, w których żyła.

Jest bardzo podobna do greka, którego adoptowałem dwa lata temu z Torunia i prawdopodobnie też ma ten sam problem z łapkami.Mój grek też żył na podłodze :( Przez jakiś czas nieodpowiednio ustawiał łapki i bardzo mało chodził.A jak już to sunął do podłodze.Zmieniło się to dopiero po kilkumiesięcznym pobycie na wybiegu ogrodowym, gdzie było odpowiednie podłoże.Teraz już łapki mojego greka są ok.Dźwiga on pancerz wysoko nad podłożem.

Jeśli zapewnisz Twojemu żółwiowi odpowiednie warunki to przeżyjecie jeszcze razem dłuuuugie lata.

Pozdrawiam i witam na forum ;)
« Ostatnia zmiana: 16.02.2012, 10:49:09 am wysłana przez tomaszw »

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #6 dnia: 16.02.2012, 12:10:48 pm »
Do weterynarza to polecam Ci przyjechać do Bytomia do Pani Wilk, kontakt i adres są w spisie weterynarzy na forum. Bardzo ładny żółw

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #7 dnia: 16.02.2012, 12:31:51 pm »
A nie będzie to przypadkiem żółw dalmatyński (Testudo hercegovinensis)?
Bardzo ładna gadzinka :)

Spis weterynarzy masz też tutaj:

weterynarze zweryfikowani, spis województwami -> http://www.terrarium.com.pl/dzial/weterynarze
doświadczenia forumowiczów -> http://www.terrarium.com.pl/forum/lekarze-weterynarii-f-8

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 16.02.2012, 12:37:32 pm »
Testudo hercegovinensis - Testudo hermani hercegovinensis to i tak żółw grecki :)
Bardziej t. graeca dla mnie. Zdjęcie tylniej części karapaksu wyjaśniłoby sprawę. Chodzi o tarczki nadogonowe. Także Pablo, przy okazji jakbyś mógł takie zdjęcia zrobić :)
« Ostatnia zmiana: 16.02.2012, 12:39:49 pm wysłana przez Viktoria »

Offline Dorcia

• **
« Odpowiedź #9 dnia: 16.02.2012, 13:41:07 pm »
Tyle, że tarczka nadogonowa jest dyskusyjna.

Ja jednak jestem za grekiem (dalmatyńskim jako podgatunek ;)).
Bo i jest łuska na czubku ogona a i brak modzeli.
Dodatkowo wąskie tarczki kręgowe i wyraźna plamka po środku tarczek, ogólnie ubarwienie karapaksu i plastronu. 

Offline pablo

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 16.02.2012, 13:44:55 pm »
Dzięki za szybki i pozytywny odzew!

Za wiedzą i zgodą dla dobra żółwia i ku uciesze właściciela.

Dostałem z żółwiem BiOREPT L, ale widzę, że nie polecany. Kupię jakieś polecane susze i zasieję rzeżuchę na szybko.

Rozcinka płyty na terrarium zamówiona.
Chcę działać szybko i bez pudła więc dopytam bezpośrednio (wymienię działania, proszę o uwagi):
1. Dno terrarium: planuję gumolit z zawinięciem na boki do wysokości ok 10 cm, brzegi/rozcięcia/połączenie z płytą uszczelnione silikonem.
2. Grubość podłoża ok 10 cm. Połowa tera darń, roślinki, donica jako "domek". Druga połowa miska z wodą piaskowiec + kamyczki rzeczne + płaski kamień do wygrzewania. Po drodze coś do wspinania i zwiedzania :D
3. Przygotowanie podłoża. Darń - wykopana z ziemi, położona w tera na cienkiej warstwie piasku. Bez wyprażania, specjalnych działań. Piaskowiec z ogrodniczego + kamyki z rzeki. Donica gliniana - średnica dna 20 cm. Podstawka gliniana średnica 30 cm.
4. Lampy: Rozważam taką, ale jeśli jest nieco tańsze rozwiązanie (ale w perspektywie całego użytkowania, a nie tylko zakupu) to proszę o sugestie bo mam mętlik w tej sprawie.
5. Kiedy mają być włączone lampy/lampa - mnie więcej tak jak świeci słońce za oknem?

Waga: 1416 g
Wymiary (dł/sz/wys): 19 / 14 / 9 cm
Zdjęcia poniżej.

Pewnie w sobotę pochwalę się terrarium :)

Offline Dorcia

• **
« Odpowiedź #11 dnia: 16.02.2012, 14:16:08 pm »
Biorept proponuję od razu do śmietnika wynieść :)

Tak na szybko to masz spory wybór suszków i ziół wszelakich, roszponka -> http://www.zolw.info/hodowla/zywienie/karmienie-zolwia-zima

Jak się da to podłoża dałabym trochę więcej (tzn. wyżej). Odpuściłabym też sobie piasek, gadziny są sprytne a jak się do piasku dorwie to tylko sobie może krzywdę zrobić. Czy darń ma zająć całą powierzchnię terra czy planujesz jeszcze coś innego na podłoże? Piszesz, że druga połowa to kamień, miska z wodą itp, - na czym będą położone?

Z samicy kawał baby i zastanawiam się czy donica 20 cm nie będzie za mała.

Lampa o którą pytasz zapewnia i ciepło, i światło, i uvb w jednym -> http://www.zolw.info/hodowla/wybieg-i-terrarium/oswietlenie/zarowki-i-swietlowki-uvb-firmy-hagen-exoterra-repti-glo-sun-glo-solar-glo
Wydaje się dobra, choć osobiście nie korzystałam.
Zapewne tańszym rozwiązaniem będzie zwykła lustrzanka jako źródło ciepła i światła + świetlówka uvb.
Lampy powinny imitować zewnętrzne warunki, czyli mniej więcej tak jak słońce świeci za oknem :)

Offline pablo

• *
« Odpowiedź #12 dnia: 16.02.2012, 14:50:02 pm »
Oświetlenie
Świetlówka EXO TERRA REPTI-GLO 10.0 26W + żarówka 60W z odbłyśnikiem będzie OK na początek?

Podłoże
OK. Dam ziemię na całość. Tam gdzie darń - 15cm, tam gdzie kamienie, woda, "plaża" - 10cm + 5 cm kamieni.

Idę w dobrym kierunku? ;)

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 16.02.2012, 15:23:46 pm »
Tak!

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 16.02.2012, 15:36:28 pm »
Tarczka nadogonowa rzeczywiście nie jest podzielona, ale wszystkie inne cechy wskazują na greka :)
Czy 60W będzie dobre to trudno powiedzieć, u mnie wystarcza 40W. Zamiast odbłyśnika możesz kupować lustrzanki poprostu