Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 19.06.2025, 11:25:01 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Przejąłem żółwia - mam plany, proszę o konsultacje  (Przeczytany 24635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
Odp: Przejąłem żółwia - mam plany, proszę o konsultacje
« Odpowiedź #30 dnia: 16.02.2012, 21:00:33 pm »
Wybacz Bemilko, trochę powtórzę ;)

Samiczka ma piękny równy karapaks, właściwie nawet o przerostach tutaj trudno mówić. Ma niesamowity kształt skorupy wokół pyszczka i cudny płaszcz tylni, równe i pięknie wyprofilowane. Świetnie jest ubarwiona. Ma pięknie uformowany pyszczek i cudny kolor skóry, oczka błyszczące :) Aż nie mogę uwierzyć, że przy takiej hodowli tak pięknie wygląda. Czas spędzony latem na zewnątrz musiał jej znacznie pomóc. I tak można w nieskończoność :)
Trochę mnie początkowo zaniepokoiły (jak na panikarza przystało ;)) te różowe wybarwienia na plastronie, ale obejrzałam zdjęcia innych skorupiastych i mają podobnie, szczególnie, że plamki są symetryczne.

Tak się ciągle przyglądam i jakoś nie mogę wyrzucić z głowy dalmatyńskiego  ::)
Samiczka ma troszkę inny wygląd szczęk, nóżki trochę słoniowe, tak trochę łuski na to wskazują. I trochę budowa plastronu mogłaby też na to wskazywać.
A jest może coś szczególnego w ułożeniu bądź ubarwieniu łusek na główce?

A i z aloesu faktycznie warto obciąć kolce, ale i przesadzać z podawaniem nie należy, ma działanie przeczyszczające.

Offline KamilJ

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #31 dnia: 16.02.2012, 21:01:37 pm »
Musi być z odłowu, tak świetną i równą skorupę ciężko jest otrzymać, przy naprawdę fachowej hodowli, a co dopiero gdy tak jak ten żółwik, żyjący w warunkach poprawnych latem i beznadziejnych zimą.
Posiadam dwa żółwie stepowe:D

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #32 dnia: 16.02.2012, 21:08:23 pm »
Tomasz, moim zdaniem o podgatunkach żółwi możemy mówić kiedy pochodzą z odłowu, ale nie z hodowli. Bo w hodowlach mało kto zajmuje się dobieraniem par w podgatunki, podgatunki się mieszają i te różnice zanikają. ŻÓłw Pabla jest prawie na pewno z odłowu więc tu można się zastanawiać nad podgatunkiem.
A po przecięciu grubosza czy aloesu wydobywa się zapach i wypływa sok, co jest bardziej atrakcyjne dla żółwia :) Zobacz jak będzie sobie żółw radził z takimi grubymi roślinami, jeśli będzie miała problem z odrywaniem dziobem kawałków to możesz kroić jej to na plasterki czy kostki żeby łatwiej się jej jadło.

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 16.02.2012, 21:29:35 pm »
Victoria mój grek też prawdopodobnie pochodzi z odłowu.Są bardzo podobne.Nawet te przebarwienia na pancerzu i nowe - jaśniejsze przyrosty są prawie takie same.Mimo złych warunków w przeszłości również ma ładną skorupę.

Może ten typ tak ma! :D

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 16.02.2012, 21:44:25 pm »
Nie wiedziałam, że mówisz również o żółwiu z odłowu, Tomasz, przepraszam :)

Dobrze, że są ludzie którzy o to dbają. To trochę jak z psimi kundelkami, warto dbać o czystość podgatunku, bardzo profesjonalne podejście :) Tyle że nie spotkałam się z czymś taki w Polsce.

Offline pablo

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #35 dnia: 16.02.2012, 22:07:38 pm »
No i dopytałem.

Żółw kupiony 20 lat temu w sklepie zoologicznym.
Całe lato od wczesnej wiosny do późnej jesieni spędzał na dworze w małym wybiegu, czasami wybieg był przestawiany z trawy na beton celem przypiłowania pazurków. Latem jadł babkę i mlecze. Zimą mało jadł bo dużo spał, przebywał w kącie na podłodze gdzie było zimno. Przebudzał się tylko czasami i zajadał BioREPT gdy w domu robiło się cieplej.

Więc jestem szczerze zadziwiony waszymi opiniami, ale i bardzo zadowolony.

Ogrzewanie
Dalsze pytania. Jak dobrać moc żarówki grzejnej? Czy żółw może się przegrzać, czy po prostu zrobi mu się za ciepło i odejdzie spod żarówki. Mam 60W lustrzankę i zastanawiam się czy nie za mocna.

Offline KamilJ

« Odpowiedź #36 dnia: 16.02.2012, 22:11:36 pm »
W zasadzie 40V jest z reguły wystarczające, pod lampką ma być około 32 stopni, więc zawieszenie na 25-30 cm nad podłożem daje taką temperaturę, oczywiście jeśli będzie to 60 to będzie musiała być wyżej zawieszona. Żółw może się przegrzać, ale gdy jest mu za gorąco, sam się przenosi w strefę chłodniejszą, którą będziesz musiał mu zapewnić. Pod lampką 32-33 stopnie, w strefie chłodniejszej 25-26, powinno być Ok.

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #37 dnia: 16.02.2012, 22:13:25 pm »
Pablo stawiam na to ,że żółwik będzie miał bardzo dobrze u Ciebie.Ja Ci radzić nie mogę,bo sama mam żółwia od soboty ;)
Podoba mi się Twoje zaangażowanie i chęć zdobywania wiedzy. :laugh:
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline KamilJ

« Odpowiedź #38 dnia: 16.02.2012, 22:17:17 pm »
Widać, że nie będzie to jeden z tych, którzy zadają parę pytań i znikną... Da się zauważyć także bardzo dużą chęć sprawienia jak najlepszych warunków żółwikowi :)

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 16.02.2012, 22:31:56 pm »
Czym jesteś zdziwiony? Żółwie ze sklepów sprzed 20 lat to żółwie z odłowu kupowane za grosze.
Żółw się nie przegrzeje w takim typie terrarium jaki planujesz. Jeśli miałby małe szklane terrarium zamknięte ze wszystkich stron i żarówkkę 60W to by się pewnie dobrze nie skończyło. Musisz zaopatrzyć się w termometr z higrometrem, to bardzo ważne żeby kontrolować temperaturę i wilgotność w terrarium. Żółw dobierze sobie temperaturę odpowiednią dla sibie, jeśli pod lampką będzie za gorąco to położy się kilka kroków od lampy. Ale ważne jest żeby tak dobrać moc żarówki żeby była ta odpowiednia temp. o której wspomniał Kamil :)

Offline Dorcia

• **
« Odpowiedź #40 dnia: 16.02.2012, 22:35:49 pm »
To właściwie zależy w dużym stopniu od tego czy terra będzie otwarte, czy zamknięte, od temperatury w pokoju i wysokości żarówki, i od tego czy ma miejsce chłodniejsze w razie potrzeby.
Najlepiej to sprawdzić doświadczalnie i na początek żarówkę zamontować w oprawce na klips, da Ci możliwość regulacji wysokości.
Polecam też co najmniej dwa termometry w terra zamontować i kontrolować temperaturę. W ciągu całego roku wykorzystuję żarówki od 40W do 75W (rzadko 100W), zależnie od pory roku i pogody.

Generalnie na przegrzanie trzeba mocno uważać. Żółw jest zwierzem zmiennocieplnym i temperatura jego ciała jest uzależniona od temperatury otoczenia, dodatkowo się nie poci, więc trudniej mu się schłodzić. Już nawet 5° ponad graniczną staje się niebezpieczna. Stąd też konieczność stref temperaturowych w terra, kryjówek i miseczki z wodą. Kiedyś moja zdolna rodzinka wyniosła mi gada na zewnątrz w upał. Żółw był osłabiony, przysnął na słońcu a jak przygrzało na dobre nie miał już siły się ukryć. Widok okropny i o nieszczęście nie trudno.

Offline pablo

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #41 dnia: 17.02.2012, 12:16:16 pm »
Plany planami, życie życiem.

Czy tymczasowo mogę zapełnić dno terrarium dla mojej Tupki ;) grubymi kawałkami kory i kamieniami piaskowca?
Darń na razie pod grubą pokrywą śniegu i ciężko będzie się do niej dobrać.

Mieszkanko już sklecone, zdjęcie poniżej.

Offline Dorcia

• **
« Odpowiedź #42 dnia: 17.02.2012, 12:34:55 pm »
Zapowiada się całkiem nieźle :) i to tempo, super

Teraz najlepsza byłaby mieszanka gliny (może być wędkarska zwykła wiążąca) i ziemi, plus ew troszkę piasku. Tylko trzeba by się dokładnie rozejrzeć na ziemią bez nawozów. No i plus coś na część suchą, część poleca drewienka, ja mam cyprys, tutaj ew też może być kora duża.
Kamil przesłał Ci w pierwszych wiadomościach kilka ciekawych linków, o podłożu też jest.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 17.02.2012, 14:10:55 pm »
Ja kupuje duże worki torfu lub ziemi w marketach takich jak OBI, za ten dużo worek, 80l chyba płacę 12zł. Do tego możesz dodać gliny, tak jak Dorcia mówi, ewentualnie te inne podłoża. Terrarium fajnie Ci wychodzi :)
W ziemi możesz wysiać trawę, u mnie ładnie wyrasta, z tym, że żółwie szybko ją zjadają lub niszczą. A jak przyjdzie wiosna to będziesz miał darń :)

Offline KamilJ

« Odpowiedź #44 dnia: 17.02.2012, 16:22:06 pm »
Ja tak samo kupię ziemię w ogrodniczym i ją wysypuję.  Na to wysiewam trawę ładnie wschodzi, ale szybko jest poniszczony, wtedy muszę znowu przekopać ziemię, dosypać nową, i siać na nowo, w terra z UVB trawa szybko wschodzi. Pamiętaj, żeby spód wyłożyć folią, żeby Ci nie zgniła płyta ;)