Żółw potrzebuje dużo światła, ciepła, a także promieni UVA i UVB. Te trzy rzeczy są bardzo ważne i niezbędne, aby mógł on się prawidłowo rozwijać. Są lampy, które wytwarzają wszystko na raz... niestety nie jest tak łatwo je dostać (szczególnie w Polsce), a i ich cena może przyprawić niejednego o zawrót głowy...

W każdym razie dobra byłaby np. żarówka Bright Sun UV Desert (50 lub 70 W) firmy Lucky Reptile - ja taką mam i jestem bardzo zadowolony. Dobre są również żarówki Solar Glo (125 lub 160 W) firmy Exo Terra - one też wytwarzają światło, ciepło i promienie UV.
Inna możliwość to zakupienie np. dwóch (tańszych) promienników - jednego, który będzie głównie wytwarzał ciepło, a także i światło (np. Sun Glo Tight Beam firmy Exo Terra), i drugiego odpowiedzialnego za promienie UVA i B, w tym i światło (np. Repti Glo 10.0 Compact również firmy Exo Terra).
Z żarówkami to można kombinować... - trzeba jednak zawsze na to patrzeć, co się kupuje, bo nie wszystkie się nadają. W każdym razie - tak jak wspomniałem - żółw powinien mieć ciepło, światło, a także promienie UV
Dodano 24.01.2010, 08:23:49 am
Zerknij tutaj
http://www.zolw.info/hodowla/wybieg-i-terrarium/urzadzenie-terrarium-dla-zolwia-ladowego (Niezbędne elementy wyposażnia terrarium)