Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.06.2025, 01:22:02 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Kupno zdrowego żółwia, jaki gatunek, transport, oświetlenie?  (Przeczytany 19299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SZUSTI

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Witam

chciałabym kupić żółwia proszę o poradę który gatunek jest nie zimujący i będę mogła się nim cieszyć cały rok :) aha i można prosić o podanie ceny takiego żółwia wiem ze stepowe i greckie to wydatek rzędu 400 zł i więcej jednak powinno się je zimować...

Jestem pierwszy raz na tym forum bardzo profesjonalne i duży szacunek :)

Dodano 23.01.2010, 14:14:29 pm
aha jeszcze jedno pytanie ponieważ umknęło mi z głowy, kiedy jest najlepszy czas na kupno żółwia trochę mnie przerażają te mrozy jeśli mam kupić zamawiając ze sklepu zoologicznego ( nigdzie w Toruniu nie ma na stanie żółwia ) to transport w taka Pogodę dziwne... a żaden sprzedawca nawet nie zwraca na to uwagi , może się mylę proszę o opinie
« Ostatnia zmiana: 23.01.2010, 14:14:29 pm wysłana przez SZUSTI »

Offline Beata

• Administrator
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
Odp: Kupno zdrowego żółwia, jaki gatunek, transport, oświetlenie?
« Odpowiedź #1 dnia: 23.01.2010, 14:27:12 pm »
Witaj. Wszystko zależy od tego na jakie warunki możesz sobie pozwolić. Czy masz np. dostęp do ogródka gdzie żółw mógłby mieć wybieg. Warto też mieć na uwadze kwestie finansowe zw. z zakupem lamp, akcesoriów i kwestie dostępu do dobrej karmy - zielenina z własnego, czystego ogrodu, łąki, trawy, świeże i szuszone. Karmy gotowe (te odpowiednie na bazie ziół i o wysokiej zawartości błonnika) mogą być conajwyżej dodatkiem ale nie podstawą diety.

Zimowanie i związane z nim obserwacje są na swój sposób interesujące. Moim zdaniem gatunki zimujące są łatwiejsze w hodowli niż niezimujace. Zimowanie nie jest wielkim problemem i odpowiednio przeprowadzone jest zupełnie bezpieczne. Gatunki niezimujące to głównie żółwie afrykańskie, o dużych wamaganiach klimatycznych, glebowych i dietetycznych, wymagajce cały rok źródła światła i ciepła dobrej jakości. Niektóre osiągają spore rozmiary, ale takiego porośniętego ciężko kupić i są już drogie Młode z kolei są wrażliwe i kupując nie masz gwarancji czy żółwik przeżyje i się zaaklimatyzuje.
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline Jakub

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
  • Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
« Odpowiedź #2 dnia: 23.01.2010, 14:34:54 pm »
tak zgadzam się z Beatą zimowanie to nie duży kłopot nie trzeba od razu lodówki tylko zimny pokój musisz stworzyć mu dobrze warunki w lato wybieg w ogrodzie lub na balkonie lampy niezimujące gatunki są bardzo wymagające i jak mniemam nie dostępre w polsce a to czy będziesz zimował żółwia czy ie to już twoja sprawa lepiej zimować ja proponuje poczytać forum na kupno żółwia będzie czas a lepiej stworzyć mu godne warunki zresztą jak będziesz na naszym forum to sam poczujesz ten odpowiedni moment i będziesz w stanie podołać hodowli tych pięknych gadów :)
Pozdrawiam Jakub

Offline SZUSTI

• *
« Odpowiedź #3 dnia: 23.01.2010, 14:36:29 pm »
dziękuje za odpowiedz
jedno pytanie ponieważ umknęło mi z głowy, kiedy jest najlepszy czas na kupno żółwia trochę mnie przerażają te mrozy jeśli mam kupić zamawiając ze sklepu zoologicznego ( nigdzie w Toruniu nie ma na stanie żółwia ) to transport w taka Pogodę dziwne... a żaden sprzedawca nawet nie zwraca na to uwagi , może się mylę proszę o opinie

Offline Jakub

• Reputacja: 23
  • Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
« Odpowiedź #4 dnia: 23.01.2010, 14:40:42 pm »
ja bym kupował na wiosnę kiedy żółwie są żywe i wtedy można żółwia przezimować tego samego roku
Pozdrawiam Jakub

Offline Beata

• Administrator
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #5 dnia: 23.01.2010, 14:47:46 pm »
No nie mylisz się. Transport w takie mrozy tylko osobisty i to też nie luzem pod pachą tylko w dobrze zaizolowanym pojemniku i nie dłużej niż kilkanaście minut na zewnątrz. Może nieco dłużej zależy od zabezpieczenia i temperatury na zewnątrz. warto sprawdzić eksperymentalnie z pustym pojemnikiem na balkonie.

Kiedyś transportowalam żółwia ale nie pamietam ile było stopni poniżej zera, chyba jednak nie aż tyle co teraz. Wziełam duże pudło na dno nalożyłam grubą warstwę materiałów. Na to włożyłam nieduże pudełko, takie aby żółw mógł sie w nim obracać. Boki z luźnym miejscem w tym wiekszym pudle znów wypełniłam materiałami, dość szczelnie, niezły też mógłby być styropian ale nie miałam akurat pod ręką. Pudełko nakryłam, znów warstwa i całosć nakryłam i obwiązałam aby pokrywa nie zsunęła się. Tak przygotowane pudło trzymało temperaturę chyba z 20-30 min na lekkim mrozie, lekko i powoli się jednak stopniowo wychładzało. Oczywiście "wyszło" z ciepłego mieszkania. Zanim użyłam tego patentu przetestowałam to z włożoną do środka sondą na balkonie. Stąd wiedziałam że mogę go tak go nieść kawałek na zewnatrz.
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline SZUSTI

• *
« Odpowiedź #6 dnia: 23.01.2010, 14:52:52 pm »
dziękuje poczytam w wolnej chwili forum dokładnie narazie zamowiłam terrarium potem się je wyposaży a na końcu kupie żółwia pewnie na wiosne i zdecyduje się na greckiego pewnie a z zimowaniem to bede się zastanawiać pozdrawiam

Offline SZUSTI

• *
« Odpowiedź #7 dnia: 23.01.2010, 22:30:14 pm »
ja narazie poczekam jednak te temperatury mnie trochę przerażają jeśli chodzi o transport jakiegokolwiek żywego zwierzaka
mam pytanie jeśli otrzymam żółwia w jaki sposób i na co mam zwrócić uwagę żeby ocenić czy jest w Miarę zdrowy (oczywiście pomijając choroby genetyczne których się nie zobaczy gołym okiem )....

Offline rainok

• Reputacja: 17
  • 2x Żółw stepowy
« Odpowiedź #8 dnia: 23.01.2010, 22:39:53 pm »
żółw to chyba kurierem ci przyjdzie .
Uwagę zwróć na oczy czy nie są spuchnięte ,czy posiada CITES, dzióbek czzy nie jest przerośnięty , pazurki , czy nie ma miękkiej skorupy , zobacz też czy nie ma wydzieliny  nosa co może prowadzić do przeziębienia ..

Offline witia

• Moderator
  • *
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #9 dnia: 23.01.2010, 22:40:31 pm »
dziękuje poczytam w wolnej chwili forum dokładnie narazie zamowiłam terrarium potem się je wyposaży a na końcu kupie żółwia pewnie na wiosne i zdecyduje się na greckiego pewnie a z zimowaniem to bede się zastanawiać pozdrawiam

Zanim wyposażysz terrarium dobrze byłoby wcześniej wiedzieć z jakiego gatunku będziesz miała żółwia a to z tego względu, że mają one różne wyamagania - to taka rada.... ;) A co do samego zimowania to nie powinno być ono sprawą wyboru hodowcy, tzn. jeśli zakupisz gatunek zimujący to powinien on zimować.

jeśli otrzymam żółwia w jaki sposób i na co mam zwrócić uwagę żeby ocenić czy jest w Miarę zdrowy (oczywiście pomijając choroby genetyczne których się nie zobaczy gołym okiem )....

Musisz zwrócić uwagę na to czy ma papiery, a także na wygląd zewnętrzny, tj. jak wygląda jego pancerz (czy jest gładki, czy raczej zdeformowany), na oczy (czy czasem niemętne), no i przede wszystkim na to jak zwierze się zachowuje (czy jest raczej żywe, czy też apatyczne) - zima niestety ma to do siebie, że większość żółwi jest o tej porze roku apatyczna, więc łatwo to pomylić z chorobą zwierzęcia. Dlatego jednak lepiej zakupić je na wiosnę.
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline SZUSTI

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 23.01.2010, 23:26:44 pm »
mam pytanie jeszcze odnośnie oświetlenia odpowieniego jakie powinno być dokładnie ???? żeby dawało ciepło maluchowi i żeby mogł spokojnie sie rozwijać ???

Offline witia

• Moderator
  • *
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #11 dnia: 23.01.2010, 23:48:50 pm »
Żółw potrzebuje dużo światła, ciepła, a także promieni UVA i UVB. Te trzy rzeczy są bardzo ważne i niezbędne, aby mógł on się prawidłowo rozwijać. Są lampy, które wytwarzają wszystko na raz... niestety nie jest tak łatwo je dostać (szczególnie w Polsce), a i ich cena może przyprawić niejednego o zawrót głowy...  ;) W każdym razie dobra byłaby np. żarówka Bright Sun UV Desert (50 lub 70 W) firmy Lucky Reptile - ja taką mam i jestem bardzo zadowolony. Dobre są również żarówki Solar Glo (125 lub 160 W) firmy Exo Terra - one też wytwarzają światło, ciepło i promienie UV.

Inna możliwość to zakupienie np. dwóch (tańszych) promienników - jednego, który będzie głównie wytwarzał ciepło, a także i światło (np. Sun Glo Tight Beam firmy Exo Terra), i drugiego odpowiedzialnego za promienie UVA i B, w tym i światło (np. Repti Glo 10.0 Compact również firmy Exo Terra).

Z żarówkami to można kombinować...  - trzeba jednak zawsze na to patrzeć, co się kupuje, bo nie wszystkie się nadają. W każdym razie - tak jak wspomniałem - żółw powinien mieć ciepło, światło, a także promienie UV  :)

Dodano 24.01.2010, 08:23:49 am
Zerknij tutaj http://www.zolw.info/hodowla/wybieg-i-terrarium/urzadzenie-terrarium-dla-zolwia-ladowego (Niezbędne elementy wyposażnia terrarium)
« Ostatnia zmiana: 24.01.2010, 08:23:49 am wysłana przez witia »
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline SZUSTI

• *
« Odpowiedź #12 dnia: 24.01.2010, 11:28:52 am »
dziękuje bardzo czy te żarówki Solar Glo (125 lub 160 W) firmy Exo Terra lub żarówka Bright Sun UV Desert  można kupić w sklepie internetowym ???? rozumiem ze kupując jedna z nich rozwiąże to problem oswietlenie i ocieplenie terra

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #13 dnia: 24.01.2010, 11:32:49 am »
Exo Terra repti glo 10.0 kupisz w internecie np na allegro, a do tego zwykłą lustrzankę (to już w pierwszym lepszym elektrycznym) 40-60w.

Offline SZUSTI

• *
« Odpowiedź #14 dnia: 24.01.2010, 11:50:18 am »
http://www.zoologiczny.sklep.pl/Exo_Terra_Sun_Glo_Halogen_75W__27_64_338___6001

znalazłam taką mam nadzieje ze bedzie odpowiednia i wystarczy