Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 09.05.2025, 15:09:26 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Również znalazłam żółwia!  (Przeczytany 13669 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nika173

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Również znalazłam żółwia!
« dnia: 19.07.2012, 16:53:26 pm »
Witam wszystkich! Znalazłam żółwia i nie wiem jaki to gatunek.. Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu gatunku, mile widziane wskazówki odnośnie żywienia i warunków w jakich powinien być trzymany.  http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a0887ea9fb7543fe.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f7c0a4ba4054d8ec.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4c711cdb19f3af4.html

Offline oliwka660

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
Odp: Również znalazłam żółwia!
« Odpowiedź #1 dnia: 19.07.2012, 18:52:07 pm »
Witaj!

Tarczka nadogonowa wyraźnie podzielona, wskazuje to na to że masz żółwia greckiego
Ma ładnom skorupkę, widać nie bardzo zniszczona- może komuś nawiał z ogródka ?
Ile żółwik ma cm i ile warzy ? :)

Jeżeli chodzi o warunki dobrze przeczytaj całą stronę którą Ci tu podlinkowałam i zapoznaj się z tymi informacjami.  :)
http://www.zolw.info/

Powodzenia...
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #2 dnia: 19.07.2012, 18:54:24 pm »
Kurczę jakiś wysyp znalezionych żółwi ostatnio...
To żółw grecki (testudo hermanni), samiec. Bardzo ładny...:) Jasno wybarwiony, prawdopodobnie podgat. boettgeri.

Poczytaj na stronie - potrzebne mu będzie terro z lampami, wybieg na świeżym powietrzu (masz ogród lub balkon??).
Koniecznie go wykąp i daj mu miskę z wodą - greki piją.
O żywieniu zobacz tutaj: http://www.zolw.info/hodowla/zywienie/rosliny-polne-dla-zolwi
i w dziale o żywieniu.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline żółwiasta

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #3 dnia: 19.07.2012, 20:50:55 pm »
Racja ankan, strasznie dużo żółwi zostaje ostatnio przypadkiem znalezionych... Ciekawe czym to jest spowodowane? To gadziny stały się bardziej sprytne, czy może właściciele nie doceniają ich siłowych możliwości  :P...? A co do żółwia to bardzo ładny okaz. Przydałoby się znaleźć na szybko jakieś lokum dla twojego greka. Jeżeli masz podwórko to odgrodź kawałek terenu płotkiem/pustakami...czymkolwiek! Dobrze żeby był też od góry zabezpieczony siatką przed ptakami. Jeśli natomiast masz balkon, a nie ogród to kup w najbliższym sklepie budowlanym plastikową kastrę do mieszania cementu, do niej wsyp ziemię (bez żadnych nawozów!), zasadź trawę, mlecz, koniczynę, babkę... wszystko co może być jadalne bla żółwi, bo listę już dostałaś. W obu przypadkach (i na ogrodzie, i na balkonie) konieczne jest umieszczenie kryjówki, np. z donicy; podstawka z wodą i konarów/ korzeni do wspinaczki... Pozdrawiam, żółwiasta  :-*
Pozdrawiamy, Kasia i Diego ;)

Offline nika173

• *
« Odpowiedź #4 dnia: 19.07.2012, 22:01:29 pm »
Mieszkam na wsi wiec z miejscem w pogodne dni na dworze nie ma problemu ;) Poki co czekam jeszcze na ładną pogode i bede robic mu miejsce na dworze.. Piasek juz czeka kamienie są ;) koniczyny i mleczu w ogrodzie pod dostatkiem... ogrodzenie wkopie w ziemie na 40cm.. Żółwia znalazłam w Poznaniu co najdziwniejsze przy autostradzie! Skorupka mierzy 24cm dlugosci 22cm szerokosci, nie mam wagi wiec go nie zważe :( a taka kuchenna sie raczej nie nadaje... Poczytałam sporo o grekach i jest to najprawdopodobniej hermanni boettgeri. Żółwik był kąpany w cieplej wodzie (około 25-30 stopni). Ciekawi mnie ile mnie więcej może mieć lat
« Ostatnia zmiana: 19.07.2012, 22:03:43 pm wysłana przez nika173 »

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #5 dnia: 19.07.2012, 22:10:26 pm »
Nika, gratuluję Ci z całego serca, to przepiękny żółw i strasznie się cieszę, że go przygarnęłaś i stworzysz mu wybieg z prawdziwego zdarzenia. Z tego, co piszesz, to bardzo duży zwierzak i na pewno ma jakieś 20 lat, jeśli nie więcej. Zastanawiam się, czy to możliwe, że ktoś go wyrzucił z samochodu, skoro znalazłaś go przy autostradzie. Aż trudno uwierzyć, za takiego pięknego żółwia każdy z nas dałby się pokrajać! :)

Offline nika173

• *
« Odpowiedź #6 dnia: 19.07.2012, 22:20:33 pm »
Widać że jest bardzo zadbany ma bardzo wyraźny kolor skorupki jest aktywny gdy jest ciepło.. Jednak ma zdraty plastron.. tak jakby  chodził dużo po czymś twardym.. widać to na poniższym zdjęciu

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/84aeda7369395c74.html

Kupiłam mu już wapno dla żółwi i krusze na jedzenie, poniewaz mieszkam na wsi z jedzeniem nie ma problemu wydrukowałam listę roslin które może jeść i co dzień je dostaje :)) Może to wydać się dziwne bo z tego co słyszałam żółwia nie da się przyzwyczaić ale bardzo lubi towarzystwo człowieka.. gdy wpuszcze go do ogrodu i spaceruje mając go na oku chodzi za mną ;)

Dodano 19.07.2012, 22:22:39 pm
Nika, gratuluję Ci z całego serca, to przepiękny żółw i strasznie się cieszę, że go przygarnęłaś i stworzysz mu wybieg z prawdziwego zdarzenia. Z tego, co piszesz, to bardzo duży zwierzak i na pewno ma jakieś 20 lat, jeśli nie więcej. Zastanawiam się, czy to możliwe, że ktoś go wyrzucił z samochodu, skoro znalazłaś go przy autostradzie. Aż trudno uwierzyć, za takiego pięknego żółwia każdy z nas dałby się pokrajać! :)

Wiesz wątpie aby ktoś go od tak wyrzucił.. nieopodal były bloki może poprostu wypadł z balkonu..
« Ostatnia zmiana: 19.07.2012, 22:26:48 pm wysłana przez nika173 »

Offline żółwiasta

• *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #7 dnia: 19.07.2012, 22:24:58 pm »
Nika, co chcesz zrobić z tym piaskiem na wybiegu??
Pozdrawiamy, Kasia i Diego ;)

Offline nika173

• *
« Odpowiedź #8 dnia: 19.07.2012, 22:29:14 pm »
Przeczytałam że 30% wybiegu powinno być pokryte piaskiem (bez małych kamyszków by żółw przypadkiem jednego z nich nie połknął).

Dodano 19.07.2012, 22:38:49 pm
Przeczytałam że 30% wybiegu powinno być pokryte piaskiem (bez małych kamyszków by żółw przypadkiem jednego z nich nie połknął).

Byłam ostatnio w zoo (przyznam że specjalnie tam poszłam ze względu na żółwie) chciałam zobaczyć w jakich warunkach mają wybieg na dworze i jak urządzony.. Muszę dokupić jeszcze kore ;) Domek też zmajstrujemy ;p jakis basenik sie przyda (ze spodka od dużej doniczki) delikatnie go wkopie by żółw mogl do niego wchodzic gdy będzie chciał
« Ostatnia zmiana: 19.07.2012, 22:38:49 pm wysłana przez nika173 »

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #9 dnia: 19.07.2012, 23:37:53 pm »
Albo ktoś miał wybieg w ogródku działkowym i mu zwiał. Albo wyszedł z żółwiem na spacer i ten mu uciekł.
Zadbany jest - to raczej też nie przypuszczam, żeby był wyrzucony.

Nika - ten piasek i kora Ci na wybiegu niepotrzebne (a raczej żółwiowi). Gdzie byłaś? W starym zoo w Poznaniu? Tam warunki raczej takie sobie...:(
Wybieg to wystarczy odgrodzić kawałek trawnika, mocno wkopać ogrodzenie (40 cm jest OK), dodać mu kamienie, korzenie, basen (z podstawki ceramicznej - dobry, tak duży żeby mógł do niego wejść). Dalej zbudować budkę, albo postawić szklarenkę ogrodową. Całość przekryć siatką i żółw ma full wypas. Część wybiegu dobrze żeby była w cieniu - np. pod drzewem, albo trzeba jakiś daszek zrobić nad częścią wybiegu.
Piasku to się akurat najeść może i jelita sobie zatkać. Poza tym to zbyt sypkie dla łap, suche i pylące podłoże. Żółw sobie sam zrobi na wybiegu puste pola - jak trawę wydepcze. Do kopania to się raczej stepkom zostawia przestrzeń - ale nie piasek - tylko ziemię z gliną. Mogą się w tym zakopać i ładnie trzyma wilgoć.

Offline rumek

• *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #10 dnia: 20.07.2012, 11:13:20 am »
40cm<wow> to grek to chyba aż tak nie powinien kopać ale rób tak żeby było dobrze :)

masz dużo materiałów do studiowania więc jeśli się zastosujesz to będzie ok :)

gadzior wygląda na ładnego ale wybierz się do weta i porób badania krew,kał i niech go pomaca - zrobisz na początku i wiesz co z nim na obecną chwilę :)

wybieg sobie urządzisz bo już sporo Ci podpowiedzieli :) terro zacznij za jakiś czas budować żeby na jesieni miał gdzie mieszkać w domu :)

powodzenia i gratuluję znaleziska :)
Mylić się to rzecz ludzka , nie słuchać rad to głupota.

Offline nika173

• *
« Odpowiedź #11 dnia: 20.07.2012, 12:40:58 pm »
nasz wet to sie zna na krowach tylko chyba.. ;/ nie jestem z poznania ani z zadnego wiekszego miasta wiec weterynarz jak zobaczy zolwia to poprostu zrobi duze oczy.. i tyle ;/ a nie bede przeciez jechala 80km do weta z nim bo szczerze nawet kasy nie mam

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #12 dnia: 20.07.2012, 14:59:23 pm »
Wetów od gadów to masz np. w Toruniu lub Poznaniu.
Póki co warto by kupę choć zbadać - bo jak położysz spać żółwia z robalami to moze tego nie przeżyć.
Kupę powinien dać radę zbadać wet od psów i kotków + dać środek na odrobaczenie.
Tego od krów to bym sobie darowała..:)

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 20.07.2012, 18:20:44 pm »
Piękny ,duży żółw!
Gratuluję!
Ostatnio jest wysyp żółwi ja grzybów .
Albo ludzie je wyrzucają,albo same uciekają
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline nika173

• *
« Odpowiedź #14 dnia: 20.07.2012, 22:59:37 pm »
Dziś rozpoczełam budowe wybiegu... przed nami jeszcze duzo pracy... nie patrzcie na cegły które tam leżą zamiast ich beda duze kamienie tak aby żółw nie przeszedł... W między czasie jak tworzyłam żółwik chodził sobie i przyglądał mi się z ciekawością ;p

Jeśli linki pod spodem nie działają wejdzcie w moją galerie na fotosiku: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4d1aec6ee69cc63c.html

edycja: poprawiono linki
« Ostatnia zmiana: 27.07.2012, 02:42:52 am wysłana przez semiramida »