Marcelinko, to już nie chodzi tylko o to czy piszesz dobrze, czy źle.
Jeśli chcesz udzielać rad muszą być nie tylko dobre, ale również konkretne i szczegółowe.
Owszem, napisałaś że wielkość terrarium zależy od wielkości żółwia i ok.
Tylko, nie wiem może nie doczytałaś, żółw z wątku ma wymiary 24cm/22cm. W terrarium jakie podałaś za przykład żółw nie miałby szans ani się przejść, ani obrócić. Nie mówiąc już o wstawieniu niezbędnego wyposażenia.
W przypadku takiego żółwia raczej powinniśmy mówić o wymiarach 2m/1.5m/0.6m. Właściwie Twoje przykładowe wymiary i w przypadku malucha trochę małe się wydają.
Nie wiem też jak rozumiesz podawaną wysokość, czy jest to wysokość podłogi czy całego terrarium (nie podajesz nigdzie szerokości)?
Jeśli ma być to wysokość terrarium to też trochę mało. Licząc, że podłoże to min 10÷15 cm to pozostaje nam 15÷30 cm. Jak dołożysz kryjówki i kamienie to tak duży żółw będzie mógł bez większego problemu wyjść po nich na zewnątrz. Przy takich wysokościach pojawia się też problem z odpowiednim usytuowaniem i zamocowaniem oświetlenia.
Sama ziemia też nie jest dobrym pomysłem, bez odpowiedniej domieszki gliny nie zapewni stabilności podłoża. A i z wilgotnością może być problem. Jak również nie każda ziemia ogrodowa się nadaje.
Wspominasz też o korze, różne są zdania tutaj, ale też nie wiemy jaką dokładnie korę masz na myśli i jakie ma być jej zastosowanie.
No i roślinki. Podajesz trzy + itp, z czego jedna raczej powinna być podawana w ograniczonych ilościach a pozostałe występują sezonowo. Roślinek pokarmowych dla żółwia spokojnie możemy wymienić nie kilka a kilkadziesiąt.
Stąd właśnie wzięły się te wszystkie słowa krytyki.